اطلاعات پرسشنامه

اجرای پروژه جنگل کاری مشارکتی کاستان دراستان خراسان شمالی شهرستان مانه وسملقان


تاریخ شروع:
1396/12/15
تاریخ پایان:

استان:
خراسان شمالي
شهرستان:
مانه وسملقان
شهر:
سملقان

مختصات جغرافیایی UTM
شمال :
,
جنوب:
,
شرق:
434760 , 4154893
غرب:
451422 , 4148391

توضیحات :
دراستان خراسان شمالی شهرستان مانه وسملقان-طرح جنگل‌کاری ﻣﺸﺎرﮐﺘﯽ قشلاق روستای کاستان با هدف احیای رویشگاه‌های طبیعی و جنگل‌های تخریب یافته، از سال ۱۳۹۵ با مشارکت جوامع محلی در قالب شرکت تعاونی و با همکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی آغاز شد. مساحت پیش بینی شده برای اجرای کاشت گونه های اقتصادی و دو منظوره در هنگام تهیه این طرح۱۹۰ هکتار بود.در اجرای طرح جنگل کاری اقتصادی، زرشک به مساحت پنج هکتار، گل محمدی ۴۳ هکتار، بادام هشت هکتار، یونجه پنج هکتار و صنوبر هم ۶ هکتار کاشت شده است.


1- حق مالکیت معنوی
اگر تمام و یا بخشی از بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح داده شده در این قالب تحت پوشش حق مالکیت معنوی برای سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی می باشد، مشخص کنید:

این تجربیات مرتبط با پروژه جنگل کاری مشارکتی کاستان (در حال اجرا توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی به نمایندگی از سازمان جنگل­ها، مراتع و آبخیزداری کشور) می باشد که با مشارکت شرکت تعاونی رها قامت وزین کشت بهار و مشارکت کلیه دامدارن ذیحق مراتع قشلاق کاستاندر استان خراسان شمالی در حال اجرا است. 

توضیحی در مورد سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی صاحب حق بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید:

طرح اجرایی جنگلکاری مشارکتی منابع طبیعی قشلاق کاستان با هدف احیای جنگلهای تخریب یافته با بهره گیری از جوامع محلی و بهبود شاخص توسعه انسانی (توان افزایی و بهبود شرایط اجتماعی-اقتصادی) در سال 1395 با مشارکت جوامع محلی در قالب تعاونی و همکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی در سامان عرفی قشلاق کاستان با مساحت 75/7851 هکتار و در قسمت جنوب غربی شهرستان مانه و سملقان آغاز به کار نموده است.


2- طبقه بندی
بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را بر اساس نوع عرصه/ ارتباط با ماموریت های محوری سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری/ و تاثیرات آن در اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی طبقه بندی کنید ( می توانید چندین گزینه را انتخاب کنید)
کاربری غالب در منطقه مشخص شده
جنگل بلی
مرتع خیر
بیابان خیر
حفاظت از عرصه های منابع طبیعی خیر
آبخیزداری/ آبخوانداری خیر
توان افزایی جوامع محلی خیر
سایر ( عنوان درج گردد) :

حفاظت از خاک و آب، بهبود شرایط معیشت،ایجاد معیشت جایگزین

کمک به اقدامات مدیریت منابع طبیعی
حفاظت و پیشگیری از تخریب :

اجرای حفاظت مشارکتی با کمک بهره برداران (اعضای شرکت تعاونی) در منطقه پروژه از سال 1395 تا کنون با تشکیل گروه ها و همچنین برگزاری کلاس های ترویجی و همچنین اعزام نمایندگان تعاونی به دوره های آموزشی و ترویجی در سطح سازمان جنگلها و مراتع به مرکز آموزش مهندس ساعی و دکتر جوانشیر و بازدید از نمونه های موفق در استانهای همجوار(گلستان) منجر گردیده که سطح اعتماد به اثرات اقدامات مشارکتی و همچنین حس اعتماد به نفس در بین اعضاء را تقویت نموده و مشارکت آنها را حتی در مباحث مرتبط با  مسائل جاری در روستا را نیز بالا برده است . در سال جاری نیز در آبان ماه با  برنامه ریزی درون گروهی کلیه افراد در 6 گروه  دسته بندی و سرگروهها مشخص و مسئولیتها ابلاغ گردید و نتیجه آن این شد که 4000 نهال گل محمدی در زمان بسیار کوتاه 2 روزه توسط اعضا کشت و آبیاری اول صورت پذیرفت. چنین مشارکتی در این ابعاد تاکنون در روستا انجام نپذیرفته بود. 

