اطلاعات پرسشنامه

پایش اطلاعات و آمار حوزه معرف و زوجی گنبد استان همدان


تاریخ شروع:
1380/01/01
تاریخ پایان:

استان:
همدان
شهرستان:
همدان
شهر:
مرکزي

مختصات جغرافیایی UTM
شمال :
3841904 , 288619
جنوب:
3840851 , 288629
شرق:
3841753 , 289629
غرب:
3841490 , 287985

توضیحات :
یکی از مهمترین مشکلات در مکان یابی و اجرای پروژه ها عدم دسترسی به آمار و لطلاعت مورد نیاز در سطح منطقه و واکاوی و پایش اطلاعت مورد نیاز است که به همین منظور ایستگاه تحقیقاتی معرف زوجی گنبد همدان با شاخص های فنی و موردنیاز منحصر بفرد در زمینه های هواشناسی ، هیدرومتری، پیزومتری، فرسلیش، رسوب، پوشش گیاهی و نفوذپذیری و همچنین اثربخشی فعالیت های اجرایی آبخیزداری در کنترل فرسایش، رسوب و سیل و تغذیه سفره­های آب زیرزمینی در دو حوزه معرف و شاهد را در دسترس و بهره برداری قرار میدهد


1- حق مالکیت معنوی
اگر تمام و یا بخشی از بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح داده شده در این قالب تحت پوشش حق مالکیت معنوی برای سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی می باشد، مشخص کنید:

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان در جهت حفظ، احياء، توسعه و بهره‌برداري اصولي از جنگل‌ها، مراتع، اراضي جنگلي، بيشه‌هاي طبيعي، حفاظت‌ و حمايت از آب و خاك كشور از طريق مديريت علمي بر حوزه‌هاي آبخيز و رعايت اصول توسعه پايدار این تجربه موفق را انجام داده است.

توضیحی در مورد سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی صاحب حق بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید:

اداره کل منابع طبیعی  و آبخیزداری استان همدان


2- طبقه بندی
بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را بر اساس نوع عرصه/ ارتباط با ماموریت های محوری سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری/ و تاثیرات آن در اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی طبقه بندی کنید ( می توانید چندین گزینه را انتخاب کنید)
کاربری غالب در منطقه مشخص شده
جنگل خیر
مرتع خیر
بیابان خیر
حفاظت از عرصه های منابع طبیعی خیر
آبخیزداری/ آبخوانداری بلی
توان افزایی جوامع محلی خیر
سایر ( عنوان درج گردد) :

ایجاد بانک اطلاعاتی شامل هواشناسی، هیدرومتری، فرسایش و رسوب، پوشش گیاهی، آب های زیرزمینی، نفوذ پذیری

کمک به اقدامات مدیریت منابع طبیعی
حفاظت و پیشگیری از تخریب :

از طریق اطلاعات بدست آمده و پایش آنها نتایج ارزشمندی کسب خواهد شد که با استناد به این نتایج برنامه ریزی در جهت جلوگیری از فرسایش، اجرای پروژه های آبخیزداری و حفاظت و پیشگیری از تخریب ، حفاظت فیزیکی و بیولوژیکی (بوته کاری) اقدام خواهدشد.

احیاء :

در ایستگاه معرف زوجی گنبد در قسمت معرف به دلیل اجرای عملیات قرق ، بذر کاری و بوته کاری باعث افزایش پوشش گیاهی و علوفه ای و جلوگیری از فرسایش و رسوب و ترسیب کربن گردیده است

توسعه :

اجرای پروژه های بیواوژیک و مکانیکی آبخیزداری در منطقه اجرای طرح باعث بهبود عملیات بیولوژیک و آبخوانداری  و تبع آن توسعه فضای سبز در مناطق پایین دست شده است.

بهره برداری :
با توجه به ماهیت پروژه فوق الذکر در جهت تولید آمار و اطلاعات ، بهره برداری از آمار بدست آمده برگزاری تورهای آموزشی ( مراکز علمی ،دانشجویی و بهره برداران ) ترویج  ، گسترش و آموزش فرهنگ منابع طبیعی در حوزه اجرا گردیده است.
سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... :

با تغییرات اقلیمی نظیر خشک سالی  گونه های مقاوم کشت گردیده  و  در شرایط کمبود علوفه  نیز گونه های مرتعی مناسب  جایگزین گردیده و با اجرای عملیا آبخیزداری مشکلات ناشی از خشکسالی به حداقل رسیده است .

ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی :

ایستگاه معرف زوجی گنبد یکی از مرکز مهم در زمینه آموزش و افزایش آگاهی وآموزش گروهی و بهره برداری دانشجویان و مراکز علمی می باشد  و همچنین با آموزش انجام شده در منطقه اجرای طرح ، اهالی مشارکت مناسبی چه در زمان بوته کاری و چه در زمان قرق و رعایت آن داشته اند.

مشارکت، همکاری :

در اجرای پروژه گنبد از نظرات و مشورت مراکز علمی استفاده شده و باتوجه به آموزش های داده شده و تبیین اهمیت این پروژه اهالی مشارکت، همکاری و همبستگی همگانی در سطح حوزه در جهت جلوگیری از ورود دام به حوزه، عدم تخریب منطقه را  با اداره کل منابع طبیعی داشته اند

کمک به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی
بهبود وضعیت اقتصادی :

با اجرای طرح های آبخیزداری ( بیولوژیک و مکانیکی) در منطقه تغذیه منابع آبهای زیرزمینی  انجام شده و همین امر رونق باغداری و بهبود شرایط کشت را فراهم آورده و به تبع آن رونق درآمد و بهبود شرایط اقتصادی بهره برداران منطقه را در پی داشته است.

ازطرفی نیز با استفاده از نتایج و آمار بدست آمده از ایستگاه گنبد می توان برنامه ریزی مناسب و دقیق تری برای انجام پروژه ها لحاظ نمود که قطعا با اجرای پروژه ها براساس نتایج علمی می توان به موفقیت دست پیدا کرد که محاسن بسیاری از جمله بهبهود شرایط اقتصادی اهالی خواهد داشت

بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و... :

آموزش یکی از اهداف تعیین شده در اجرای پروژه ایستگاه معرف زوجی گنبد بوده است و پس از اجرای برگزاری تورهای مختلف آموزشی از منطقه انجام شده است  پایان نامه و مقالاتمتعددی با استفاده از نتایج تحقیقات این مرکز نوشته شده اشت.

براساس آموزش ها و برگزاری کلاسهای آموزشی برای اهالی منطقه و افزایش آگاهی آنها از دلایل احداث این ایستگاه همراهی بسیا خوب دهیار و شورای اسلامی روستای گنبد باعث اجرای موفق این پروزه شده  و در نتیجه  مشارکت مناسبی چه در زمان بوته کاری و چه در زمان قرق و رعایت آن داشته اند.

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی :

کاهش فرسایش و رسوب در حوزه ، افزایش تنوع پوشش گیاهی منطقه و به تبع آن افزایش تنوع گونه های جانوری ، تغذیه منابع آب زیرزمینی و افزایش رطوبت در منطقه

نوع اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی در محدوده استفاده از آن
اثرات تولیدی و یا بهره وری :

با افزایش سطح مناب آب زیرزمینی و بهبود وضعیت چاهها ، افزایش کاشت نهال های مثمر و غیر مثمر را درپی داشته است  و همچنین به دنبال جلوگیری از وقوع سیلاب و کاهش فرسایش و رسوب  باغات پایین دست این پروژه آسیب کمتری دیده و موجب بهره وری بیشتر  اهالی از باغات شده است.

اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی :

به دنبال بهبودشرایط اقتصادی اهالی منطقه اجرای طرح در اثر باغداری و بهبود تولیدات باغی و ایجاد شغل های ثانویه باعث بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی بهره برداران ، جلوگیری ازمهاجرت و کوچ اهالی و افزایش امید خواهد شد.

اثرات زیست محیطی :

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی و زیست محیطی دراثر قرق و غنی سازی منطقه راستای پایداری و حفظ محیط زیست بوده است

کنترل فرسایش بادی و آبی  و نفوذ آب در جهت آبخوانداری و آبخیزداری

افزایش رطوبت در منطقه




3- تشریح موقعیت و شرایط
عنوان بهترین تجربیات/ دانش بومی و سال شروع

ایستگاه معرف زوجی گنبد که در سال 1381 اجرا شده است

نمایش اثربخشی فعالیت های اجرایی آبخیزداری در کنترل فرسایش، رسوب و سیل و تغذیه سفره­های آب زیرزمینی

تولید آمار و اطلاعات در زمینه هواشناسی، هیدرومتری، پیزومتری، فرسایش و رسوب، پوشش گیاهی و نفوذ پذیری.

