پروژه بین المللی ترسيب كربن از سال 1382 تا سال 1390 در دشت حسين آباد غيناب سربيشه واقع در استان خراسان جنوبي در سطح 144000 هکتار با 712 خانوار و 31 روستا و با هدف توانمندسازی جوامع محلی، احیای مراتع و کاهش گازهای گلخانه ای اجرا شده است و برای جلب مشارکت مردمی از روش بسیج جوامع محلی، تشکیل گروههای توسعه روستایی و صندوقهای خرد اعتباری استفاده شده است. شغل غالب مردم منطقه دامداري بوده و اين امر باعث شده است كه به هنگام وقوع خشكسالي خسارات زيادي به اقتصاد خانواده ها وارد آيد لذا آموزش شغل¬هاي جايگزين دامداري و اعطاي وام جهت انجام اين شغلها راهي عملي در كاهش فشار دام بر مراتع و نيز كاهش اثرات خشكسالي بر مردم محلي مي باشد. همچنين با مشاركت مردم و دولت، احياي 18000 هكتار (9000 هكتار با كمك مردم و دولت و 9000 هكتار بصورت خودجوش مردمي) از مراتع منطقه صورت گرفته است. تجربه موفق پروژه ترسیب کربن حسین آباد غیناب شهرستان سربیشه، آن هم در یکی از محروم ترین مناطق کشور و با محدودیت های شدید بوم شناختی، ایمان و باور مسئولین و دست اندرکاران پروژه به نتایج و دستاورد های آن و نیز حمایت، پذیرش مسئولین و تصمیم گیران ملی و استانی نسبت به اهداف و چشم انداز توسعه ای پروژه، باعث گردید دست اندرکاران و متولیان پروژه با عزمی راسخ و اراده ای استوار، در مسیر توسعه و تعمیم آن در سطح ملی گام بردارند و این امر موجب تعمیم الگوی پروژه ترسیب کربن به کل کشور گردید. دستاوردها و موفقیت های چشمگیر این پروژه در امر احیا و توسعه مشارکتی منابع طبیعی و گام نهادن در مسیر توسعه پایدار روستایی با نگاه ویژه جوامع محلی بعنوان یکی از ارکان کلیدی توسعه پایدار، موجب گردید پروژه در سطح ملی و استقبال و حمایت بی نظیر مسئولین ملی و استانی و جوامع روستایی باعث شد تا کنون این پروژه در 18 پایلوت اجرایی گردد. در پی تعمیم کشوری پروژه، پروژه تعمیم ترسیب کربن استان خراسان جنوبی با مشارکت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری و استانداری استان خراسان جنوبی در منطقه سرچاه عماری از توابع شهرستان خوسف به مدت 5 سال در سال 93 به تصویب رسید. این منطقه در مساحتی بالغ بر 98 هزار هکتار می باشد که فعالیت پروژه در سال 93 در 5 روستا با 563 نفر جمعیت شامل 166 خانوار به صورت پایلوت آغاز گردید. همچنین در پی موفقیت پروژه بین المللی ترسیب کربن در استان سند نهایی دومین پروژه بین المللی ترسیب کربن( فاز سوم پروژه) توسط آقای مهندس جلالی رییس سابق سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری کشور و آقای گری لوییس معاون وقت دبیر کل سازمان ملل و مسوول دفتر برنامه عمران ملل در ایران و با حضور مدیران کل منابع طبیعی و آبخیزداری استانهای مجری این پروژه در روز جهانی بیابانزدایی سال 96 (27 خرداد ماه)امضاء شد. این پروژه در ۴ استان خراسان جنوبی، خراسان شمالی، گلستان و یزد و با سه هدف جهانی، ملی و منطقه ای اجرا می گردد. فاز سوم پروژه بین المللی ترسیب کربن استان خراسان جنوبی در مساحتی بالغ بر 150000 هکتار در شهرستان نهبندان از آذرماه 96 به طور رسمی آغاز به کار نموده است و در ادامه تصویب فاز سوم طرح تعمیم ترسیب کربن در کل شهرستان های استان اجرایی شد.
پروژه بین المللی ترسیب کربن حسین آباد غیناب شهرستان سربیشه- خراسان جنوبی
تاریخ پایان : 1390/00/00
تاریخ شروع : 1382/00/00
جنوب X: 248978 -- Y: 3587839
شمال X: 230066 -- Y: 3588609
غرب X: 228864 -- Y: 3604083
شرق X: 248961 -- Y: 3596739
استان : خراسان جنوبي، شهرستان : سربيشه، شهر : سربیشه، بخش : هیچکدام، روستا : هیچکدام
دبیر کمیته فنی استان خراسان جنوبي
دریافت فایل PDF پرسشنامهموقعیت روی نقشه تنظیم نشده است
سایر ( عنوان درج گردد)
حفاظت و پیشگیری از تخریب
احیاء
توسعه
بهره برداری
سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و...
ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی
مشارکت، همکاری
بهبود وضعیت اقتصادی
بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و...
بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی
اثرات تولیدی و یا بهره وری
اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی
اثرات زیست محیطی
اقلیم
خاک
توپوگرافی
پوشش گیاهی
وضعیت منابع آب
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و...
2 مورد
2 مورد
اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)
2 مورد
بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری
2 مورد
2 مورد
به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند
بله/خیر : بلی
به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟
بله/خیر : بلی
به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.
بله/خیر : بلی
به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.
بله/خیر : بلی
محلی
محلی : بلی
کدام شهر و شهرها
استانی : بلی
سایر استانها(کدام استان و استانها)
ملی : بلی
خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)
منطقه ای : بلی
سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)
بین المللی : بلی