اطلاعات پرسشنامه

احداث دیوار ساحلی رودخانه ارناوه(روستای بربرقلعه) شهرستان مانه و سملقان


تاریخ شروع:
1397/06/00
تاریخ پایان:
1398/06/00
استان:
خراسان شمالي
شهرستان:
مانه وسملقان
شهر:
مركزئ

مختصات جغرافیایی UTM
شمال :
,
جنوب:
,
شرق:
,
غرب:
,

توضیحات :
احداث دیوار ساحلی در این منطقه به صورت مشارکتی و با همبستگی و یاری بهره برداران این منطقه صورت گرفته است و اجرای این پروژه با مشارکت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان شمالی و اداره شهرستان مانه و سملقان، اداره آب منطقه ای شهرستان مانه و سملقان و فرمانداری مانه و سملقان و بخشداری مانه انجام شده است. از اثرات اقتصادی اجرای این پروژه میتوان به بهبود معیشت مردم و رفاه اقتصادی از طریق افزایش میزان بهره وری پایدار از اراضی و بهره برداری بهینه از منابع آبی؛ کمک به درآمدزایی در مناطق روستایی؛ مشارکت در بهره برداری از منابع طبیعی با حداقل خسارت اشاره کرد و مهمترین اثرات این پروژه در بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری نیز تحقق منافع محیط زیستی، منافع مهمی را در راستای توسعه انسانی میباشد که برخی از این منافع عبارتند از: 1- توقف روند نزولی بهره وری منابع طبیعی و رشد و تعالی آن؛ 2- جلوگیری از تخریب کنار رودخانه و کاهش فرسایش 3- لایه روبی بستر رودخانه به دلیل هدایت سیلابها 4- جلوگیری جهت از بین رفتن زمینهای کشاورزی و پرشدن مخازن سـدها


1- حق مالکیت معنوی
اگر تمام و یا بخشی از بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح داده شده در این قالب تحت پوشش حق مالکیت معنوی برای سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی می باشد، مشخص کنید:

حق مالکیت معنوی مربوط به پروژه احداث دیوار ساحلی رودخانه ارناوه شهرستان مانه و سملقان  (اجرا شده توسط اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مانه و سملقان به نمایندگی از سازمان جنگل­ها، مراتع و آبخیزداری کشور) می باشد و با مشارکت جوامع محلی و همکاری اداره آب منطقه ای شهرستان اجرا شده است..

توضیحی در مورد سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی صاحب حق بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید:

اجرای پروژه زیر نظر اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان شمالی و اداره منابع طبیعی و آّبخیزداری شهرستان مانه و سملقان به صورت هماهنگ و منسجم از همکاری پیمانکاران، اداره آب منطقه ای  و مشارکت مردمی بهره برده و بصورت شایسته ای در پیشبرد اقدامات و اهداف متعالی پروژه همکاری مینمایند.


2- طبقه بندی
بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را بر اساس نوع عرصه/ ارتباط با ماموریت های محوری سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری/ و تاثیرات آن در اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی طبقه بندی کنید ( می توانید چندین گزینه را انتخاب کنید)
کاربری غالب در منطقه مشخص شده
جنگل خیر
مرتع خیر
بیابان خیر
حفاظت از عرصه های منابع طبیعی خیر
آبخیزداری/ آبخوانداری بلی
توان افزایی جوامع محلی خیر
سایر ( عنوان درج گردد) :

حفاظت از خاک و آب، بهبود شرایط معیشت، ایجاد معیشت جایگزین

کمک به اقدامات مدیریت منابع طبیعی
حفاظت و پیشگیری از تخریب :

-   جلوگیری از  فرسایش رودخانه ای که موجب بروز خطرات و خسارات عدیده ای برای اراضـی مجـاور رودخانـه می گردد.

- جلوگیری از بین رفتن زمینهای کشاورزی و پرشدن مخازن سـدها و کـاهش عمـر مفیـد آنهـا

احیاء :

تثبیت رودخانه با ایجاد سازه های متنوع جهت احیاء اراضی فرسایشی و سیل خیز که باعث تخریب اراضی کشاورزی میگردید.  