مقایسه تاثیرات مدیریت قرق در حوزه 

موقعیت مکانی ( در صورت وجود نقشه ای ارائه دهید) باgps از اسامی رسمی و محلی برای تشریح این موفعیت استفاده نمایید


راجع به وضعیت طبیعی محل به اختصار توضیح دهید
اقلیم :

 حداکثر مطلق درجهٔ حرارت هوا در اين استان ۳۶/۸، و حداقل مطلق آن ۲۹/۶- و متوسط حرارت آن ۹/۶ درجهٔ سانتى‌گراد است. گرم‌ترين ماه‌هاى سال با حداکثر دماى ۳۵ درجهٔ سانتى‌گراد تير و مرداد است و سردترين ماه‌هاى سال، با ميانگين ۲۵/۴- درجهٔ سانتى‌گراد دى و بهمن است.به استناد همين گزارش، ميزان سالانهٔ بارندگى بيش از ۳۰۰ ميلى‌متر است که در ماه‌هاى مختلف سال متغير است؛ به طورى که در فروردين حداکثر ۹۵ ميلى‌متر، در ارديبهشت ۸۲ ميلى‌‌متر، در خرداد ۸۱ ميلى‌متر و در بقيهٔ ماه‌ها نيز به تناسب فصل متغيّر است. استان همدان با ۱۴۳ روز يخ‌بندان در سال يکى از سردترين استان‌هاى کشور است. سردترين ماه‌هاى سال، دى، بهمن، اسفند و گاهى فروردين است

خاک :

بافت خاک عمدتاً شنی رسی بوده  ، در شیب ها باتوجه به عدم استقرار خاک عمق خاک متوسط به پایین می باشد که با اجرای قرق و استقرار گونه های مرتعی بافت سنگین موجود در برخی نقاط منطقه اصلاح می شود.

توپوگرافی :

ارتفاع منطقه از سطح دریا 2319-2042 متر می باشد، منطقه کوهستانی با شیب متوسط 20.2% است و از نظر توپوگرافی منطقه دارای دو بخش تپه ماهور و کوهستان است.

پوشش گیاهی :

منطقه مورد نظر دارای پوشش گیاهی با وضعیت خوب و متوسط با گونه های شاخص آستراگالوس، بروموس و آکانتوفیلوم است.

وضعیت منابع آب :

منطقه دارای آبراهه های فصلی با چشمه فصلی می باشد که با اجرای عملیات آبخیزداری تغذیه این چشمه ها بهتر صورت می گیرد .

وضعیت غالب شرایط اقتصادی – اجتماعی مردم ساکن در محل و یا در مجاورت آن
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :

سطح درآمد اهالی منطقه متوسط  می­باشد.

منابع اصلی در آمد دامداری ، باغداری و کشاورزی می باشد

مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... : در اختیار دولت است.



بر پایه چه معیار و شاخصهایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری می دانید

تاثیر اجرای طرح در بهبود وضعیت مرتع و زادآوری گونه های موجود ،جلوگیری از تخریب و تاثیر آن بر شاخص اقتصادی با افزایش درآمد و شاخص های اجتماعی  و انسانی.


4- تشریح مشکلات ( علل مستقیم و غیر مستقیم) و اهداف بهترین تجربیات/ دانش بومی
تشریح مشکلات و چالشهای منطقه در رابطه با مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری

تخریب عرصه ها دراثر چرای مفرط دام و سیر قهقهرایی که مرتع در پیش گرفته بود همچنین وقوع سیلاب و افزایش فرسایش از عوامل اصلی شرایط بد اقتصادی و مهاجرت اهالی بود

چالشهایی که توسط بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده حل می شود را توضیح دهید

 از دلایل عدم موفقیت در انجام پروژه های آبخیزداری ، عدم وجود اطلاعات کافی و کاربردی  در هر منطقه و در فاز مطالعات می باشد که قطعا با دستیابی به این داده های اماری بلند مدت و کوتاه مدت و اطلاعات دقیق و کاربردی، انجام مطالعات بر روی حوزه آبخیز نیز دقیقتر انجام می شود که منجر به  موفقیت پروژه های اجرا شده می گردد.