احیاء :

- در این طرح در راستای اجرای جنگلکاری دو منظوره و اقتصادی می باشد و به دنبال تحقق این امر اقدام در ابتدا مساحت 190 هکتار پیش بینی گردید که در گام نخست در سطح 70 هکتار با گونه های 3000 اصله زرشک،200 اصله گل محمدی،7800 اصله بادام و 200 اصله عناب توسط اعضاء شرکت تعاونی کشت گردیده است ضمنا جهت استفاده بهینه از آب اقدام به ایجاد دو استخر ذخیره آب در منطقه طرح بر اساس کتابچه موجود انجام پذیرفته است. 

توسعه :

- توسعه و ترویج اجرای پروژه ها (احیایی، عمرانی و...) به صورت مشارکتی

- توسعه و ترویج استفاده از انرژی های نو در راستای حفظ منابع طبیعی

بهره برداری :

- آموزش دامداران به منظور بهره برداری از مراتع منطقه و تعادل دام و مرتع و چگونگی مدیریت صحیح اقدام گردید .

سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... :

با ترویج الگوی مشارکت محور و ایجاد همبستگی سازمانی بین بهره برداران و تغییر الگوی معیشت و کاهش فشار بر روی طبیعت و استفاده از کلیه ظرفیت های بالقوه منطقه در ایجاد درآمدهای نوین گام های مثبتی برداشته شده است.

ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی :

با برگزاری 1000 نفر- ساعت کلاسهای ترویجی و کارگاه آموزشی در خصوص ظرفیت سازی و ارتقاء سطح آگاهی جوامع محلی تلاش شده است. تاکنون از روستاهای همجوار جهت بازدید و چگونگی فعالیت روستای کاستان از محل پروژه بازدید گردیده است.     

مشارکت، همکاری :

- اجرای پروژه های جنگلکاری(نهالکاری، مدیریت آب و مراقبت و آبیاری) با مشارکت جوامع محلی و شرکت تعاونی رها قامت وزین کشت بهار

- اجرای پروژه های عمرانی خرد (استخر ذخیره آب چشمه، لوله گذاری از چشمه تا استخر،) با مشارکت جوامع محلی و شرکت تعاونی رها قامت وزین کشت بهار

- برنامه ریزی و انجام آبیاری های منظم  با مشارکت جوامع محلی و شرکت تعاونی رها قامت وزین کشت بهار

کمک به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی
بهبود وضعیت اقتصادی :

- با توجه به کتابچه طرح و درآمدهای مستقیم حاصل از پروژه های مشارکتی و افزون بر آن کارکردهای توسعه ای، حفاظتی،گردشگری و ... و با توجه به اینکه اعتبار مورد نیاز طرح 27094 میلیون ریال و درامد حاصل از اجرای طرح طی مدت 10 سال 290250 میلیون ریال می باشد .پس از کسر هزینه ها سود خالص حاصل اجرای طرح به میزان 1931 میلیون ریال خواهد بود. لذا با در نظر گرفتن درامدهای مستقیم حاصل از پروژه های مشارکتی پیش بینی شده و افزودن آن به درآمدها ی حاصل از نقشها و کارکردهای توسعه ای، حفاظتی،گردشگری و ... قطعا در نهایت بیلان این طرح  مثبت ارزیابی می گردد.

ایجاد شغل برای جوامع محلی و کمک به بهبود وضعیت اقتصادی آنها

بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و... :

- تشکیل شرکت  تعاونی پروژه (شرکت  تعاونی رها قامت وزین کشت بهار) با 66نفر عضو

با توجه به اینکه ابتکارات مدیریت منابع طبیعی مبتنی بر مشارکت جوامع محلی، به شکل گسترده ای در معکوس نمودن روند تخریب محیط زیست اثر مثبت داشته و تقویت معیشت روستایی را به اثبات رسانده است لذا در این طرح در راستای اجرای جنگل کاری دومنظوره و اقتصادی به دنبال تحقق این امر می باشد تا بتواند از طرفی احیای جنگل های تخریب یافته  با بهره گیری از جوامع محلی را صورت می دهد و از طرف دیگر شاخص هایی همچون شاخص های توسعه انسانی و توان افزایی و همچنین توسعه پایدار منطقه را در بر خواهد داشت.