توسعه :

پروژه فوق از شروع مطالعات پایه و بحث تفصیلی اجرایی و پردازش و نقشه برداری اجرایی کار به عنوان طرح پایلوت بمنظور تعمیم و توسعه آن به سایر حوزه های آبخیز استان

بهره برداری :

با انجام  این پروژه در بخش آبخیزداری با حجم ۷۵۰مترمکعب و  تامین اعتبار از محل صندوق توسعه ملی  (۲۱۱۵میلیون ریال) به مدت 10سال به بهره برداری می رسد

سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... :

پروژه سازگاری کامل با شرایط نامطلوب اقلیمی دارد. بطوریکه پارامترهای از بین رفتن پوشش سطحی خاک و پی آن سیل آبهای مخرب در اجرای پروژه پیش بینی نموده است.

ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی :

 پیرو درخواست گروه برنامه ریزی و توسعه روستای بربرقلعه جلسات ظرفیت سازی با حضور اهالی روستا و تسهیلگر پروژه مدیریت جامع به میزان 5000 نفر- ساعت در روستا برگزار گردید. که موضوع احداث دیوار ساحلی رودخانه در بالادست روستا برای جلوگیری تخریب کنار رودخانه ، لایه روبی بستر رودخانه به دلیل هدایت سیلابها و کاهش مشکلات زیست محیطی از اهمیت ویژه ای برخوردار بود.

مشارکت، همکاری :

پروژه با مشارکت ساکنان و ذینفعان منطقه (جوامع محلی با تامین نیروی کار به تعداد20 نفر و تامین تجهیزات مورد نیاز نظیر تراکتور و تانگر آب و... ) انجام گرفت.

کمک به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی
بهبود وضعیت اقتصادی :

1-     اشتغالزایی موقت برای تعداد 20 نفر از افراد بومی

2- کاهش خسارت به اراضی مجاور رودخانـه هـا و مسـتحدثات ساحلی

3- توسعه بخش کشاورزی در مناطق پایین دست         

بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و... :

جوامع محلی به عنوان تشکل­های ذینفع در پروژه مورد آموزش و ارتقای آگاهی با تشکیل کلاس­های آموزشی به میزان 5000 نفر-ساعت قبل و حین انجام پروژه قرار گرفتند و همچنین سازمان­های مردم نهاد منطقه نیز در خصوص این پروژه همکاری نمودند و باعث افزایش سطح عمومی آگاهی جوامع محلی و سایر جوامع درگیر با پروژه گردیدند، همزمان با اجرای این پروژه تشکیل صندوق اعتباری خرد به تعداد دو صندوق در روستاهای تازه قلعه و بربرقلعه با عضویت تعداد 54 نفر در 6 گروه انجام گرفت که تعداد این گروهها هم اکنون 10 گروه با عضویت تعداد 116 نفر شده است.

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی :

فرسایش رودخانه ای به نوبه خود موجب بروز خطرات و خسارات عدیده ای برای اراضـی مجـاور رودخانـه هـا و مسـتحدثات ساحلی میشود، به طوریکه سالانه میلیونها تن از خاکهای با ارزش اراضی حاشیه رودخانه ها دچار فرسایش شـده و عـلاوه بـر هـدر رفتن خاك با ارزش، موجب از بین رفتن زمینهای کشاورزی و پرشدن مخازن سـدها و کـاهش عمـر مفیـد آنهـا و همچنـین ایجـاد مشکلات زیادی در بهره برداری از تأسیسات آبگیری و انتقال آب میشود.

نوع اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی در محدوده استفاده از آن
اثرات تولیدی و یا بهره وری :

  • -کنترل رسوبات

-جلوگیری از خطر سیل گیری

-توسعه بخش کشاورزی در مناطق پایین دست

اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی :

پروژه مذکور باعث افزایش دانش و آگاهی جوامع محلی نسبت به حفاظت از منابع طبیعی، شناخت نقش پروژه­هایی نظیر دیوار ساحلی در حفاظت از محیط زیست و سرمایه­ های طبیعی، شناخت نقش وجود سرمایه ­های اجتماعی نظیر تشکل و تعاونی در پیشبرد اهداف و برنامه ­های محدوده گردیده است و از طرفی به لحاظ اقتصادی نیز برای جوامع محلی در زمان اجرای پرژه به لحاظ اشتغال موقت برای 20 نفر از اهالی سود آور بوده و در آینده نیز به لحاظ جلوگیری از فرسایش زمین­های کشاورزی و باغات سودآور خواهد بود.

