اطلاعات پرسشنامه

طرح پارک جنگلی سراب گاماسیاب


تاریخ شروع:
1380/07/04
تاریخ پایان:
1394/00/00
استان:
همدان
شهرستان:
نهاوند
شهر:
نهاوند

مختصات جغرافیایی UTM
شمال :
257362 , 3770952
جنوب:
257764 , 3770291
شرق:
258047 , 3770432
غرب:
257416 , 3770480

توضیحات :
امروزه صنعتی شدن، شهری شدن و افزایش مشغله‏ های زندگی سبب تقاضای چشمگیر برای مراجعه به محیط‏های طبیعی و به طبع آن نیاز به تفرج شده است. پارک‏های جنگلی طبیعی از جمله مناطق طبیعی تامین‏ کننده نیازهای تفرجی انسان هستند. یک سیستم تفرجی برای آن که بتواند پاسخگوی نیازهای مراجعه‏ کنندگان باشد، باید بر مبنای نیازهای مختلف تفرجی گروه‏های استفاده‏ کننده ساخته شود. در منطقه گاماسیاب ، با توجه جنگلکاری انجام شده که توسط اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان نهاوندو مدیریت و نگهداری پس از آن و همچنین ظرفیت های بسیارخوب از نظر وجود چشمه ها و شرایط را برای معرفی این منطقه به عنوان یک طرح الگویی فراهم نموده است. هدف از اجرای طرح، ایجاد یک پارک جنگلی، توسعه فضای سبز و صیانت از گونه های موجور و ایجاد منطقه ای برای رفع نیاز های تفرجی رو به افزایش مردم شهرستان نهاوند و استان همدان و حتی سایر استان های همجوار و جذب توریست می باشد.


1- حق مالکیت معنوی
اگر تمام و یا بخشی از بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح داده شده در این قالب تحت پوشش حق مالکیت معنوی برای سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی می باشد، مشخص کنید:

حق مالکیت طرح فوق، مربوط به دولت می باشد زیر نظر اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان و مجری طرح اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان نهاوند می باشد

توضیحی در مورد سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی صاحب حق بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید:

حطرح فوق با تصویب در کمیته فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان عملیات اجرایی آن توسط اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان نهاوند انجام شده است


2- طبقه بندی
بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را بر اساس نوع عرصه/ ارتباط با ماموریت های محوری سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری/ و تاثیرات آن در اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی طبقه بندی کنید ( می توانید چندین گزینه را انتخاب کنید)
کاربری غالب در منطقه مشخص شده
جنگل بلی
مرتع خیر
بیابان خیر
حفاظت از عرصه های منابع طبیعی خیر
آبخیزداری/ آبخوانداری خیر
توان افزایی جوامع محلی خیر
سایر ( عنوان درج گردد) :
علاوه بر موارد فوق از نظر گردشگری  و جذب گردشگر نیز منطقه اجرای طرح ،امکان برنامه ریزی و بهره برداری را هم دارد.
کمک به اقدامات مدیریت منابع طبیعی
حفاظت و پیشگیری از تخریب :

طرح پارک جنگلی گاماسیاب با حفاظت و توسعه پوشش گیاهی (جنگلی و مرتعی) و حفظ بستر منابع طبیعی و حفظ آب و خاک و کاهش فرسایش خاک و از طرفی دستیابی به هدف نهایی توسعه پایدار نقش دارد.

از طرفی با مدیریت صورت گرفته و جلوگیری از تخریب و آتش سوزی در منطقه امکان حفظ ، صیانت و زادآوری گونه های موجود فراهم آمده است.


احیاء :


احیاء اراضی منطقه اجرای طرح و مخصوصا اراضی مستعد کشت در منطقه  که در اثر چرای بیش از حد یا دیگر عوامل انسانی و محیطی تخریب گردیده بود از طریق کاشت نهال ، قرق منطقه و همچنین غنی سازی زیراشکوب ، انجام گرفته است

توسعه :

از آنجا که طرح پارک جنگلی گاماسیاب در شهرستان نهاوند با هدف نگهداری و احیاء و توسعه جنگل گاماسیاب، گسترش فضای سبز، افزایش امکانات تفریحی و افزایش بهره ­وری تفرجگاهی و ... انجام می­گیرد، محدوده این طرح در شهرستان نهاوند در قالب طرح­های توسعه جنگل با نهال و بذر، و نگهداری جنگل و طرح­های گردشگری احیاء و توسعه می­یابد.

