اطلاعات پرسشنامه

آبخوانداری و تغذیه مصنوعی دشت فشاپویه با استفاده از روان آب مازاد رودخانه کرج


تاریخ شروع:
1388/03/31
تاریخ پایان:
1398/08/30
استان:
تهران
شهرستان:
رئ
شهر:
فشاپويه

مختصات جغرافیایی UTM
شمال :
531818 , 3910918
جنوب:
530456 , 3909623
شرق:
541045 , 3901554
غرب:
526389 , 3913634

توضیحات :
سالانه در شرایط خشکسالی حداقل به مدت سه تا چهار ماه آب مازاد رودخانه کرج از طریق رودخانه به دریاچه حوض سلطان می ریزد و براثر احداث سازه های ترکیبی ملاتی خاکی در مسیر رودخانه باعث تغذیه مصنوعی آبخوانهای منطقه شده به صورتی که EC آب از 14000 به 1000 کاهش پیدا کرده و سطح آب زیر زمین از 50- به 15- تغییر یافته عملیات فوق در حالی انجام شد با اجرای ده فقره بند ترکیبی سنگی ملاتی و خاکی توانست نسبت به کنترل سالانه بیش از 10 میلیون مترمکعب رواناب و تغذیه مصنوعی آبخوانهای منطقه باعث برگشت حیات به دشت حسن آباد فشاپویه شهرستان ری (دشتی که بنابرگواه تاریخ تأمین کننده بخش عظیمی از محصولات کشاورزی و باغی کشور بوده است، گردید.


1- حق مالکیت معنوی
اگر تمام و یا بخشی از بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح داده شده در این قالب تحت پوشش حق مالکیت معنوی برای سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی می باشد، مشخص کنید:

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران و جوامع محلی

توضیحی در مورد سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی صاحب حق بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید:

اداره کل  منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران و جوامع محلی شامل شوراهای اسلامی بخش فشافویه


2- طبقه بندی
بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را بر اساس نوع عرصه/ ارتباط با ماموریت های محوری سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری/ و تاثیرات آن در اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی طبقه بندی کنید ( می توانید چندین گزینه را انتخاب کنید)
کاربری غالب در منطقه مشخص شده
جنگل خیر
مرتع خیر
بیابان خیر
حفاظت از عرصه های منابع طبیعی بلی
آبخیزداری/ آبخوانداری بلی
توان افزایی جوامع محلی بلی
سایر ( عنوان درج گردد) :

آبخوانداری و تغذیه مصنوعی دشت فشاپویه با استفاده از رواناب مازاد رودخانه کرج 

کمک به اقدامات مدیریت منابع طبیعی
حفاظت و پیشگیری از تخریب :


جلوگیری از فرونشست زمین، کاهش ریزگردها، کاهش اثرات سیل و رواناب مخرب

احیاء :

تقویت پوشش گیاهی و حاصلخیزی خاک، افزایش بهره وری اراضی کشاورزی، کاهش EC آب و خاک

توسعه :

افزایش سطح زیر کشت محصولات زراعی (بیش از 1000 هکتار اراضی شوره زار به اراضی کشاورزی آبی به آب دارای EC = 1000  تبدیل شده است.

بهره برداری :

مهاجرت معکوس آبخیزنشینان از شهر به مناطق روستایی، افزایش ارزش اقتصادی اراضی زراعی

سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... :

کاهش سطح آب زیرزمینی از حداقل 50- متر به 10- متر

ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی :

آشنایی با انواع سازه های آبخیزداری و نحوه تغذیه آبخوان ها

مشارکت، همکاری :

مشارکت جوامع محلی در اجرای پروژه به صورت مستمر انجام شده است

کمک به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی
بهبود وضعیت اقتصادی :

افزایش سطح زیر کشت و بهبود کیفیت محصولات زراعی، افزایش دامپروری

بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و... :

تشکیل شرکت تعاونی آب بران روستاهای تحت اثر (حداقل 7 روستای دشت فشافویه)

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی :

تغییر اکوسیستم و بازگشت پرندگان مهاجر و تلطیف هوا

نوع اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی در محدوده استفاده از آن
اثرات تولیدی و یا بهره وری :

افزایش بهره وری اراضی کشاورزی و باغی (پسته کاری و ...).