اثرات زیست محیطی :

با عنایت به هدف نهایی و متعالی پروژه که حفظ آب و خاک به عنوان اساسی ترین و حیاتی ترین فاکتور های زیست محیطی می باشند. لذا کلیه اقدامات صورت گرفته دارای اثرات زیست محیطی مثبت در محیط زیست انسانی و حیات وحش می باشند


3- تشریح موقعیت و شرایط
عنوان بهترین تجربیات/ دانش بومی و سال شروع

- ساخت دیوار ساحلی رودخانه ارناوه(روستای بربرقلعه) (زیر حوزه اترک، حوزه آبخیز رودخانه ارناوه)

- شروع طراحی تفضیلی: خرداد 1397 پایان شهریور 1397

- مناقصه مربوط به عملیات ساخت و ساز در مهر 1397 انجام گردید

- عملیات ساخت سازه (فاز اول): شروع 1 اسفند 1397 پایان 30 فروردین 1398

- عملیات ساختمان سازه (فاز دوم): شروع 10 خرداد 1398 پایان 30 شهریور 1398

موقعیت مکانی ( در صورت وجود نقشه ای ارائه دهید) باgps از اسامی رسمی و محلی برای تشریح این موفعیت استفاده نمایید

حوزه آبخیز ارناوه دارای چهار سامان عرفی بنام های بربرقلعه، تازه قلعه، يالانچي و ارناوه مي باشد.پروژه مدیریت جامع و منارید در آن از سال ۱۳۹۵ تاکنون فعالیت دارد.بر اساس بررسي ها و آمارهاي اخذ شده در سال 1395، کل جمعيت روستاهاي منطقه مورد مطالعه 947 نفر مي باشد كه در قالب 259 خانوار در چهار روستا سكونت دارند. روستاي بربر قلعه به عنوان مرکز دهستان دارای 119خانوار و 429 نفر جمعیت در حوزه می باشد و شغل اکثریت مردم کشاورزی و دامداری می باشد که جهت رسیدن به هدف مورد نظر با استفاده از روش های تسهیلگری اجتماعی نظیر PRA اطلاعاتی نظیر وضعیت اقتصادی، اجتماعی ، فیزیکی و منابع طبیعی تحلیل و بررسی شد.

راجع به وضعیت طبیعی محل به اختصار توضیح دهید
اقلیم :

منطقه مورد مطالعه در حد واسط منطقه دشت گرگان با آب و هواي مرطوب و بارندگي نسبتاً بالا در غرب و آب و هواي خشک و سرد در شرق و بخش مرتفع حوزه قرار گرفته است. در اين حوزه با افزايش ارتفاع ميزان بارندگي کاسته مي شود. ميزان بارندگي از 200 ميليمتر تا 325 ميليمتر متغير بوده و متوسط بارندگي آن 270 ميليمتر گزارش شده است. حداکثر درجه حرارت در تيرماه و مرداد ماه به 35 درجه سانتيگراد و حداقل درجه حرارت 6- درجه سانتيگراد مي باشد. با توجه به متوسط ارتفاع حوزه و گراديان حرارتي متوسط دماي ساليانه 5/10 درجه سانتيگراد محاسبه شده است. بارندگي معمولاً از مهر ماه شروع و تا آخر فروردين ماه ادامه دارد. دورة يخبندان در حوزه به طور متوسط 111 روز مي باشد. اقليم منطقه در تقسيم بندي اقليمي آمبرژه خشک و سرد و نيمه خشک تعيين شده است. ميزان متوسط بارندگي حوزه 270 ميليمتر و تبخير ساليانه حدود 1500 ميليمتر است. 

خاک :

در محدوده مطالعاتي از يازده رده موجود ، دو رده انتی سول و اینسپتی سول وجود دارد. خاکهای رده انتی سول خاکهای جوانی هستند که در آنها تکامل پروفیلی مشاهده نمی گردد و در  رژیم های حرارتی و رطوبتی متفاوت مشاهده می گردد و خاکهای رده اینسپتی سول در مناطق مرطوب مشاهده می گردد و فاقد افق آلوویال است. در خاکهای این رده مواد و املاح دائماً آبشوئی یافته ولی نهشته نمی شوند. بافت خاکهای منطقه لوم و سیلت لوم می باشد. PH خاکها از 7/6 الی 7/9 متغیر است. درصد کربن آلی از 0/166 تا 0/95 در افق های مختلف خاک متفاوت است. 