بهره برداری :

بهره برداری از گیاهان دارویی و استحصال چوب منطقه به دلیل مدیریت اعمال شده به منظور جلوگیری از تخریب انجام نمی شود و از سایر پتانسیل های موجود در منطقه مانند اکوتوریسم، آب خارج شده از منطقه استفاده می شود.

سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... :

 نهال­ ها و گونه های کشت شده جهت اجرای طرح­  مقاوم و سازگار با شرایط آب و هوایی و اکولوژیکی منطقه و همچنین  دارای مقاوت بسیار بالا به آفات و سرما بوده و مقاوم در برابر خشکی می­باشند.

ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی :

اجرای این طرح در قالب چندین پروژه شامل کاشت،نگهداری و قرق با به کارگیری نیروی انسانی  مورد نیاز  از بین اهالی روستاهای همجوار محدوده طرح مذکور و از طریق آموزش و ترویج و افزایش سطح آگاهی و جلب مشارکت جوامع محلی انجام گرفته است.

مشارکت، همکاری :

مشارکت جوامع محلی، مردم روستا و روستاهای همجوار  منطقه در مراحل کاشت، نگهداری و ... و توسعه طرح از اهداف اجرای طرح بوده است. 

کمک به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی
بهبود وضعیت اقتصادی :

اجرای طرح پارک جنگلی گاماسیاب با افزایش سطح جنگل­ها و نگهداری مراقبت از آن­ها خود باعث مهار ریزگردها، مهار سیلاب­ها و افزایش سطح آب­های زیرزمینی و کنترل فرسایش و رسوب و ...می­شود که به نوعی تمام این عوامل نقش مهم و مستقیمی با افزایش تولیدات و بهبود وضعیت اقتصادی  اهالی منطقه دارند. 

بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و... :

طرح پارک جنگلی گاماسیاب شهرستان نهاوند میتواند جهت افزایش سطح آگاهی و مشارکت جوامع محلی استفاده گردد و از این پتانسیل نیز استفاده شده است همچنین امکان و شرایط برگزاری تورهای آموزشی ، تحقیقاتی و مطالعاتی و برگزاری کلاس های آموزشی برای گروههای هدف (دانشجویان و جوامع محلی و بهره برداران) را دارا می باشد.

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی :

اجرای طرح پارک جنگلی گاماسیاب با افزایش سطح جنگل­ها و نگهداری  ومراقبت از آن­ها باعث مهار ریزگردها، مهار سیلاب­ها و افزایش سطح آب­های زیرزمینی و کنترل فرسایش و رسوب و ...می­شود . توسعه جنگل­ در محدوده طرح  باعث بهبود وضعیت اکوسیستم­های منابع طبیعی و علی الخصوص تجمیع رواناب های سطحی و جلوگیری از وقوع سیلاب رادر پی خواهد داشت و تبع آن تغذیه منابع آب­ زیر زمینی نیز انجام خواهد گرفت.

نوع اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی در محدوده استفاده از آن
اثرات تولیدی و یا بهره وری :

بغیر از فوائد و تاثیرات مثبت اکولوژیکی که ذکر شد از نظر اکوتوریسم و جذب گردشگر نیز به عنوان الگویی در منطقه می باشد.

اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی :
قطعاً از نظر اقتصادی با رونق گرفتن منطقه از نظر جذب گردشگر و درامدهای حاصله از آن و همچنین  مشارکت  جوامع محلی درکاشت و نگهداری از جنکل کاری ایجاد شده موجب تقویت سطح معاش خانواده های محلی خواهد داشت که ازنظر اجتماعی و عدم مهاجرت از منطقه تاثیر بسزایی دارد.
اثرات زیست محیطی :

اجرای طرح پارک جنگلی گاماسیاب با افزایش سطح جنگل­ها و نگهداری  ومراقبت از آن­ها باعث مهار ریزگردها، مهار سیلاب­ها و افزایش سطح آب­های زیرزمینی و کنترل فرسایش و رسوب و ...می­شود . توسعه جنگل­ در محدوده طرح  باعث بهبود وضعیت اکوسیستم­های منابع طبیعی و علی الخصوص تجمیع رواناب های سطحی و جلوگیری از وقوع سیلاب رادر پی خواهد داشت و تبع آن تغذیه منابع آب­ زیر زمینی نیز انجام خواهد گرفت حفظ تنوع پوشش گیاهی و ذخایر ژنتیکی موجود، حفاظت آب  - حفاظت خاک- تلطیف هوا 


3- تشریح موقعیت و شرایط
عنوان بهترین تجربیات/ دانش بومی و سال شروع

طرح پارک جنگلی سراب گاماسیاب شهرستان نهاوند/ سال شروع طرح 1380

موقعیت مکانی ( در صورت وجود نقشه ای ارائه دهید) باgps از اسامی رسمی و محلی برای تشریح این موفعیت استفاده نمایید

پارک جنگلی گاماسیاب واقع در جنوب استان همدان شهرستان نهاوند، شامل رویشگاه­های جنگلی و مرتعی بوده و همچنین، وسعت این حوزه 58/228 هکتار می­باشد.