بیش از 1000 هکتار کشاورزی آبی ذرت و جو با درآمد حداقل 300 میلیون ریال در هر هکتار برای کشت جو با 5 تن در هکتار در یک دوره کشت و ایجاد درآمد سالانه 30 میلیارد تومان برای روستائیان حاشیه سازه های احداثی

اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی :

افزایش ارزشهای اقتصادی اراضی و بهبود محصولات زراعی- باغی و افزایش اشتغال موقت و مستمر

هر 2 هکتار کشت آبی درآمد پایدار برای یک خانوار روستایی را تامین می کند و در 1000 هکتار 500 خانوار از تحت پوشش کمیته امداد خارج شده اند.

اثرات زیست محیطی :

تغییر و بهبود اکوسیستم و بازگشت پرندگان مهاجر و کاهش EC  خاک


3- تشریح موقعیت و شرایط
عنوان بهترین تجربیات/ دانش بومی و سال شروع

آبخوانداری و تغذیه مصنوعی دشت فشافویه با استفاده از روان آب مازاد رودخانه کرج

سال شروع  1388/3/31

سال پایان 1398/8/30


موقعیت مکانی ( در صورت وجود نقشه ای ارائه دهید) باgps از اسامی رسمی و محلی برای تشریح این موفعیت استفاده نمایید

استان تهران، شهرستان ری، بخش حسن آباد فشاپویه، روستاهای ابراهیم آباد، خانلق، کلین و...
شمال 531818 و 3910918
جنوب 530456 و 3909623
شرق 541045 و 3901554 
غرب 526389 و 3913634
راجع به وضعیت طبیعی محل به اختصار توضیح دهید
اقلیم :
خشک و نیمه خشک
خاک :

رسوبات بادبزنی رودخانه کرج

توپوگرافی :

شیب عمومی منطقه غربی شرقی و کمتر از 15%

پوشش گیاهی :

گون ، علف مار ، درمنه و . . ..

وضعیت منابع آب :

در اين محدوده شبكه رفتار سنجي كمي و كيفي آبخوان وجود نداشته و خدمات اكتشافي نيز صورت نگرفته است. با آگاهي از اين مطالب، در طـول ايـن مطالعات سعي ‌گرديده است با انجام نمونه‌برداري كيفي از تعدادي از چاههاي بهره‌برداري موجود و همچنين بهره‌گيري از نتايج مطالعات ژئوفيزيك، زمين‌شناسي و ... و انجام تحليلهاي لازم، شناخت نسبي از خصوصيات آبخوان مورد مطالعه حاصل گردد كه در ادامه به آنها اشاره خواهد شد.

از حدود 100 حلقه چاه محفوره در محدوده مطالعات،  كمترين عمق حفاري 25 متر و بيشترين آن حدود 160 متر مي‌باشد كه اكثر چاههاي منطقه با توجه به پايين بودن سطح آب زيرزميني بيش از 70 متر حفر شده‌اند. همچنين از اين تعداد چاه 58 حلقه فعال بوده و مابقي بهره‌برداري نمي‌شود. شايان ذكر است در محدوده مورد مطالعه چشمه و قنات فعال وجود ندارد.

میزان متوسط بارندگی سالانه منطقه مورد نظر 127 میلیمتر می باشد.


وضعیت غالب شرایط اقتصادی – اجتماعی مردم ساکن در محل و یا در مجاورت آن
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :

اکثر سکنه به علت نبود آب روستا را  رها کرده و اغلب روستا ها فاقد سکنه می باشد. قبل از اجرای این طرح بیشتر در شرکتهای صنعتی فعال بودند ولی پس از اجرای این پروژه بطور نمونه روستای خانلق دارای وزرشگاه نیز شده است برگشت مردم  و مهاجرت معکوس در روستا ها از پدیده های مثبت اجرای این پروژه است. مالکیت مستثنیات، اوقاف، منابع ملی می باشد.