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی :

- برگزاری کارگاه های آموزشی زیست محیطی در پروژه

- اجرای پروژه های نهالکاری و مدیریت آب (در مجموع تلاش برای احیاء 190هکتار در گام نخست)

با ایجاد دو استخر ذخیره آب(تصاویر پیوست) و ذخیره سازی آب و مدیریت در توزیع آن به طرز قابل ملاحظه ای از هدر رفت آب در زمان های مورد نیاز به آبیاری جلوگیری گردیده و در حال حاضر نیز شاهد پیگیری اقدامات آبیاری قطره ای توسط اعضاء شرکت تعاونی می باشیم.

نوع اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی در محدوده استفاده از آن
اثرات تولیدی و یا بهره وری :

 با برگزاری 1000 نفر- ساعت کلاس آموزشی و برگزاری جلسات متعدد در روستا با مشارکت اعضاء تعاونی و همچنین ارائه نظرات و راهکارها در چگونگی اجرای طرح بهره وری در طرح با توجه به مشارکت مردم در سطح بالایی محقق گردید .

اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی :

- با توجه به بررسی های بعمل آمده و ارائه بیلان مثبت طرح و همچنین اخذ نظرات بهره برداران و دخیل بودن آنها در امر برنامه ریزی و پیشنهادات و برگزاری جلسات متعدد مردم به این خود باوری رسیده اند که آنها در امر ایجاد معیشت پایدار مبتنی بر حفط منابع و محیط زیست مشارکت فعال دارند و حضور آنها در دیگر استانها و بازدید پروژ ه های مشابه در درک عمیق و عملی آن موفق بوده است.

اثرات زیست محیطی :

-جوامع محلی تنها زمانی به مدیریت پایدار منابع روی می آورند که از فشار طاقت فرسای فقر رهایی پیدا نمایند و شواهد حاکی بر آن می باشد که بدون ایجاد توانمندی اجتماعی، اقتصادی در سطح جوامع محلی،امکان مدیریت پایدار منابع و حفاظت از تنوع زیستی وجود ندارد که در این طرح با مشارکت مردم سعی در عملی نمودن آن گردیده است. 


3- تشریح موقعیت و شرایط
عنوان بهترین تجربیات/ دانش بومی و سال شروع

اجرای پروژه جنگل کاری مشارکتی کاستان در استان خراسان شمالی - شهرستان مانه و سملقان

موقعیت مکانی ( در صورت وجود نقشه ای ارائه دهید) باgps از اسامی رسمی و محلی برای تشریح این موفعیت استفاده نمایید

این طرح از سال 1395 در منطقه قشلاق کاستان شهرستان مانه و سملقان در مساحت 75/7851 هکتار، یک نقطه روستایی و سکونتگاهی و 232 خانوار و803 نفر جمعیت وارد فاز اجرایی گردید. منطقه مطالعاتی قشلاق کاستان با سطح 75/7851  هکتار بعنوان یکی از مناطق جنگلی در منتها علیه جنوب غربی شهرستان مانه و سملقان در حد فاصل طول جغرافیایی ˝ 43 ́ 15  ˚56 تا  ˝ 01    27  ˚56 شـــرقی (434760تا 451422 متریک) و عـرض جـغرافـیایی ˝ 51 ́ 28 ˚37 تا ˝ 21 32   ˚37 شمالی (4154893تا 4148391متریک) قرار گرفته است.

محدوده 70 هکتاری اجرای اولیه طرح:




























راجع به وضعیت طبیعی محل به اختصار توضیح دهید
اقلیم :

ميانگين بارش سالانه به ميليمتر

ميانگين درجه حرارت سالانه به سانتيگراد

درصد متوسط آهک فعال خاک

ph

نوع اقليم

گروه

 اقليمي

اقليم واحدها

571

14/6

25

7/5

سرد کوهستانی

سرد

خشك

سرد

خاک :

خاکهای منطقه در رده calcixerepts Typic قرار می گیرند. رژیم رطوبتی (xeric) می باشد. حوزه مطالعاتي داراي رژيم حرارتي Termic مي­باشد.