راجع به وضعیت طبیعی محل به اختصار توضیح دهید
اقلیم :

با توجه به تقسیم بندی اقلیم در کشور از نظر علمی جزء منطقه نیمه خشک و سرد و گونه های طبیعی موجود شامل زرشک،زالزالک،نسترن وحشی و بید می باشدپوشش گیاهی منطقه دارای 4 تیپ عمده بوده 1- خانواده گرامینه و چمنی 2- گیاهان بوته ای کوهستانی 3- خانواده لگومینوز و گرامینه عمدتاً گون و بروموس

خاک :

خاک منطقه در نقاط کم شیب عمیق تا نیمه عمیق و از نظر مواد غذایی غنی می باشد بافت خاک شنی لومی تا لومی و در بعضی نقاط رسی لومی می باشد. رنگ خاک قهوه ای روشن و در طبقات پایین روشن و آهکی می باشد خاک اراضی کم شیب همراه با انواع قلوه سنگ های کوچک و بزرگ و سیلابی می باشد که به وسیله سیلاب از دامنه های پرشیب آورده شده.

توپوگرافی :

حداقل ارتفاع منطقه از سطح دریا 1700 متر و حداکثر آن 2600 متر است حداقل شیب صفر و حداکثر 70درصد می باشد جهت عمومی شیب شمالی است که دارای دامنه هایی با جهات غربی ، شرقی ، جنوبی دیگر بوده.

پوشش گیاهی :

عرصه منطقه پوشیده از انواع گونه های گیاهی مهاجم بوده و بر اثر چرای مفرط عرصه در گذشته وارد منطقه شده ولی در حال حاضر با اجرای قرق در چند سال اخیر وضعیت پوشش گیاهی بسیار مطلوب در سطح عرصه دیده می شود پوشش گیاهی منطقه دارای 4 تیپ عمده می باشد 1- خانواده گرامینه و چمنی 2- گیاهان بوته ای کوهستانی 3- خانواده لگومینوز و گرامینه عمدتاً گون و بروموس 4- اراضی صخره ای فاقد پوشش گیاهی.

وضعیت منابع آب :

آب منطقه طرح از رودخانه سراب که مهمترین منبع آب در منطقه هست تأمین می شود

با توجه به نزدیکترین ایستگاه هواشناسی سینوپتیک میزان بارش سالانه منطقه 350 میلی­متر ، متوسط حداقل دمای سالانه 5-  و متوسط حداکثر دمای سالیانه 7/33 درجه سانتیگراد، میانگین دمای سالانه 8/12 درجه سانتی گراد می باشد. جهت وزش باد غالباً جنوب غربی است

وضعیت غالب شرایط اقتصادی – اجتماعی مردم ساکن در محل و یا در مجاورت آن
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :

سطح درآمد : متوسط به پایین

منابع اصلی و فرعی درآمد :  شغل مردم منطقه عمدتاً کشاورزی و دامداری و زنبورداری می باشد وسعت اراضی کشاورزی روستاهای اطراف منطقه طرح به دلیل تپه ماهوری بودن کم و عملیات کشاورزی پرهزینه می باشد لذا به دلیل عدم درآمد در بخش کشاورزی، دامداری توسعه بیشتری داشته به شکلی که تعداد دام های موجود بیش از ظرفیت منطقه می باشد.سایر درآمد روستاهای اطراف غیر از کشاورزی و دامداری عبارتند از : مرغداری، پرورش ماهی که در سال های اخیر رواج یافته و به نظر می رسد پرورش ماهی در طول مسیر رودخانه می تواند یک منبع مهم جهت اشتغال و کسب درآمد برای روستاهای اطراف باشد.

مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... : محل اجرای طرح در محدوده منابع ملی روستاهای وراینه و ده حیدر می باشد و در  مالکیت دولت قرار دارد.


بر پایه چه معیار و شاخصهایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری می دانید

وجود گونه های طبیعی و کم یاب در منطقه ،

- وجود جاذبه های طبیعی و جنگلی،

- وجود منابع آب کافی،

- عدم جاری شدن سیلاب در منطقه

-رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال


4- تشریح مشکلات ( علل مستقیم و غیر مستقیم) و اهداف بهترین تجربیات/ دانش بومی
تشریح مشکلات و چالشهای منطقه در رابطه با مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری

وجود دام مازاد ، تخریب و تصرف اراضی ، مسیر کوچ عشایر که باعث تخریب عرصه های جنگلی می شود و همچنین باتوجه به شرایط منطقه  کم بودن سطح درآمد بهره برداران از سایر مشکلات منطقه می باشد.