بر پایه چه معیار و شاخصهایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری می دانید

این طرح براساس معیارهای فنی نظیر بهبود در کمیت و کیفیت آب زیرزمینی منطقه و همچنین معیارهای اقتصادی – اجتماعی از جمله افزایش سطح زیر کشت و بهبود کمیت و کیفیت محصولات زراعی و باغی و بهبود در وضعیت معیشت اهالی و مهاجرت معکوس به عنوان بهترین تجربه اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری معرفی شده است. 


4- تشریح مشکلات ( علل مستقیم و غیر مستقیم) و اهداف بهترین تجربیات/ دانش بومی
تشریح مشکلات و چالشهای منطقه در رابطه با مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری

 از جمله مشکلات و چالش های منطقه می توان به بیکاری و عدم اشتغال جوامع محلی، وجود ریزگردها، وجود دام مازاد و چرای شدید دام و کیفیت پایین سطح آب زیرزمینی منطقه اشاره کرد.
ضمنا مسئله کمبود اعتبار در خصوص احداث سازه های مشابه با توجه به میزان هدر رفت آب در مواقع جریان رودخانه نیز جزء یکی از چالش های اصلی می باشد.

چالشهایی که توسط بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده حل می شود را توضیح دهید

با احداث سازه های آبخیزداری، زمینه افزایش اشتغال زایی، حذف ریزگردها، افزایش سطح زیر کشت و بهبود تولیدات کشاورزی و باغی و مدیریت چرای دام و بهبود کمیت و کیفیت آب زیرزمینی فراهم شده است.



اهداف اجرایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را مشخص کنید

با توجه به اجرای این پروژه معلوم گردید که با اجرای سازه های آبخیزداری و ایزوله کردن دامنه ها و بافت های حساس به فرسایش، می توان سالانه صدها میلیون متر مکعب آبی که از طریق این رودخانه به سمت پایین دست حرکت می کند و از دسترس خارج می گردد را نگهداری نمود و برای تغذیه آبخوانها استفاده کرد.


5- فعالیت ها
روشهای معمول در رابطه با اهداف و فعالیتهای بهترین تجربیات/ دانش بومی را تشریح کنید

معمولا در یک آبراهه خاص، سازه های احداثی از یک نوع می باشند (مثلا یا سنگی ملاتی یا خاکی) ولی در این منطقه، انواع سازه های آبخیزداری از جمله بندهای خاکی، بندهای سنگی ملاتی و بندهای ترکیبی (خاکی و سنگی ملاتی) اجرا شده است. با بکارگیری از این روش و بر اساس استفاده از دانش بومی، از مشکل فرسایش کناری و آبشستگی در اثر جریانات آب جلوگیری شد. با عنایت به مکان یابی مناسب احداث سازه ها و مشارکت مردم منطقه، زمینه حفاظت و بهره برداری مستمر و نگهداری از سازه ها، و استفاده از آب منطقه توسط روستائیان به سادگی انجام شده است و فقط با اقدامات آبخیزداری زمینه تامین آب منطقه فراهم شده است.

توضیح مختصر در خصوص تکنیک و روشهای اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید

  در این منطقه، انواع سازه های آبخیزداری از جمله بندهای خاکی، بندهای سنگی ملاتی و بندهای ترکیبی (خاکی و سنگی ملاتی) اجرا شده است. دراین فعالیت معلوم گردید که جریانات کنترل شده را می توان با اجرای سازه ها براحتی بهره برداری و استحصال نمود. سازه ها در مکان مناسب اجرا و با قابلیت و حجم مخزن بیش از 1 میلیون متر مکعب سیلاب برای هر سازه، ظرفیت استحصال آب، مدیریت سیلاب و کنترل و تغذیه آبخوان ها را فراهم نموده است.