توپوگرافی :

حوزه سد شیرین دره از شمال به جمهوري ترکمنستان، از شرق به کوه الخاص و از جنوب به آبخيز رودخانه قوروچاي و از غرب به کوههاي دوبرار و بابابلند و همچنين سد شيرين دره محدود مي شود. همچنین  تاقديسهاي کوکلي، کونجخور، ماسينو، زاب، سرچشمه و ناوديس هاي لوجلي، برزلان، ماسينو و شيخ همراه با شماره از تاقديس و ناوديس به نسبت کوچک در گستره طرح ديده مي شوند. گسلهاي کوکلي، سرچشمه، زيد، کونجخور، لوجلي و ... همراه با تعدادي گسلهاي فرعي راستالغـز با روند شمال غرب، جنوب شرق مهمترين شکستگي¬هاي منطقه مطالعاتي هستند. به دليل وجود گسله هاي لرزه زا در منطقه و براساس شواهد تاريخ و دستگاهي پتانسيل لره¬خيزي گستره مطالعاتي بالا بوده به طوري که مبتني بر بررسيهاي انجام شده بيشترين شتاب حرکت افقي زمين با دوره بازگشت 50 ساله و احتمال رويداد 64% جهت طراحي سازه¬هاي مهم معادل g 23/0 برآورد شده است.( محيط حوزه برابر 246/753 كيلومتر و حداقل ارتفاع در منطقه برابر 696 متر از سطح دريا و حداكثر ارتفاع معادل 2687 متر از سطح دريا مي باشد )

پوشش گیاهی :

پوشش‌ گياهي‌ مراتع‌ حوزه شيرين دره  در بهار 1386 مورد مطالعه‌ و بررسي‌ قرار گرفت‌. محاسبات‌ انجام‌ شده‌ نشان‌ داد كه‌ مراتع‌ حوزه ‌ مطالعاتي‌ سطحي‌ معادل‌ 96296 هكتار ( 59/7 در صد از سطح حوزه) را به‌ خود اختصاص‌ داده و در 48 واحد فيزيوگرافي پراكنده است.  بطور كلي‌ بايد گفت‌ مراتع‌ مورد مطالعه‌ يكي‌ از منابع‌ مهم‌ اقتصادي‌ اهالي‌ حوزه بوده‌ و هر ساله‌ قادر است‌ حدود  77 /10482 تن‌ علوفه‌ قابل‌ برداشت‌ توليد‌ و حدود‌  43678/22  واحد دامي‌ (گوسفندي‌) مربوط‌ به‌ دام‌ داران‌ حوزه ‌ مذكور را بمدت‌ 4 ماه‌ تعليف‌ كند. اما اين‌ منبع‌ در حال‌ حاضر تحت‌ چراي‌ مفرط‌ و طولاني‌ مدت‌ قرار دارد و بر اثر اين‌ دو عامل در برخي مناطق سير قهقرايي ‌پيدا كرده‌ بقسمي‌ كه‌ وضعيت‌ اغلب‌ آنها‌ متوسط تا ‌ضعيف‌ با گرايش منفي مي‌باشد و تركيب‌ پوشش‌ گياهي‌ نيز غالباً از گونه‌هاي‌ متوسط تا نامرغوب‌ تشكيل‌ شده‌ است‌. گرچه‌ ميزان‌ بارندگي‌ و اختلاف‌ ارتفاع‌ در محدوده‌هاي‌ مرتعي‌ و نيز وضع‌ توپوگرافي‌ رويشگاههاي حوزه  مطالعاتي حكايت‌ از شرايط‌ نسبتاً يكساني‌ دارد معهذا تحت‌ مديريت‌هاي‌ اعمال‌ شده‌ طي‌ زمان‌هاي‌ گذشته ‌تغييرات‌ مهمي‌ در تركيب‌ گونه‌ها حادث‌ شده‌ است‌ بقسمي‌ كه‌ در زمان‌ بررسي‌ 9 تيپ‌ مختلف‌ (واحد نسبتاً همگن‌ گياهي‌) مرتعي‌ از يكديگر جدا گرديدند. اين‌ تيپ‌ها در زيرحوزه ‌ها نيز كم‌ و بيش‌ تغييراتي‌ را نشان‌ داده‌اند.  بررسي‌ شرايط‌ محيطي‌ و امكانات‌ و قابليت‌هاي‌ موجود نيز نشان‌  ‌داد كه ‌پس‌ از اجراي‌ پروژه‌هاي‌ اصلاح و اعمال مديريت صحيح،‌‌ توليد آتي‌ اين‌ مراتع، به‌ دو ‌ برابر شرايط فعلي افزايش‌ مي يابد.