چالشهایی که توسط بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده حل می شود را توضیح دهید

قرق منطقه، کاهش دام،  جلوگیری از آتش سوزی، کاشت گونه های جنگلی و مرتعی بومی که در اثر اجرای طرح مرافع گردیده اند و همچنین تقویت جوامع محلی و بهبود شرایط اقتصادی اهالی منطقه.

اهداف اجرایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را مشخص کنید

جلوگیری از تخریب ، بهبود شرایط اکوسیستم جذب و توسعه گردشگری، تغییر معیشت مردم ساکن در منطقه، ایجاد امکانات تفرجی در منطقه.


5- فعالیت ها
روشهای معمول در رابطه با اهداف و فعالیتهای بهترین تجربیات/ دانش بومی را تشریح کنید

کشت گونه های بومی و پایه و سازگار با شرایط منطقه وتوسعه فضای سبز با استفاده از گونه های زرشک، زالزالک و نسترن وحشی، قرق تناوبی مناطق کشت شده در راستا حفظ گونه های موجود و کشت شده،

توضیح مختصر در خصوص تکنیک و روشهای اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید

اجرای سیستم چرای تناوبی در منطقه، کاشت گونه های بومی با نیاز آبی کم، مبارزه بیولوژیکی با آفات و بیماری ها در منطقه، ایجاد عملیات آبخیزداری در منطقه.

توضیح مختصری راجع به فعالیت های اصلی با توجه به اهداف اجرایی ارائه دهید. فعالیتهای هر هدف اجرایی مشخص شده در بند فوق را بیان نمائید.

هدف از اجرای طرح ایجاد یک پارک جنگلی برای پاسخگویی به نیاز های تفرجی رو به افزایش مردم منطقه و سایر نقاط همجوار و جذب توریست می باشد.که برهمین اساس گونه های سازگار با شرایط اکولوژیکی در منطقه کشت و نگهداری و آبیاری آنها انجام گرفته است.

قرق و جلوگیری از تخریب نهال های کشت شده و گونه های طبیعی موجود


1-توسعه فضای سبز با توجه به شرایط منطقه 2- حفاظت و نگهداری از چشم انداز های  طبیعی و مناطق تفرجی 3- جذب گردشگر با توجه به جاذبه های طبیعی و جنگلی موجود.
نقاط اشتراک و تفاوت بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده و مزایای آن را در مقایسه به با روش های معمول مرتبط بیان کنید

جلوگیری از فرسایش و رواناب با توجه به منابع آب موجود در منطقه و استفاده بهینه از منابع آب و ذخیره منابع آب زریزمینی و همچنین برنامه ریزی در جهت جذب گردشگر باتوجه به پتانسیل موجود

آیا اقدامی در ارتباط با الگو سازی و بهره برداری از بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده در طرح های اجرایی مرتبط صورت گرفته است؟ در صورتی که جواب مثبت است تشریح نمائید.

بله - برگزاری تورهای آموزشی در سطح شهرستان و استان و معرفی منطقه از طریق اداره میراث فرهنگی و گردشگری بمنظور جذب گردشگر


6- سازمان ها / نقش آفرینان درگیر ( همکاری، مشارکت و نقش دست اندرکاران)
نام و مشخصات تشکلها، سازمانهای مردم نهاد، تعاونیها، انجمن ها و سایر بخشهای غیر دولتی مشارکت کننده در این تجربه موفق را بیان کنید
2 مورد :

1-مشارکت ، تعاونی فراگیر شهرستان (همیاران گرین نهاوند)

2-مشارکت مردم منطقه در اجرای طرح
در صورتیکه این تجربه موفق با مشارکت دستگاه های اجرایی دولتی / دیگر انجام شده نام دستگاه های مذکور را ذکر نمایید
2 مورد :

1- اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان نهاوند

2-اداراتی مانند فرمانداری، جهاد کشاورزی، شوراهای اسلامی، نیروی انتظامی، سپاه،

3-امور آب شهرستان نهاوند
نقش دست اندرکارانی را که نام بردید ( دولتی و غیر دولتی) در برنامه ریزی، و اجرا و پایش و ارزیابی بهترین تجربیات/ دانش بومی ذکر کنید

نقش دست اندرکاران:

امور آب و جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند: صدور مجوز و تامین آب

تعاونی فراگیر ، سپاه و شوراهای اسلامی : مشارکت در قرق منطقه و مشارکت در کاشت نهال و توسعه و ایجاد فضای سبز

فرمانداری و نیروی انتظامی : برقراری امنیت منطقه

میراث فرهنگی  وگردشگری: تامین زیرساخت های موردنیاز بمنظور جذب گردشگر و آموزش های لازم به مردم منطقه


7- اثر بخشی
در مورد اثرات کاربرد بهترین تجربیات/ دانش بومی در منطقه اجرای آن توضیح دهید (دو اثر اولویت دار در زمینه های عنوان شده ذکر شود

اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

2 مورد :

 1-  جذب گردشگر که باعث توسعه و بالا بردن درآمد مردم منطقه شده است

2- کاهش فرسایش و بهبود کمی و کیفی وضعیت آب و خاک منطقه

3- اثرات اقتصادی و اجتماعی ناشی از اجرای طرح


بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

2 مورد :

1- تهیه امکانات برای حداکثر استفاده بردن عموم از طبیعت بوسیله تأسیس و ایجاد پارک های جنگلی و تفرجگاه های عمومی

2-  حفاظت، نگهداری از عرصه های طبیعی و حفظ گونه های کمیاب 

3- جلوگیری از فرسایش و تغذیه منابع آب زیرزمینی

4- جلوگیری از وقوع سیلاب

در مورد دو اثر خارج از محدوده اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح دهید ( اثرات آن در مناطق اطراف مشاهده می شود)
2 مورد :

1-ایجاد سایت های پرورش ماهی در خارج از محدوده طرح

2-توسعه باغات با توجه به توان منطقه
تاثیر بر تخریب سرزمین، تنوع زیستی و تغییر اقلیم

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.

بله/خیر بلی
آیا توجیه اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده برای اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده انجام شده است؟ در صورتی که جواب مثبت است توضیح دهید

خیر

آیا اثر بخشی این تجربه موفق و یا دانش بومی را پایدار می دانید درصورتی که جواب بلی است دلایل خود را بیان کنید

بله- باتوجه به نقش اجرای طرح در جلوگیری از تخریب منطقه و حرکت در جهت تبدیل شدن به کلیماکس و همچنین اثرات آن بر رونق تولیدکه باعث افزایش درآمد ساکنان طرح می گردد، لذا اثر بخشی پایداری می تواند داشته باشد.


8- قابلیت تکرار و تعمیم
آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده به سایر مناطق بسط داده / معرفی شده است؟ اگر بلی به کجا

بله-در  سراب های  فارسبان و گیان از تجربیات سراب گاماسیاب استفاده شده است

آیا دستگاه های دولتی اقدامات حمایتی/ تشویقی . ترویجی جهت تعمیم بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را انجام داده اند اگر جواب بلی است نوع اقدامات را تشریح نمائید

بلی اقداماتی که از سوی سایر دستگاه های صورت گرفته مانند: احداث جاده های دسترسی، انتقال سیستم برق، تأمین آب آشامیدنی مورد نیاز، احداث پارکینگ، احداث نمازخانه، تهیه و نصب تابلو های راهنما، احداث سرویس های بهداشتی، احداث آتش بر، تهیه و نصب سطل های زباله، احداث آلاچیق، احداث پل.

به اعتقاد شما بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده امکان تعمیم با درصدی از سازگاری به منطقه دیگر دارد؟ اگر بلی در چه سطحی؟

محلی

محلی بلی

کدام شهر و شهرها

استانی بلی

سایر استانها(کدام استان و استانها)

ملی خیر

خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)

منطقه ای بلی

سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)

بین المللی خیر

9- درس آموخته ها
مربوط به منابع انسانی

باتوجه به مشکل اقتصادی موجود در منطقه استفاده از افراد بومی جهت اجرای پروژه ورونق اقتصاد خانوار

مربوط به جنبه های مالی

با توجه محدودیت  منابع مالی استفاده از ظرفیت سایر دستگاههای دولتی  مانند میراث فرهنگی و گردشگری،سازمان بسیج سازندگی سپاه اقدام شده است


مربوط به جنبه های فنی


جلوگیری از فرسایش خاک که از مهمترین چالش های منطقه بوده افزایش سرانه فضای سبز، حفظ گونه های پایه ، ایجاد جاذبه های طبیعی وحیات وحش در

انسجام پروژه های مختلف لحاظ و در قالب طرح جامع مدیریت بهره وری پارک جنگلی برنامه ریزی و اجرا گردیده است.