توضیح مختصری راجع به فعالیت های اصلی با توجه به اهداف اجرایی ارائه دهید. فعالیتهای هر هدف اجرایی مشخص شده در بند فوق را بیان نمائید.

هدف اصلی این طرح نگهداری و تغذیه آبخوانها و جلوگیری از هدررفت میلیون ها مترمکعب آب می باشد که جهت رسیدن به این هدف سازه های آبخیزداری از جمله بندهای خاکی، بندهای سنگی ملاتی و بندهای ترکیبی (خاکی و سنگی ملاتی) اجرا شده است. هر سازه با کنترل و استحصال بیش از 1 میلیون متر مکعب حجم سیلاب و تغذیه آبخوان و احیای اراضی کشاورزی، زمینه تبدیل اراضی شوره زار (حداقل 100 هکتار) و ایجاد اشتغال به ازای هر 2 هکتار برای یک خانوار روستایی، زمینه اشتغال زایی و درآمد پایدار سالانه 50 خانوار روستایی را فراهم می نماید.

نقاط اشتراک و تفاوت بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده و مزایای آن را در مقایسه به با روش های معمول مرتبط بیان کنید

نقاط اشتراک:

کل سازه های فوق با اهداف مشترک کنترل و استحصال آب ناشی از سیلاب رودخانه کرج در دشت فشافویه و تغذیه آبخوان می باشد.

نقاط تفاوت:

تفاوت بارز آن تنوع سازه های آبخیزداری احداثی می باشد. به طوری که 12 سازه از جمله بندهای خاکی، بندهای سنگی ملاتی و بندهای ترکیبی (خاکی و سنگی ملاتی) با طراحی های خاص در منطقه احداث شده است. 

آیا اقدامی در ارتباط با الگو سازی و بهره برداری از بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده در طرح های اجرایی مرتبط صورت گرفته است؟ در صورتی که جواب مثبت است تشریح نمائید.

با توجه به تنوع عملیات مورد اجرا در این منطقه یعنی انواع سازه های آبخیزداری از جمله بندهای خاکی، بندهای سنگی ملاتی و بندهای ترکیبی (خاکی و سنگی ملاتی)، به عنوان نمونه آموزشی به ناظرین استانی و شهرستانی معرفی شده است.

6- سازمان ها / نقش آفرینان درگیر ( همکاری، مشارکت و نقش دست اندرکاران)
نام و مشخصات تشکلها، سازمانهای مردم نهاد، تعاونیها، انجمن ها و سایر بخشهای غیر دولتی مشارکت کننده در این تجربه موفق را بیان کنید
2 مورد :

1-    شوراهای اسلامی و دهیاری ها

(قبل از اجرای این طرح بیشتر مردم در شرکتهای صنعتی فعال بودند ولی پس از اجرای این پروژه بطور نمونه روستای خانلق دارای ورزشگاه نیز شده است. برگشت مردم و مهاجرت معکوس در روستاها از پدیده های مثبت اجرای این پروژه است و باعث افزایش سطح زیر کشت کشاورزان و باغداران شده است).

2-    مجتمع حامیان فدک

(چاه های واقع در حریم این سازه ها پر آب شده و از آب با کیفیت این چاه ها استفاده می شود)


کلیه مجتمع های حاشیه سازه ها اعم از مجتمع کشاورزی و دامداری های دارای آب با کیفیت EC = 1000 و افزایش سطح آبخوان، هزینه های مترتب را کاهش و کیفیت و کمیت محصولات را افزایش داده است.



در صورتیکه این تجربه موفق با مشارکت دستگاه های اجرایی دولتی / دیگر انجام شده نام دستگاه های مذکور را ذکر نمایید
2 مورد :

1- اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران

(مجری طرح)



2- مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ری


(اجرای این پروژه باعث افزایش کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی، کاهش چرای بی رویه دام، افزایش قیمت ارزش زمینهای بایر منطقه، بهره برداری از اراضی رها شده کشاورزی فاقد پوشش گیاهی، شده است)


3- مجتمع زندانها


(چاه های واقع در حریم این سازه ها پر آب شده و از آب با کیفیت این چاه ها استفاده می شود. حداقل 100 هکتار کشت آبی با تناوب جو و ذرت باعث افزایش درآمد سالانه 30 میلیارد ریال شده است).