توپوگرافی :

همچنین بر اساس نتایج بدست آمده، طبقه شیب 30 – 12 درصد بیشترین سطح را با مساحت 81/2113 هکتار و طبقه شیب 60< درصد نیز با 55/0 هکتار کمترین سطح را از بین طبقات شیب شامل می شود.

پوشش گیاهی :

پوشش کلی منطقه:

ردیف

نوع پوشش اراضی:

1.

جنگل:  32/5325هکتار/  پروژه های نهالکاری: 70 هکتار

2.

پوشش گیاهی غیر جنگلی (مرتع، درختچه زار):  مرتع: 6/1568هکتار

3.

اراضی کشاورزی و مسکونی: 35/907 هکتار

4.

تالاب ها و منابع آبی:  رودخانه فصلی کال شور که با توجه به خشکسالی های چند سال اخیر تعداد روزهای دارای آب آن در طول سال کاهش پیدا کرده است.

5.

مناطق ساخته شده شامل  مناطق مسکونی و تاسیسات:    585 هکتار

6.

زمین بدون پوشش جنگلی و: 2/244هکتار



پوشش گیاهی منطقه:

  لیست گونه‌های گیاهی منطقه طرح قشلاق کاستان

نام علمی

خانواده

فرم رویشی

طول عمر

نام فارسی

Astragalus spp

Papilionaceae

بوته

چند ساله

گون

astragalus parrowianus

Papilionaceae

بوته

چند ساله

گون زرد

Astragalus gossypinus

Papilionaceae

بوته

چند ساله

گون سفید

Acantholimon spp

Plumbaginaceae

بوته

چند ساله

کلاه میر حسن

Acanthophyllum spp

Plumbaginaceae

بوته

چند ساله

چوبک

Onobrychis cornuta

Paolionaceae

بوته

چند ساله

اسپرس کوهی

Festuca ovina

Gramineae

گندمی

چند ساله

توپال

Agropyrum trichophorum

Gramineae

گندمی

چند ساله

قیاق

Agropyrum padpereae

Gramineae

گندمی

چند ساله

قیاق

Agropyrum intermedium

Gramineae

گندمی

چند ساله

قیاق

Bromus kopetdaghensis

Gramineae

گندمی

چند ساله

قیاق

Stipa honenackeniana

Gramineae

گندمی

چند ساله

دم اسبی

Dactylis glomerata

Gramineae

گندمی

چند ساله

علف باغ

Avena sp

Gramineae

گندمی

چند ساله

-

phlomis cancellata

Labiateae

علفی

چند ساله

فلومیس

Cousinia spp

Compositae

علفی

چند ساله

هزار خار

Thymus transcaspicus

Labiateae

بوته

چند ساله

آویشن

Ziziphora clinopodioides

Labiateae

بوته

چند ساله

آویشن

Astragalus brevidens

Papilionaceae

علفی

چند ساله

گون علفی

Medicaga stiva

Papilionaceae

علفی

چند ساله

یونجه

Poa bulbosa

Gramineae

گندمی

چند ساله

چمن پیازی

Euphorbia spp

Euphorbiaceae

علفی

چند ساله

شیر سگ

Ferula gumosa

Umbelliferae

علفی

چند ساله

قاسنی

Cotoneaster ovata

Rosaceae

درختچه

چند ساله

شیرخشت

Alhagi camelorum

Papilionaceae

بوته

چند ساله

خارشتر

Berberis vulgaris

Berberidaceae

درختچه

چند ساله

زرشک

Artemisia aucheri

Compositae

بوته

چند ساله

درمنه کوهی

Allium hirtifolium

Liliaceae

علفی

یکساله

موسیر

Achellia millefolium

Compositae

علفی

چند ساله

بومادران

Paliuruas spina christi

Rhamnaceae

درختچه

چند ساله

سیاه تلو

Menta polegium

Labiateae

علفی

یکساله

پونه

Peganum harmala

Zygphyllaseae

علفی

چند ساله

اسفند

Sisymbrium officinole

Cruciferae

علفی

یکساله

خاکشیر طبی

Cichorium intybus

Compositae

علفی

یکساله

کاسنی

Heraceleum persicum

Umbelliferae

علفی

یکساله

گلپر


وضعیت منابع آب :

بر اساس اطلاعات فیلد رقومی وضعیت موجودی منابع آب زیر زمینی ثبت شده در محدوده طرح کاستان به شرح ذیل است:

قنات: بر اساس اطلاعات ماخوذه از دفتر مطاعات پایه منابع آب و بازدید میدانی قناتی در محدوده سامان قشلاق کاستان وجود ندارد.