وضعیت منابع آب :

بررسي منابع آب و تعيين موقعيت مكاني آنها نقش اساسي در توسعه حوزه‌هاي آبخيز داشته و از طرفي در تعيين پتانسيل آبدهي واحدهاي سنگي و آبرفتي و تعيين محل انجام عمليات تغذيه مصنوعي داراي اهميت ويژه‌اي است.

منابع آب روستاهاي محدوده مورد مطالعه شامل یک رودخانه دائمی و 28دهنه چشمه است. بنابراين وجود منابع آب به همراه مراتع نيمه كوهستاني منطقه موجبات سكونت روستائيان در اين محدوده را موجب شده است.

وضعیت غالب شرایط اقتصادی – اجتماعی مردم ساکن در محل و یا در مجاورت آن
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :

بررسی وضعیت هزینه و درآمد از منابع مختلف تولید در حوزه ارناوه نشان می دهد که همه فعاليتها در حوزه از وضعیت یکسانی به جهت کسب درآمد برخوردار نیستند و این رابطه مستقیم با نوع فعالیت خصوصا میزان دسترسی به منابع آب دارد .در بین فعالیتها، زراعت ، دامداری و باغداری بترتیب تشکیل دهنده درآمد عمده ساکنان حوزه می باشد ، سطح درآمد جوامع محلی پایین می باشد و میانگین درآمد افراد در سال حدود 15 میلیون تومان می باشد.

منابع اصلی و فرعی درآمد :

منابع اصلی و فرعی درآمد : معیشت غالب مردم منطقه کشاورزی و دامداری است. در امر کشاورزی کشت محصولاتی چون؛ گندم،  جو، پنبه، برنج به صورت دیم و آبی رایج است. در امر دامداری نیز پرورش گوسفند و گاو و بز رایج است.

مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :  

بهره برداری از مراتع به صورت مشاعی بوده و اغلب اراضی زراعی دارای تداخلات با اراضی ملی می باشد. برخی از اراضی زراعی و باغات و مستثنیات اهالی دارای سند مالکیت می باشد. بهره برداری از گیاهان دارویی به جز سامان های عرفی دارای طرح مرتعداری و طرح بهره برداری به صورت غیر هدفمند برداشت و با قیمت نازلی به فروش می رسد.


بر پایه چه معیار و شاخصهایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری می دانید

با توجه به خشکسالی های متوالی و نیاز به استفاده بهینه از منابع آبی ، طرح انتقال آب مزارع کشاورزی با استقبال خوب کشاورزان روبرو شده که اجرای این پروژه­ها می­تواند از هدر رفت آب جلوگیری کرده و به افزایش راندمان آبیاری کمک بسیار زیادی کند.  سرعت انتقال آب افزایش  داشته و  اختلافات بین باغداران بر سر توزیع آب کاهش یافته است.


4- تشریح مشکلات ( علل مستقیم و غیر مستقیم) و اهداف بهترین تجربیات/ دانش بومی
تشریح مشکلات و چالشهای منطقه در رابطه با مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری

مشکلات: عدم وجود جاده مناسب و صعب العبور بودن محل اجرای پروژه و عدم آگاهی ذی­نفعان پروژه از فرآیند اجرایی پروژه و اثرات آن.

چالش­ها: وجود سیلاب­های مخرب فصلی و فرسایش دامنه­ای و فقر پوشش گیاهی مرتعی و جنگلی و وجود مشکلات معیشتی ناشی از عدم درآمد کافی از دامداری وکشاورزی

موانع سياستي: اگرچه دولت ايران سياست هايي را براي پرداختن به تخريب منابع طبيعي و محيط زيست تدوين كرده است، اما فقدان يك دستورالعمل سياستگذاري منسجم، براي رويكردي هماهنگ در مديريت جامع منابع طبيعي، مانعي مهم بوده است. سياست هاي سازمان هاي مختلف در اغلب اوقات با هم سازگاري نداشته و بعضاً در تضاد با هم هستند. گرچه تلاش هايي در راستاي جامع سازي سياستگذاري و فعاليت ها انجام شده، اما اين تلاش ها از بي تعهدي ها و عدم پايبندي سازماني و سياسي، بسيار آسيب ديده اند و منجر به عدم پایداری فعالیتهای انجام شده در سطح محلی شده است. بنابراين، ارتقاي تعهد سازماني، سياسي و پايبندي براي اجرا، پايدارسازي هماهنگي جامعيت ميان بخش ها و نهادهاي مختلف بستگي دارد. فقدان مشوق هاي مالي جوامع محلي و ساير دست اندركاران براي حفاظت از منابع طبيعي از دیگر چالش­ها و مشکلات است.