4 - ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)

(با احداث مجتمع دامداری و کشاورزی باعث ایجاد اشتغال حداقل 50 خانوار روستایی شده است).



نقش دست اندرکارانی را که نام بردید ( دولتی و غیر دولتی) در برنامه ریزی، و اجرا و پایش و ارزیابی بهترین تجربیات/ دانش بومی ذکر کنید

1-    شوراهای اسلامی و دهیاری ها:

کلیه مراحل برنامه ریزی، اجرا، پایش و ارزیابی توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران با مشارکت جوامع محلی (شورای اسلامی و دهیاری ) انجام شده است.

2. مجتمع زندان ها و حامیان فدک:

در فرایند برنامه ریزی درخواست های مجتمع زندان ها و حامیان فدک موثر بوده است و اجرای 100 هکتار اراضی تحت کشت آبی با سرمایه گذاری و توسعه کشاورزی و تولیدات دامی و ایجاد اشتغال زایی برای حداقل 50 خانوار روستایی که توسط مجتمع زندانها و حامیان فدک صورت گرفته است.

3. مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ری :

با توجه به اجرای موفق این بند ها مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ری در روستای ابراهیم آباد یک فقره از همین نوع بندها اجرا کرد. 

4. ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره):

 ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) با همکاری مدیریت مجتمع شهرک سینمایی دفاع مقدس نیز یک بند دیگر با استفاده از همین روش اجرا نمود.


7- اثر بخشی
در مورد اثرات کاربرد بهترین تجربیات/ دانش بومی در منطقه اجرای آن توضیح دهید (دو اثر اولویت دار در زمینه های عنوان شده ذکر شود

اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

2 مورد :

1- ایجاد اشتغال برای 500 خانوار روستایی در 7 روستای دشت فشافویه

2- ایجاد درآمد سالانه 300 میلیارد ریال در سال


بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

2 مورد :

1-    عدم چرا دام

2-    کاهش ریزگردها

3-    بهره برداری از اراضی رها شده کشاورزی فاقد پوشش گیاهی

      4- افزایش تولیدات کشاورزی، منابع طبیعی

در مورد دو اثر خارج از محدوده اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح دهید ( اثرات آن در مناطق اطراف مشاهده می شود)
2 مورد :

1-بهبود کمیت و کیفیت آبخوان ها و سفره های آب زیرزمینی که اثر خود را در چاه های اطراف محدوده  نشان داده است. کمیت و کیفیت بیش از ده ها چاه به فاصله 200 متری از سازه های اجرایی بندها بهبود یافته به طوری که سطح آب از 50- به 15- و EC از 14000 به 1000 تغییر یافته است.

2-مهاجرت معکوس اهالی از سایر نقاط به منطقه را نیز می توان از اثرات مثبت پروژه عنوان کرد.

تاثیر بر تخریب سرزمین، تنوع زیستی و تغییر اقلیم

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.

بله/خیر بلی
آیا توجیه اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده برای اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده انجام شده است؟ در صورتی که جواب مثبت است توضیح دهید

 بله با اجرای این پروژه علاوه بر افزایش کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی، کاهش چرای بی رویه دام، ارزش زمینهای بایر منطقه بطور فزاینده ای بالا رفته است.

آیا اثر بخشی این تجربه موفق و یا دانش بومی را پایدار می دانید درصورتی که جواب بلی است دلایل خود را بیان کنید

بلی- با توجه به اینکه جوامع محلی در کلیه مراحل برنامه ریزی، اجرا، نگهداری، بهره برداری و پایش پروژه نقش داشته اند و باعث بهبود مسائل اجتماعی و اقتصادی (مهاجرت معکوس و افزایش اشتغال زایی و کشت پایدار محصولات زراعی و باغی) آنها شده است و با عنایت به تغذیه آبخوانها و کشت پایدار، پروژه ها را می توان پایدار در نظر گرفت.