چشمه: اطلاعات شرکت سهامی آب منطقه ای نشان می دهد که در این سامان عرفی 5 دهنه چشمه وجود دارد.

قولانلو با دبی حداکثر (درز و شکافی)4 و امام زاده با دبی حداکثر 4 (درز و شکافی)و نورعلی با دبی حداکثر 2/4(زهکش) و علی حسین با دبی حداکثر 4 (زهکش)و آل بخارایی با دبی حداکثر 9(درز و شکافی)

نتایج آنالیز نمونه آب چشمه امام­زاده در سامان عرفی کاستان قشلاق

مشخصه

واحد

مقدار

مشخصه

واحد

مقدار

pH

14-1

46/7

EC

MS/cm

455

Ca+Mg

Meq/lit

2/4

Ca

Meq/lit

25/2

Mg

Meq/lit

95/1

Na

Meq/lit

91/0

K

Meq/lit

023/0

جمع کاتیون­ها

Meq/lit

133/5

Cl

Meq/lit

53/0

CO3

Meq/lit

0/0

HCO3

Meq/lit

05/4

SO4

Meq/lit

58/0

جمع آنیون­ها

Meq/lit

16/5

TDS

Mg/lit

310

TSS

Mg/lit

0/0

TH

Mg/lit

210

HCa

Mg/lit

113

قلیاییت

Mg/lit

203

SAR

-

63/0

کلاس کیفیت

-

C2S1

وضعیت غالب شرایط اقتصادی – اجتماعی مردم ساکن در محل و یا در مجاورت آن
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :

    سطح درآمد: سطح درآمد افراد پایین می باشد و میانگین درآمد افراد در سال 15 میلیون تومان است.

    منابع اصلی و فرعی درآمد : معیشت غالب مردم منطقه کشاورزی، دامداری است. در امر کشاورزی کشت محصولاتی چون؛ گندم،  جو، یونجه، آفتاب گردان به صورت دیم و آبی رایج است. در امر دامداری نیز پرورش گوسفند و رایج است.

    مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... مالکیت اراضی شخصی می باشد.

    بر پایه چه معیار و شاخصهایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری می دانید

      بر اساس شاخص هایی همچون؛

      افزایش میزان مشارکت پذیری  جوامع محلی

      ایجاد حس اعتماد بین بهره برداران و اداره به عنوان مجری دولتی

      مشارکت در امر تصمیم گیری و ارائه پیشنهادات اجرایی


      4- تشریح مشکلات ( علل مستقیم و غیر مستقیم) و اهداف بهترین تجربیات/ دانش بومی
      تشریح مشکلات و چالشهای منطقه در رابطه با مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری

        بهره گیری نامناسب از منابع آبی و هدر رفت آن

        عدم وجود روحيه مشاركت مردمي قبل از اجرای پروژه جنگلکاری مشارکتی کاستان 

        چالشهایی که توسط بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده حل می شود را توضیح دهید

        با اجرای پروژه جنگل کاری مشارکتی کاستان در منطقه می توان گفت که ارتقاء سطح درآمد و اطلاعات و آگاهی جوامع محلی در زمینه مسایل اقتصادی و زیست محیطی بالا رفته و هم اکنون با مشارکت خود جوش و ابتکار عمل و برنامه ریزی و گروه بندی ها و تقسیم وظایف پروژه در حال پیگیری می باشد. البته در این زمینه لازم است مسئولین با برنامه ریزی، روش های صحیح تری برای مشارکت غیر فعال، مشورتی و انگیزشی به مشارکت تعاملی و متقابل تعریف نمایند. 

        اهداف اجرایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را مشخص کنید

        رشد شاخص GDP  (تولید ناخالص داخلی)- کاهش co2  موجود در جو از طریق افزایش پوشش گیاهی - رشد شاخص های توسعه انسانی HDI ( درآمد- سلامت و آموزش).