 ایستگاه معرف زوجی گنبد با در اختیار گذاشتن این اطلاعات( میزان رسوب ، میزان فرسایش، اطلاعات هواشناسی و...) ، کمک بسزایی در انجام مطالعات دقیق  و  اجرای پروژه ها با درصد موفقیت بالا می کند.

اهداف اجرایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را مشخص کنید

1- تولید آمار و اطلاعات جهت برنامه ریزی توسعه پایدار با توجه به چالش های زیستی کشور
2- ایجاد آمار و اطلاعات جهت نشان دادن اثربخشی آبخیزداری در کاهش فرسایش و رسوب و روان آب

3-تولید آمار و اطلاعات جهت تحلیل های ملی و منطقه ای به منظور اولویت بندی برنامه های حفاظت خاک

4-  ایجاد کانون یادگیری و آموزشی

5-  افزایش پوشش گیاهی منطقه و بهبود وضعیت مرتع

6-بررسی اثر بخشی


5- فعالیت ها
روشهای معمول در رابطه با اهداف و فعالیتهای بهترین تجربیات/ دانش بومی را تشریح کنید

1-برداشت های دوره ای میزان پوشش گیاهی و فرسایش و رسوب و رواناب

2-تهیه و تدوین آمار و اطلاعات

3- پایش و تجزه و تحلیل آمار و اطلاعات

4- احداث بندهای گابیون و خشکه چین درمنطقه

5-بازدیدهای دانشجویی و مسئولین مراکز علمی و پژوهشی

توضیح مختصر در خصوص تکنیک و روشهای اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید

ایستگاه معرف زوجی گنبد به دو قسمت معرف و شاهد تقسیم شده است:

  در حوزه معرف کلیه عملیات بیولوژیک و مکانیکی آبخیزداری انجام شده ، منطقه قرق گردیده  ولی در حوزه شاهد عملیات خاصی   ( آبخیزداری ، احیا و اصلاح و قرق و...)   صورت نمی گیرد که با بررسی و مقایسه این دو حوزه و اطلاعات و آمار بدست امده و تجزیه و تحلیل این امار ، نتایج بسیار مفیدی حاصل می شود.

توضیح مختصری راجع به فعالیت های اصلی با توجه به اهداف اجرایی ارائه دهید. فعالیتهای هر هدف اجرایی مشخص شده در بند فوق را بیان نمائید.

تامین تجهیزات و ادوات جهت ایستکاه های هواشناسی، هیدرومتری و پیزومتری

قرق از جمله اقدامات صورت گرفته جهت مهیا شدن شرایط استقرار و رشد گونه های کلاس 1 هستند.

1-در جهت کنترل رواناب و رسوب بندهای  کنترل سیل و رسوب (ملاتی، گابیونی و خشکه چین) در حوزه معرف

2-جهت کنترل فرسایش انجام عملیات بیولوژیکی(بذرپاشی) و کپه کاری) و قرق مراتع در حوزه معرف

3-جهت افزایش پوشش گیاهی با مدیریت قرق مرتع و عملیات بیولوژیکی و کشت نهال انجام شده است.

4-آماده سازی آمار و تجهیزات موردنیاز جهت انجام بازدید علمی و ترویجی و کارهای پژوهشی و علمی و دانشگاهی و استفاده از یافته های علمی دانشجویی جهت افزایش کارایی و فعالیت های اجرایی مرتبط با حوزه

نقاط اشتراک و تفاوت بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده و مزایای آن را در مقایسه به با روش های معمول مرتبط بیان کنید

تامین تجهیزات و ادوات جهت ایستکاه های هواشناسی، هیدرومتری و پیزومتری -تهیه و تدوین آمار و اطلاعات ، برداشت های دوره ای میزان پوشش گیاهی و فرسایش و رسوب و رواناب، پایش و تجزیه و تحلیل آمار و اطلاعات

استفاده از ظرفیت مشارکت اهالی روستا در اجرای عملیات حفاظت، قرق و نگهداری با کمک نتایج طرح های پژوهشی ایستگاه  در جهت بهینه سازی فعالیت های اجرایی

آیا اقدامی در ارتباط با الگو سازی و بهره برداری از بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده در طرح های اجرایی مرتبط صورت گرفته است؟ در صورتی که جواب مثبت است تشریح نمائید.