چالشهایی که توسط بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده حل می شود را توضیح دهید

-   حل مسئله ی  فرسایش رودخانه ای که موجب بروز خطرات و خسارات عدیده ای برای اراضـی مجـاور رودخانـه می گردد.

- حل مسئله از بین رفتن زمینهای کشاورزی و پرشدن مخازن سـدها و کـاهش عمـر مفیـد آنهـا

-حل مسئله ی انتقال آب کشاورزی و هدر رفت آب از طریق احداث کانال بتنی انتقال آب

- مشکلات مربوط به بهره برداری از تأسیسات آبگیری و انتقال آب

-چالش کم آبی و پیگیری کشت جایگزین به جای کشت برنج در پایلوت های پروژه

- حل مسئله مهاجرت و رفاه اجتماعی پایین با اجرای پروژه و ایجاد درآمد و عدم وابستگی دائم اهالی به مشاغل دامداری و کشاورزی 

اهداف اجرایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را مشخص کنید

-جلوگیری از تخریب کنار رودخانه

-لایه روبی بستر رودخانه به دلیل هدایت سیلابها

رونق اشتغال کشاورزی برای بسیاری از اهالی روستا

-  بهبود ظرفیت کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در برنامه ریزی طراحی و ساخت سازه های کنترل رسوب.

-جلب نظر ذی­نفعان در پروژه­های آبخیزداری

استفاده از ظرفیت نیروی کار بومی در اجرای پروژه

-ایجاد مسئولیت در قبال حفاظت از کارکردهای مختلف پروژه


5- فعالیت ها
روشهای معمول در رابطه با اهداف و فعالیتهای بهترین تجربیات/ دانش بومی را تشریح کنید

در سنوات گذشته روش معمول کار در آبخیزداری انجام عملیات بیولوژیکی در دامنه ها بصورت قرق بسته و کپه کاری و بذرپاشی و انجام عملیات مکانیکی در آبراهه با احداث سدهای گابیونی و بندملاتی بود.

توضیح مختصر در خصوص تکنیک و روشهای اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید

با انجام عملیات بیومکانیکی (تلفیق عملیات مکانیکی و بیولوژیکی) و با استفاده از تجربیات کارشناسی و تجهیزات موجود در سطح بومی منطقه، به طوری که در دامنه­ها عملیات مکانیکی و بیولوژیکی بصورت تلفیقی انجام گرفت و بصورت آیشی در یک پروسه زمانی 3 تا 5 ساله به جوامع محلی واگذار می­گردد. در آبراهه نیز ایجاد کف ­بند گابیونی و دیواره سنگ ملاتی ایجاد گردید.

توضیح مختصری راجع به فعالیت های اصلی با توجه به اهداف اجرایی ارائه دهید. فعالیتهای هر هدف اجرایی مشخص شده در بند فوق را بیان نمائید.

جهت نیل به اهداف فوق ساخت دیوار ساحلی بر روی رودخانه ارناوه انجام گرفت که ساخت آن منجر به جلوگیری از تخریب کنار رودخانه، لایروبی بستر رودخانه، استفاده از نیروی کار بومی شد، همچنین با برگزاری کلاسهای آموزشی قبل از شروع پروژه اهالی به اهمیت ساخت پروژه و نگهداری و حفاظت از آن آگاه شدند.

نقاط اشتراک و تفاوت بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده و مزایای آن را در مقایسه به با روش های معمول مرتبط بیان کنید

نقاط اشتراک: در هر دو روش هدف خدمت رسانی بوده و در راستای منتفع شدن مردم و جوامع محلی گام برداشته می شود و دستیابی به اهداف مثبت در هر دو روش مشمول وقت و هزینه بوده لذا تخصیص اعتبارات به موقع برای اجرایی شدن عملیات در هر دو روش لازم و پر اهمیت است.  

