در سالهای اخیر و به واسطه پس روی دریاچه ارومیه ناشی از افت آب زیرزمینی و کاهش حجم آب ورودی، در سطح وسیعی از اراضی شور حاشیه دریاچه ارومیه، کانونهای تولید ریزگرد نمکی و ماسه ای شکل گرفته و به سبب اهمیت موضوع باعث گردید تا طرح مبارزه با ریزگردهای حاشیه دریاچه ارومیه در اولویت پروژه های منابع طبیعی و آبخیزداری استان آذربایجان شرقی قرار گیرد. در این راستا در اوایل دی ماه سال 1393 طرح مبارزه با ریزگردهای حاشیه دریاچه اورمیه در شهرستان آذرشهر و در اراضی ملی روستاهای خاصلو و قشلاق پیازی با نظارت کارشناسان و مدیران وقت سازمان جنگلها و مراتع وآبخیزداری کشوری شروع شد. بعد از اتمام عملیات مکانیکی و بیولوژیکی درعرصه جهت احداث کمربند سبز درحاشیه دریاچه اورمیه نیاز به نهال یا بوته های مرتعی سازگار با شرایط منطقه(شوری بالای خاک، کم آبی، مقام به گرما و سرما) بود که بعلت عدم وجود نهال با خصوصیات فوق الذکر بنابراین نسبت به احداث خزانه ای با قابلیت تولید نهال ها و بوته های مرتعی سازگار با شرایط منطقه ای، اقدام به آماده سازی عرصه مورد نیاز گردید. بعد برای تولید بوته ها یا نهالها به بررسی های میدانی درمراتع از بوته های گز و هالکنموم و هالکستاکیس که بیشترین تیپ گیاهی داشتند اقدام به جمع آوری بذر هالکنموم با همیاری و مشارکت محلی و اهالی روستاهای فوق شد و با تهیه بذر و گلدان های پلاستیکی مخصوص این کار اقدام به کشت بذرها در گلدانها نمودیم که بعد از چندین بار آبیاری و با گذشت 20روز از زمان کاشت، با کمترین درصد جوانه زنی( کمتر از 10درصد) در گلدانها روبرو شدیم. لذا دوباره به بررسی و تحقیق میدانی از محل رویش هالکنموم و پرس وجو از دامداران محلی متوجه این امر شدیم که بذر هالکنموم بیشتر در محل هایی که آب ماندگاری زیادی دارد و یا محل هایی که بصورت چاله است بیشتر جوانه زنی دارند با این استدلال مقدار بذر را 24 ساعت در آب معمولی قرار داده و بعد از شستشو اقدام به کشت در گلدانها نموده و آبیاری کردیم که خوشبختانه بعد از سه روز شاهد جوانه زنی بذرها شدیم (البته در دمای 32 درجه محیط ) و تا 10 روز بعد از جوانه زنی آبیاری را از سه روز در میان بصورت بارانی ادامه دادیم با به نتیجه رسیدن این فعالیت، این اقدامات را در سطح بزرگتر و با تعداد بیشترگلدانها راه اندازی کردیم و تمامی نهالها بعد از سه ماه در عرصه های بیابان زدایی در شهرستان های آذرشهر- عجب شیر- شبستر و بناب بوته کاری گردیدند.
الگوی تهیه بوته هالکنموم به منظور کنترل فرسایش بادی و مقابله با ریزگردها و تقویت پوشش گیاهی در حاشیه دریاچه ارومیه
تاریخ پایان : 1399/00/00
تاریخ شروع : 1394/02/10
جنوب X: 577350 -- Y: 4182658
شمال X: 577472 -- Y: 4183990
غرب X: 576555 -- Y: 4183584
شرق X: 578363 -- Y: 4182888
استان : آذربايجان شرقي، شهرستان : آذرشهر، شهر : گوگان، بخش : تيمورلو، روستا : خاصلو
دبیر کمیته فنی استان آذربايجان شرقي
دریافت فایل PDF پرسشنامهموقعیت روی نقشه تنظیم نشده است
سایر ( عنوان درج گردد)
حفاظت و پیشگیری از تخریب
احیاء
توسعه
بهره برداری
سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و...
ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی
مشارکت، همکاری
بهبود وضعیت اقتصادی
بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و...
بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی
اثرات تولیدی و یا بهره وری
اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی
اثرات زیست محیطی
اقلیم
خاک
توپوگرافی
پوشش گیاهی
وضعیت منابع آب
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و...
2 مورد
2 مورد
اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)
2 مورد
بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری
2 مورد
2 مورد
به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند
بله/خیر : بلی
به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟
بله/خیر : بلی
به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.
بله/خیر : بلی
به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.
بله/خیر : بلی
محلی
محلی : بلی
کدام شهر و شهرها
استانی : بلی
سایر استانها(کدام استان و استانها)
ملی : بلی
خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)
منطقه ای : خیر
سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)
بین المللی : خیر