8- قابلیت تکرار و تعمیم
آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده به سایر مناطق بسط داده / معرفی شده است؟ اگر بلی به کجا

بله. ولی این فعالیت را می توان در تمام مناطق کویری کشور که رواناب حاصل از دسترس خارج می گردد را با اجرای این نوع عملیات نگهداری و مدیریت نمود. درحال حاضر اهالی روستاهای حاشیه رودخانه های شور و کن متقاضی اجرای این نوع عملیات می باشند.

آیا دستگاه های دولتی اقدامات حمایتی/ تشویقی . ترویجی جهت تعمیم بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را انجام داده اند اگر جواب بلی است نوع اقدامات را تشریح نمائید

مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ری، شورای آب بران شهرستان ری در حال جذب مشارکتهای مردمی جهت اجرای این نوع عملیات می باشند.

به اعتقاد شما بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده امکان تعمیم با درصدی از سازگاری به منطقه دیگر دارد؟ اگر بلی در چه سطحی؟

محلی

محلی بلی

کدام شهر و شهرها

استانی بلی

سایر استانها(کدام استان و استانها)

ملی بلی

خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)

منطقه ای بلی

سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)

بین المللی بلی

9- درس آموخته ها
مربوط به منابع انسانی

- بیش از 40 روستای دشت فشافویه بعد از احداث سد کرج در طول 50 سال گذشته خالی از سکنه بوده و اراضی به دلیل بی آبی رودخانه و شور شدن چاه ها و افزایش عمق چاه از 10 متر به 150 متر و شور شدن اراضی منطقه، بیش از 60 هزار نفر کشاورزان منطقه متضرر شده اند. با احداث 12سازه آبخیزداری در طول این سنوات علیرغم تعداد ناچیز و محدود سازه ها به فاصله شعاعی 200 متری از سازه ها، ده ها چاه، تغذیه شده و بیش از 1000 هکتار اراضی شوره زار به اراضی آب شیرین تبدیل و زمینه مهاجرت معکوس در 7 روستا فراهم شده است که اشتغال پایدار و درآمد مناسب برای 1000 نفر را ایجاد نموده است.

- انجام فعالیت های حفاظت از پروژه های اجرایی تنها توسط نیروهای دولتی و غیر بومی اثر بخش نبوده و می بایست جوامع محلی در فرآیند حفاظت از دستاوردها مشارکت نمایند.

مربوط به جنبه های مالی

بیش از 1000 هکتار کشاورزی آبی ذرت و جو با درآمد حداقل 300 میلیون ریال در هر هکتار و ایجاد درامد سالانه حداقل 30 میلیارد تومان برای روستائیان حاشیه 12 سازه

مشارکت بدون توجه به فعالیت اقتصادی جوامع محلی و سهیم شدن آنها از منافع حاصل از اجرای طرح واقعی و پایدار نمی باشد.

مربوط به جنبه های فنی

- انواع سازه های آبخیزداری از جمله بندهای خاکی، بندهای سنگی ملاتی و بندهای ترکیبی خاکی و سنگی ملاتی با طراحی های خاص اجرا شده است و هر سازه بیش از 1 میلیون متر مکعب آب را استحصال نموده است. در این روش و با استفاده از دانش بومی مشکل فرسایش کناری و آبشستگی در اثر جریانات آب، حل شد. این روش در مناطق با جریانات رواناب سطحی کنترل شده، موثر است.

روستائیان در انجام پروژه های اجرایی نیازمند برگزاری دوره های آموزشی و شرکت در کارگاه های مرتبط هستند بدون آموزش موثر و مهارت لازم واسپاری امور به جوامع محلی مناسب نمی باشد.