        وضعیت شبکه راهها، برق، گاز و لوله کشی آب روستای کاستان

        نام روستا

        نوع راه آبادی

        امکانات

        راه زمینی

        راه آهن

        راه آبی

        برق

        گاز لوله کشی

        سامانه تصفیه آب

        آب لوله‌کشی

        مخابرات و دفتر(ICT)

        خانه بهداشت

        پزشک خانواده

        کاستان

        در حال آسفالت

        -

        -

        ×

        *

        -

        *

        *

        *

        *


        5- فعالیت ها
        روشهای معمول در رابطه با اهداف و فعالیتهای بهترین تجربیات/ دانش بومی را تشریح کنید

        روش های معمول در واقع اداری و در راستای چارچوب ها و قوانین دولتی حرکت کردن و استفاده از کارشناسان دولتی است که در پی آن متحمل هزینه های بسیار شده است و عمدتاٌ تصمیم گیری بدون در نظر گرفتن نظرات و پیشنهادات بهره برداران از بالا به پایین صورت می پذیرفت که همیشه مردم خود را  در موضوع دخیل ندانسته و مشارکتی نداشته اند و چه بسا مشکلاتی را نیز در مرحله اجرا بوجود می آوردند. 

        توضیح مختصر در خصوص تکنیک و روشهای اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید

        در طرح موفق جنگل کاری مشارکتی کاستان در ابتدا با حضور در بین مردم و با بهره گیری از بزرگان روستا و ریش سفیدان و جلب اعتماد آنها و مشارکت دهی جوانان در امر تصمیم گیری و حضور در بالاترین سطح تصمیم گیری در شرکت تعاونی، کار انجام پذیرفته است.

        توضیح مختصری راجع به فعالیت های اصلی با توجه به اهداف اجرایی ارائه دهید. فعالیتهای هر هدف اجرایی مشخص شده در بند فوق را بیان نمائید.

        هدف محلی:

        بهبود شاخص توسعه انسانی(توان افزایی و بهبود شرایط اجتماعی-اقتصادی)

        احیای جنگلهای تخریب یافته با بهره گیری از جوامع محلی

        هدف ملی:

        احیای جنگلهای تخریب یافته در مناطق خشک و نیمه خشک با مشارکت مردم

        جلب مشارکت مردم در بخش منابع طبیعی و ارتقاء فرهنگ منابع طبیعی

        نقاط اشتراک و تفاوت بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده و مزایای آن را در مقایسه به با روش های معمول مرتبط بیان کنید

        نقاط اشتراک: اهداف مشخص و در هر دو روش به سود جوامع محلی و سیستم دولتی می باشد. زمان بر است و نیاز به اعتبارات و اختصاص به موقع بودجه دارد. لذا تخصیص اعتبارات به موقع برای اجرایی شدن عملیات در هر دو روش لازم و پر اهمیت است.  

        نقاط تفاوت:

        ایجاد حس مشارکت و اعتماد مردم

        تاثیر پذیری دیگر فعالیتهای روستا از این موضوع و تعمیم آن به دیگر موضوعات مرتبط 

        آیا اقدامی در ارتباط با الگو سازی و بهره برداری از بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده در طرح های اجرایی مرتبط صورت گرفته است؟ در صورتی که جواب مثبت است تشریح نمائید.

        بله :

        جنگلکاری مشارکتی در استان خراسان شمالی و در راستای سیاستهای کلان سازمان جنگلها،مراتع و آبخیزداری کشور و با مدیریت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی مراحل نخست خود را طی می نماید و در سامان تخت ایران و با همکاری شرکت سهامی زراعی بهکده رضوی طرحی نوپا در حال اجرا می باشد.


        6- سازمان ها / نقش آفرینان درگیر ( همکاری، مشارکت و نقش دست اندرکاران)
        نام و مشخصات تشکلها، سازمانهای مردم نهاد، تعاونیها، انجمن ها و سایر بخشهای غیر دولتی مشارکت کننده در این تجربه موفق را بیان کنید
        2 مورد :

        در این پروژه برای ابتدا به کار و به علت اینکه اولین تجربه استان بوده در ابتدا از ظرفیت نهادهای دولتی که در سطر پایین اشاره شده استفاده گردیده است و در حال حاضر در صدد استفاده از ظرفیت ngo  ها می باشد.