تفاوت ها: 1-تصمیم گیری بر عهده ی مردم می باشد 2- اعتماد سازی 3- تامین نیروی انسانی و مالی از جانب مردم 4-پیگیری 5- القای حس اعتماد به نفس و انگیزه مشارکت و اعتماد به دولت در روش موفق پروژه وجود دارد.

آیا اقدامی در ارتباط با الگو سازی و بهره برداری از بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده در طرح های اجرایی مرتبط صورت گرفته است؟ در صورتی که جواب مثبت است تشریح نمائید.

بله- تعمیم تجربیات بدست آمده از دانش بومی و روش های موفق و آزموده شده از این پروژه به پروژه دیوار ساحلی روستای کهنه جلگه این شهرستان تعمیم یافته است..  


6- سازمان ها / نقش آفرینان درگیر ( همکاری، مشارکت و نقش دست اندرکاران)
نام و مشخصات تشکلها، سازمانهای مردم نهاد، تعاونیها، انجمن ها و سایر بخشهای غیر دولتی مشارکت کننده در این تجربه موفق را بیان کنید
2 مورد :

بهره برداران منطقه

در صورتیکه این تجربه موفق با مشارکت دستگاه های اجرایی دولتی / دیگر انجام شده نام دستگاه های مذکور را ذکر نمایید
2 مورد :

1-     اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان شمالی و اداره شهرستان مانه و سملقان

2-     اداره آب منطقه ای شهرستان مانه و سملقان

     3- فرمانداری مانه و سملقان و  بخشداری مانه

نقش دست اندرکارانی را که نام بردید ( دولتی و غیر دولتی) در برنامه ریزی، و اجرا و پایش و ارزیابی بهترین تجربیات/ دانش بومی ذکر کنید

1- اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی: تامین اعتبار و انعقاد قرارداد با پیمانکار در اجرای پروژه

2- اداره آب منطقه ای:  مشارکت  فنی و کارشناسی و اعطای مجوز

3- فرمانداری ها و بخشداری: بعنوان هماهنگ کننده بین دستگاههای مختلف

4- بهره­برداران :بعنوان نیروی کار در احداث دیوار ساحلی نقش ایفا داشتند





7- اثر بخشی
در مورد اثرات کاربرد بهترین تجربیات/ دانش بومی در منطقه اجرای آن توضیح دهید (دو اثر اولویت دار در زمینه های عنوان شده ذکر شود

اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

2 مورد :

بهبود معیشت مردم و رفاه اقتصادی از طریق افزایش میزان بهره­ وری پایدار از اراضی و بهره برداری بهینه از منابع آبی

؛ کمک به درآمدزایی در مناطق روستایی

؛ مشارکت در بهره برداری از منابع طبیعی با حداقل خسارت

بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

2 مورد :

تحقق منافع محیط زیستی، منافع مهمی را در راستای توسعه انسانی به همراه خواهد داشت. برخی از این منافع عبارتند از:

1- توقف روند نزولی بهره­وری منابع طبیعی و رشد و تعالی آن؛

2- جلوگیری از تخریب کنار رودخانه و کاهش فرسایش

3- لایه روبی بستر رودخانه به دلیل هدایت سیلابها

4- جلوگیری جهت از بین رفتن زمینهای کشاورزی و پرشدن مخازن سـدها

بنابراین دستاوردهای پروژه، فقر و تنگدستی را کاهش خواهد داد و منافع گروههای اصلی روستایی نظیر کشاورزان را به همراه خواهد داشت.  

در مورد دو اثر خارج از محدوده اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح دهید ( اثرات آن در مناطق اطراف مشاهده می شود)
2 مورد :

پیروی ساکنین سایر حوزه های آبخیز از این روش موجب منتفع شدن ساکنین مناطق پایین دست از آب کافی می شود و همینطور جلوگیری از انباشت رسوبات در سد موجب افزایش طول عمر سد و افزایش ذخیره ی آب سد موجب تامین آب شرب و مصرفی ساکنین شهر های استان می گردد. همچنین  اجرای موفق پروژه باعث استقبال و درخواست سایر روستاهای منطقه برای اجرای پروژه در آن روستاها شده است.

تاثیر بر تخریب سرزمین، تنوع زیستی و تغییر اقلیم

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند

بله/خیر خیر

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟

بله/خیر خیر

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.

