اين پروژه با توجه به اهميت ترويج كشت گياهان دارويي در راستاي طرح كشوري آمايش سرزمين با اهداف مشخص از جمله جايگزين كردن برخي گياهان دارويي درآمدزا بجاي گياهان زراعي رايج، افزايش بهرهوري آب و همچنين افزايش درآمد خالص كشاورزان در روستای نازدشت شهرستان سربيشه آغاز گرديد. با توجه به تجارب گذشته در زمينه كشتهاي آزمايشي كه در مورد گياهان دارويي در طي دهه گذشته توسط كارشناسان طرح انجام شده است، گیاه خارشتر ميباشد. گياه مذكور در قطعات 500 تا 1000 متري در هر كدام از مناطق ياد شده كشت گرديد. عمليات كاشت در چاه های نازدشت و اراضي منطقه اجرایی پروژه ترسيب كربن انجام شد. مقرر گرديد عمليات آبياري زير نظر كارشناسان طرح در زمانهاي مقرر انجام شود. به دنبال آن برداشت محصول و ارائه به بازار فروش در برنامه کار بوده است. خارشتر گیاهی علفی است که به صورت بوته ای کوچک و نیمه چوبی رشد میکند. این گیاه علوفه ای خوراکی برای دام محسوب میشود. به عنوان علف هرز در کنار گیاهانی همچون چغندرقند و سایر غلات محسوب میشود. ریشهای عمیق دارد. ریشه این گیاه تا عمق 4 تا 6 متر نفوذ میکند. در برابر سرما و تغییرات اقلیمی مقاوم است. از گلهای این گیاه برای تهیه عرق خارشتر استفاده میشود. این گیاه را با نام علف ترنجبین میشناسند. میوه این گیاه را با نام ترجبین میشناسند. ترجبین به معنی عسل تر میباشد. کشت این گیاه سبب تثبیت نیتروژن موجود در خاک میشود. در مناطقی با بارندگی 50 تا 1000 میلی متر و ارتفاع بیش از 400 متر از سطح دریا می روید. بذر آن دارای خواب ناشی از سختی و عدم نفوذپذیری پوسته بذر به آب می باشد. قوه نامیه بذرها 4 تا 5 ماه پس از برداشت به حدود 80 درصد می رسد و بذور دفن شده در خاک تا 10 سال قوه نامیه خود را حفظ می کنند. خارشتر، مورد تعلیف مستقیم دامها از جمله شتر و بُز قرار میگیرد. و یا اینکه کشاورزان خارشتر را جمع آوری و پس از خشک شدن آنها را در آغل گوسفندان می گذارند تا مورد استفاده دام قرار گیرد. در سالهای اخیر و در شرایط خشکسالی مردم دست به ابتکار جالبی زده و خارشترها را در مرحله گلدهی یا شروع رسیدگی دانه جمع آوری و در یک مکان خرمن می نمایند و پس از خشک شدن توسط خرمنکوب خرد کرده و سپس خارشتر خرد شده را به انبارهای علوفه دامها منتقل می نمودند و به مرور به تنهایی یا مخلوط با کاه استفاده می¬کنند با توجه به مقاومت بسیار بالای خارشتر به سرما، طوفان، خشکی، شوری و توانایی رشد در شوره زار ها و در طیف وسیعی از خاک ها از آن می توان برای تثبیت شن های روان جایگزین مالچ استفاده کرد. در بسیاری از نقاط خارشتر در سال اول چند مرحله نیاز به آبیاری داشته و پس از استقرار به دلیل ریشه بسیار عمیق نیاز به آبیاری چندانی نخواهد داشت.
کشت خارشتر استان خراسان جنوبی روستای نازدشت شهرستان سربیشه
تاریخ پایان :
تاریخ شروع : 1398/00/00
جنوب X: 470613 -- Y: 6671544
شمال X: 469185 -- Y: 6672051
غرب X: 469050 -- Y: 6667071
شرق X: 470550 -- Y: 6667430
استان : خراسان جنوبي، شهرستان : سربيشه، شهر : مركزئ، بخش : غيناب، روستا : نازدشت
دبیر کمیته فنی استان خراسان جنوبي
دریافت فایل PDF پرسشنامهموقعیت روی نقشه تنظیم نشده است
سایر ( عنوان درج گردد)
حفاظت و پیشگیری از تخریب
احیاء
توسعه
بهره برداری
سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و...
ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی
مشارکت، همکاری
بهبود وضعیت اقتصادی
بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و...
بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی
اثرات تولیدی و یا بهره وری
اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی
اثرات زیست محیطی
اقلیم
خاک
توپوگرافی
پوشش گیاهی
وضعیت منابع آب
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و...
2 مورد
2 مورد
اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)
2 مورد
بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری
2 مورد
2 مورد
به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند
بله/خیر : بلی
به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟
بله/خیر : بلی
به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.
بله/خیر : بلی
به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.
بله/خیر : بلی
محلی
محلی : بلی
کدام شهر و شهرها
استانی : بلی
سایر استانها(کدام استان و استانها)
ملی : بلی
خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)
منطقه ای : بلی
سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)
بین المللی : بلی