        در صورتیکه این تجربه موفق با مشارکت دستگاه های اجرایی دولتی / دیگر انجام شده نام دستگاه های مذکور را ذکر نمایید
        2 مورد :

        1- استانداری

        2- سازمان مدیریت و برنامه ریزی

        3- فرمانداری شهرستان

        4- اداره تعاون شهرستان

        5- مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان

        6- اداره آموزش و ترویج اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی

        7- سازمان جنگل­ها، مراتع و آبخیزداری کشور

        نقش دست اندرکارانی را که نام بردید ( دولتی و غیر دولتی) در برنامه ریزی، و اجرا و پایش و ارزیابی بهترین تجربیات/ دانش بومی ذکر کنید

        1- استانداری؛ همکاری در خصوص تأمین اعتبار، دستور افزایش میزان مشارکت دستگاه های اجرایی،

        2- سازمان مدیریت و برنامه ریزی؛ همکاری در خصوص تأمین اعتبار و موافقتنامه پروژه، دستور افزایش میزان مشارکت دستگاه های اجرایی با پروژه

        3- فرمانداری شهرستان؛ دستور مشارکت ادارات شهرستان با پروژه، تأمین اعتبار پروژه

        4- اداره تعاون شهرستان؛ مطالعه ، سیاستگذاری و برنامه ریزی جهت توسعه بخش تعاونی

        5- مشاوره های فنی در امر ایجاد استخر ذخیره آب با مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان

        6- برگزاری دوره ها و بازدیدهای خارج استان توسط اداره آموزش و ترویج اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری 7- خراسان شمالی سازمان جنگل­ها، مراتع و آبخیزداری کشور، استانداری و سازمان مدیریت و برنامه ریزی پایش و ارزیابی عملکرد پروژه را رصد می کنند.

        8-  NGOبهبود وضعیت محیط زیست  در کشور، تشویق گروه‌ها و مردم به رعایت حقوق بشر و حقوق جانوران در جامعه


        7- اثر بخشی
        در مورد اثرات کاربرد بهترین تجربیات/ دانش بومی در منطقه اجرای آن توضیح دهید (دو اثر اولویت دار در زمینه های عنوان شده ذکر شود

        اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

        2 مورد :

        تأثیر بر سطح درآمد خانوارهای روستایی و تولید و بهره وری تولیدات در زمان کوتاه مدت بازدهی طرح که در کتابچه تعیین گردیده است.

        - افزایش فرهنگ حفظ و حراست از منابع طبیعی 

        بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

        2 مورد :

        اجرای فعالیت های احیایی جنگل کاری در منطقه و افزایش سطح پوشش گیاهی منطقه و در نتیجه مدیریت مشارکتی مراتع و جلوگیری از فرسایش

        در مورد دو اثر خارج از محدوده اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح دهید ( اثرات آن در مناطق اطراف مشاهده می شود)
        2 مورد :

        اجرای موفق پروژه باعث استقبال و درخواست سایر روستاهای منطقه برای اجرای پروژه در آن روستاها شد.

        از قبیل:

        درخواست روستای اینچه علیا برای کشت باریجه

        اقتصادی کردن طرح جنگلکاری روستای قسطی

        اجرای موفق پروژه باعث ایجاد شغل برای جوامع محلی و کمک به بهبود وضعیت اقتصادی آنها شده است.

        تاثیر بر تخریب سرزمین، تنوع زیستی و تغییر اقلیم

        به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند

        بله/خیر بلی

        به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟

        بله/خیر بلی

        به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.

        بله/خیر بلی

        به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.

        بله/خیر بلی
        آیا توجیه اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده برای اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده انجام شده است؟ در صورتی که جواب مثبت است توضیح دهید

        - با توجه به کتابچه طرح و درآمدهای مستقیم حاصل از پروژه های مشارکتی و افزون بر آن کارکردهای توسعه ای، حفاظتی،گردشگری و ... و با توجه به اینکه اعتبار مورد نیاز طرح 27094 میلیون ریال و درامد حاصل از اجرای طرح طی مدت 10 سال 290250 میلیون ریال می باشد .پس از کسر هزینه ها سود خالص حاصل اجرای طرح به میزان 1931 میلیون ریال خواهد بود.لذا با در نظر گرفتن درامدهای مستقیم حاصل از پروژه ها ی مشارکتی پیش بینی شده و افزودن آن به درآمدها ی حاصل از نقشها و کارکردهای توسعه ای، حفاظتی،گردشگری و ... قطعا در نهایت بیلان این طرح  مثبت ارزیابی می گردد.