بله/خیر بلی
آیا توجیه اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده برای اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده انجام شده است؟ در صورتی که جواب مثبت است توضیح دهید

بله- حذف پیمانکار و سپردن کار به صورت مستقیم به جوامع محلی در نتیجه حذف ضریب منطقه ای و بالاسری در اجرای عملیات (ساخت کانال انتقال آب بتنی) استفاده از نیروی کار محلی و در نتیجه در آمد زایی برای اهالی بومی منطقه- استفاده از نیروی کار محلی به صورت رایگان و حذف هزینه های نقل و انتقال مصالح به دلیل مشارکت جوامع محلی

آیا اثر بخشی این تجربه موفق و یا دانش بومی را پایدار می دانید درصورتی که جواب بلی است دلایل خود را بیان کنید

بله- با توجه به تجربیات و نتایج به دست آمده این پروژه سبب جلوگیری از بین رفتن زمینهای کشاورزی و پرشدن مخازن سـدها شده که این خود نشان­دهنده­ی نتایج بسیار خوب پروژه است که باعث افزایش میل و رغبت اهالی نسبت به پروژه­های نظیر این پروژه شده است.


8- قابلیت تکرار و تعمیم
آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده به سایر مناطق بسط داده / معرفی شده است؟ اگر بلی به کجا

 بله- به سایر روستاهای واقع در حوزه سد شیرین دره و همینطور به سایر حوزه های آبخیز استان

آیا دستگاه های دولتی اقدامات حمایتی/ تشویقی . ترویجی جهت تعمیم بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را انجام داده اند اگر جواب بلی است نوع اقدامات را تشریح نمائید

به دلیل موفقیت پروژه مذکور، از طریق اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تأمین اعتبار برای تعمیم تجربیات/ دانش بومی به سایر پروژه ها انجام گرفته است.

به اعتقاد شما بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده امکان تعمیم با درصدی از سازگاری به منطقه دیگر دارد؟ اگر بلی در چه سطحی؟

محلی

محلی بلی

کدام شهر و شهرها

استانی خیر

سایر استانها(کدام استان و استانها)

ملی خیر

خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)

منطقه ای خیر

سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)

بین المللی خیر

9- درس آموخته ها
مربوط به منابع انسانی

منابع انسانی برای هر پروژه و الگو یکی از مهمترین منابع و پتانسیل های در خور توجه می باشد. باید از منابع انسانی آگاه و متخصص برای پروژه های مشارکتی استفاده کرد در این زمینه ابتدا باید وضعیت فرهنگ مردم بالا رود و دانش منابع طبیعی تجدید شونده ارتقاء یابد زیرا که هیچ فعالیتی در روستا بدون مشارکت مردم دوام نخواهد داشت و این مشارکت هم در مرحله­ اجرا و هم در مرحله­ نگهداری پروژه است. تجربه نشان دهنده این است که در پروژه­هایی نظیر این پروژه چون مشارکت مردم نقش اساسی دارد باید این مشارکت را علاوه بر جذب، حفظ و تقویت کرد.

- همچنین در واگذاري طرحهای  بهره برداري از محصولات فرعی مرتعی اولویت با بهره برداران محلی بخصوص افراد ذینفع هر سامان باشد.       

مربوط به جنبه های مالی

-   اگر از توان اجرایی جوامع محلی بیشتر استفاده می شد. در صرفه جویی مالی پروژه بسیار تأثیر گذار بود.

-   توجه به سرمایه ­های طبیعی و بالقوه در منطقه که در واقع به عنوان سرمایه­ های مالی روستاییان مطرح ­اند.

کمک­های مالی به صندوق­های اعتباری خرد روستا و ایجاد مشاغل جایگزین از طریق اعطای تسهیلات بدنبال آموزشهای صورت گرفته 

مربوط به جنبه های فنی

- اگر از مصالح بومی از قبیل سنگ که سازگاری بیشتری با اکوسیستم منطقه داشت استفاده گردد. پروژه سازگاری بیشتری و مناسب تری با طبیعت و اکوسیستم پیدا می کند.

در ايجاد انگيزه و افزايش علاقمندي کارشناسان و مسئولين مربوطه تمهيدات و تدابير مقتضي اتخاذ و موجبات تشويق و ترغيب بيش از پيش آنان را فراهم و امکانات لازم در اختيارشان نهاده شود.

-پروژهای مکمل این پروژه در منطقه اجرا گردد نظیر اجرای دیوار ساحلی در ادامه مسیر رودخانه

-از نخبگان محلی دارای تخصص در این حوزه استفاده شود.