بله

فلسفه وجودی ایستگاه معرف زوجی گنبد در تاتثیرگذاری بر روی پروژه ها و ازایش دستیابی به نتیج مورد نظر می باشد که در انجام مطالعات و اجرای پروژه ها نقش و تاثیر آن مشخص خواهد بود در همین راستا در اجرای بسیاری از پروزه های آبخیزداری در سطح استان از اطلاعات و داده های این استگاه استفاده می شود، همچنین مراکز علمی و تحقیاتی مانند مرکز تحیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان، دانشکده منابع طبیعی ملایر و دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان از اطلاعات و امکانات موجود در این ایستگاه بهره برده اند.

بحث اجرای قرق در فرسایش و افزایش پوشش گیاهی

بحث نتایج کشت گیاهان و نهالها

اثربخشی عملیات سازه ای و تعمیم آن در سایز حوزه ها



6- سازمان ها / نقش آفرینان درگیر ( همکاری، مشارکت و نقش دست اندرکاران)
نام و مشخصات تشکلها، سازمانهای مردم نهاد، تعاونیها، انجمن ها و سایر بخشهای غیر دولتی مشارکت کننده در این تجربه موفق را بیان کنید
2 مورد :

1-شورای اسلامی روستای گنبد

2- دهیاری روستا گنبد

3-عشایر کوچ رو منطقه

نقش سه مورد مذکور در همراهی و مشارکت با اداره کل منابع طبیعی در احداث و همگام با این اداره در روند اجرایی ایستگاه  بوده است


4- تعاونی های فراگیر شهرستانی در نگهداری و پرداخت هزینه های جاری  وعمرانی ایستگاه.


در صورتیکه این تجربه موفق با مشارکت دستگاه های اجرایی دولتی / دیگر انجام شده نام دستگاه های مذکور را ذکر نمایید
2 مورد :

1-پروژه توسط اداره کل منابع طبیعی استان و اداره منابع طبیعی شهرستان همدان اجرا و در خصوص نگهداری و حفاظت طرح مذکور از ظرفیت شرکت های خصوصی و فراگیر استفاده شده است.

2-مشاوره اساتید دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی استان همدان

3- مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان

نقش موارد 2 و 3 در رفع نواقص ، تجزیه و تحلیل داده های آماری و معرفی ایستگاه به دانشجویان و سایر مراکز علمی بمنظور بهر گیری از ظرفیت های موجود

نقش دست اندرکارانی را که نام بردید ( دولتی و غیر دولتی) در برنامه ریزی، و اجرا و پایش و ارزیابی بهترین تجربیات/ دانش بومی ذکر کنید

1- دانشگاه بوعلی سینا کمک در تهیه گزارشات و نقشه های پایه حوز هو رفع نواقص و پایش اطلاعات و معرفی حوزه مذکور به سایر مراکز علمی

2-مرکز تحقیقات کمک در جانمایی تاسیسات حوزه و پایش اطلاعات بدست آمده

3-  دانشگاه بوعلی سینا و مرکز تحقیقات کمک در تجزه و تحلیل داده ها و آمار

4- تعاونی های فراگیر شهرستانی در نگهداری و پرداخت هزینه های جاری  وعمرانی ایستگاه

5-  نقش دهیاری ، شورای اسلامی در همراه نمودن مردم منطقه  با اداره کل منابع طبیعی در احداث و همچنین مشارکت و همراهی  با این اداره درعملیات اجرایی مانند جلوگیری از تخریب ، رعایت قرق و ... در  ایستگاه  بوده است




7- اثر بخشی
در مورد اثرات کاربرد بهترین تجربیات/ دانش بومی در منطقه اجرای آن توضیح دهید (دو اثر اولویت دار در زمینه های عنوان شده ذکر شود

اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

2 مورد :

1-     ارتقاء سطح آگاهی عمومی اهالی

2-     افزایش رفاه عمومی

3-     تولید و اشتغال


بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

2 مورد :
  1. اصلاح و احیاء مراتع (افزایش سطح تاج پوشش گیاهی و کیفیت مراتع
  2. تغییر وضعیت مرتع و بهبود گرایش مرتع
  3. کنترل فرسایش خاک و کاهش ریزگرد های منطقه
  4. افزایش نفوذپذیری خاک و کاهش سیل و رواناب