        آیا اثر بخشی این تجربه موفق و یا دانش بومی را پایدار می دانید درصورتی که جواب بلی است دلایل خود را بیان کنید

        بله؛

         چون در سال  جاری و با توجه به ایجاد حس اعتماد بین مردم و دستگاه اجرایی خود شرکت تعاونی با پیگیریهای متعدد در صدد انجام اقدامات پروژه بر اساس جدول زمان بندی در کتابچه طرح گردیده اند.


        8- قابلیت تکرار و تعمیم
        آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده به سایر مناطق بسط داده / معرفی شده است؟ اگر بلی به کجا

        بله

        در حال حاضر در حال تعمیم آن به دیگر حوزه های جنگی شهرستان و استان می باشد.

        مناطقی همچون روستا ی چخماقلو با داشتن پتانسیل بالا در این موضوع خواهان تعمیم آن هستند ..

        آیا دستگاه های دولتی اقدامات حمایتی/ تشویقی . ترویجی جهت تعمیم بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را انجام داده اند اگر جواب بلی است نوع اقدامات را تشریح نمائید

        بله.

        سازمان جنگل­ها، مراتع و آبخیزداری کشور، استانداری، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، فرمانداری های شهرستان مانه و سملقان در تأیید تعمیم و تامین اعتبار همکاری لازم را داشته اند. 

        به اعتقاد شما بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده امکان تعمیم با درصدی از سازگاری به منطقه دیگر دارد؟ اگر بلی در چه سطحی؟

        محلی

        محلی بلی

        کدام شهر و شهرها

        استانی بلی

        سایر استانها(کدام استان و استانها)

        ملی خیر

        خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)

        منطقه ای خیر

        سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)

        بین المللی خیر

        9- درس آموخته ها
        مربوط به منابع انسانی

        در ابتدا و با توجه به تجربیات گذشته مردم از دستگاههای اجرایی و نگاه مسئولین از بالا به پایین در امر برنامه ریزی مقاومت هایی از سوی برخی صورت می پذیرفت و در مراحل اول با حضور کارشناسان در محل و برگزاری جلسات متعدد این حس اعتماد تا اندازه ای تقویت گردید و هدف این بود که در اجرای کار این حس اعتماد افزایش یابد که این امر بحمد الله محقق شد و استان خراسان شمالی موفق به دریافت لوح تقدیر در این زمینه گردیده است.

        مربوط به جنبه های مالی

        یکی از موراد حائز اهمیت در امر موفقیت یک پروژه مسائل مالی  و بررسی فایده و زیان آن می باشد که این مورد در تمامی مراحل اجرای پروژه توسط اعضاء مورد چالش کشیده می شد که با توجه به ارزیابی ها و ارائه بیلان مثبت طرح در نشست ها و  کارگاهها  در رفع این ابهان تلاشها از سوی کارشناسان انجام پذیرفته است.

        - در پروژه جنگل کاری مشارکتی کاستان پروژه های جنگل کاری اقتصادی با مشارکت شرکت تعاونی انجام پذیرفته که با توجه به مشارکت حداکثری اعضاء در زمینه هزینه های کارگری که بخش عمده ای از پروژه را در  بر می گیرد پایین آمده است

        مربوط به جنبه های فنی

        - پروژه توانسته است پتانسیل های بالقوه روستا را به صورت مشارکتی شناسایی کند.

        - با توجه به اینکه تمامی مراحل اجرای پروژه با مشارکت جوامع محلی است لذا مردم بهتر به ماهیت اهداف منابع طبیعی و اهمیت حفظ و صیانت از آن پی برده­اند.

        - نتایج در پروژه جنگل کاری مشارکتی کاستان استان نشان داد که اجرای پروژه های مشارکتی با مشارکت جوامع محلی حفاظت آن را در آینده بهتر تضمین می کند.