افزایش ذخیره نزولات آسمانی و سطح سفره های آبهای زیر زمینی در پایین دست

در مورد دو اثر خارج از محدوده اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح دهید ( اثرات آن در مناطق اطراف مشاهده می شود)
2 مورد :

1- تاثیر  مثبت در اجرای عملیات آبخیزداری در استان های مجاور ومناطق مشابه از نظر توپوگرافی و اقلیمی

2-      افزایش نهالکاری مثمر در خارج محدوده طرح (باغات انگور و باغات میوه)


تاثیر بر تخریب سرزمین، تنوع زیستی و تغییر اقلیم

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.

بله/خیر بلی
آیا توجیه اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده برای اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده انجام شده است؟ در صورتی که جواب مثبت است توضیح دهید

خیر، تحلیل هزینه-فایده به عمل نیامده است.

آیا اثر بخشی این تجربه موفق و یا دانش بومی را پایدار می دانید درصورتی که جواب بلی است دلایل خود را بیان کنید

بلی با توجه به بهبود پوشش گیاهی منطقه و  کنترل فرسایش و راون آب، تثبیت خاک و کاهش گرد و غبار منطقه و رضایت و استقبال ساکنین با مدیریت حوزه از اثربخشی فعالیت ها حوزه و رونق کشاورزی در منطقه می توان طرح مزبور را دارای اثر بخشی مثبت و پایدار دانست.با حذف عوامل تخریب فشار بر اکو سیستم برداشته می شود و اکو سیستم مرتع به پایداری می رسد.


8- قابلیت تکرار و تعمیم
آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده به سایر مناطق بسط داده / معرفی شده است؟ اگر بلی به کجا

بله . با توجه به اینکه پروژه مذکور جزء اولین تجربیات این قبیل پروژه ها در سطح کشور می باشد استفاده از تجربیات به دست آمده در این حوزه مورد استفاده در سایر استان ها بوده است.

آیا دستگاه های دولتی اقدامات حمایتی/ تشویقی . ترویجی جهت تعمیم بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را انجام داده اند اگر جواب بلی است نوع اقدامات را تشریح نمائید

دانشگاه ها و مراکز علمی نسبت به سوق دادن طرح ها و پایان نامه ها و پروژه های ابخیزداری در حوزه گنبد

به اعتقاد شما بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده امکان تعمیم با درصدی از سازگاری به منطقه دیگر دارد؟ اگر بلی در چه سطحی؟

محلی

محلی بلی

کدام شهر و شهرها

استانی بلی

سایر استانها(کدام استان و استانها)

ملی بلی

خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)

منطقه ای خیر

سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)

بین المللی خیر

9- درس آموخته ها
مربوط به منابع انسانی

اثرات وجود ایستگاه معرف زوجی گنبد بعنوان یک مرکز علمی و تحقیقاتی  براجرای پروژه ها و همچنین معرفی آن بعنوان کانون یادگیری و توانمندسازی کارشناسان و نیروهای شاغل مرتبط در این حوزه در استان و استان های مجاور و بهره گیری مراکز علمی و تحقیقاتی از این ایستگاه بمنظور افزایش تجربه دانشجویان از اثرات مثبت و غیرقابل انکار این طرح در حوزه منابع انسانی می باشد

مربوط به جنبه های مالی

با استفاده از نتایج حاصله از این ایستگاه و تجزیه و تحلیل آنها اجرای پروژه های بعدی در تمام مناطق استان با موفقیت و کسب نتایج موردنظر همراه خواهد بود و ضررو زیان مالی در اثر عدم اجرای مناسب پروژه ها به حداقل خواهد رسید. کاهش هزینه های آبخیز نشینان به دلیل تامین منابع آب و  از طریق کاشت نهال های مثمر و غیر مثمر و افزایش سطح درآمد از این موارد.

مربوط به جنبه های فنی

تثبیت خاک و کنترل فرسایش بادی

افزایش هوموس خاک و حاصلخیزی آن

کنترل فرسایش آبی و افزایش نفوذپذیری خاک

افزایش سطح آبهای زیرزمینی