اطلاعات پرسشنامه

اجرای پروژه احیاء و بهره برداری از محصولات فرعی جنگلی و مرتعی-( باریجه¬کاری کوه گچلی ) شهرستان مانه و سملقان


تاریخ شروع:
1397/00/00
تاریخ پایان:

استان:
خراسان شمالي
شهرستان:
مانه وسملقان
شهر:
مركزئ

مختصات جغرافیایی UTM
شمال :
464000 , 4138000
جنوب:
464000 , 4135000
شرق:
467000 , 4137000
غرب:
461000 , 4136000

توضیحات :
منطقه طرح بهره برداری باریجه گچلی به مساحت 1511 هکتار در ۵۵ کیلومتری غرب شهرستان مانه و سملقان قرار گرفته و متوسط بارندگی سالیانه آن طی یکدوره ۲۵ ساله 7 / 193 میلیمتر بوده و حداقل و حداکثر درجه حرارت مطلق آن طی همان دوره معادل25/ 14- و 4 / 37 درجه سانتیگراد می باشد . خاک منطقه دارای بافت رسی و شنی بوده و تیپ غالب گیاهی آنرا درمنه ، شور ، گندمیان چند ساله و گیاهان بالشتکی تشکیل می دهند . سطح مفید و قابل بهره برداری باریجه حدود ۶۰ هکتار می باشد و حد پایین تعداد بوته های قابل بهره برداری در هکتار پس از کسر ۲۵٪ برای تجدید حیات و ۱۰٪ افت بعنوان بوته های آفت زده در قطعه اول به مساحت ۴۰ هکتار 35/460 بوته و در قطعه دوم به مساحت ۲۰ هکتار 55 / 422 بوته همچنین مقدار محصول باریجه در هکتار بطور متوسط در قطعه اول 7/ 9 کیلوگرم و در قطعه دوم 8/ 9کیلوگرم خواهد بود و در سطح کل محدوده قابل بهره برداری 9/523 کیلوگرم برآورد گردیده است مدت بهره برداری حدود ۲ ماه از اواسط خرداد ماه تا اواسط مرداد ماه و تعداد کارگران مورد نیاز بهره برداری طی یکدوره ۳ ساله 477 نفر روز خواهد بود. همچنین ۲۰ هکتار از منطقه طرح باید طی یک دوره اجرای طرح احیاء گردد و در سال سوم که رویشگاه در حال استراحت است باید توسط یک نفر قرقبان بمدت 2 ماه از اواخر خرداد لغایت اوایل شهریور ماه حفاظت گردد. همچنین بهره برداری در این طرح طی یک دوره سه ساله به صورت متناوب (برداشت و استراحت) یعنی هر قطعه یکسال برداشت و ۲ سال استراحت خواهد بود


1- حق مالکیت معنوی
اگر تمام و یا بخشی از بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح داده شده در این قالب تحت پوشش حق مالکیت معنوی برای سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی می باشد، مشخص کنید:

حق مالکیت معنوی مربوط به پروژه احیاء و بهره برداری از محصولات فرعی جنگلی و مرتعی( باریجه­کاری کوه گچلی) شهرستان مانه و سملقان (اجرا شده توسط اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مانه و سملقان به نمایندگی از سازمان جنگل­ها، مراتع و آبخیزداری کشور) می باشد و با مشارکت جوامع محلی در شهرستان مانه و سملقان اجرا شده است.

توضیحی در مورد سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی صاحب حق بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید:

اجرای پروژه زیر نظر اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان شمالی و اداره منابع طبیعی و آّبخیزداری شهرستان مانه و سملقان به صورت هماهنگ و منسجم از همکاری پیمانکاران و مشارکت مردمی بهره برده و بصورت شایسته ای در پیشبرد اقدامات و اهداف متعالی پروژه همکاری می­نمایند.


2- طبقه بندی
بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را بر اساس نوع عرصه/ ارتباط با ماموریت های محوری سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری/ و تاثیرات آن در اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی طبقه بندی کنید ( می توانید چندین گزینه را انتخاب کنید)
کاربری غالب در منطقه مشخص شده
جنگل خیر
مرتع بلی
بیابان خیر
حفاظت از عرصه های منابع طبیعی بلی
آبخیزداری/ آبخوانداری خیر
توان افزایی جوامع محلی بلی
سایر ( عنوان درج گردد) :

حفاظت از خاک و آب، بهبود شرایط معیشت، ایجاد معیشت جایگزین

کمک به اقدامات مدیریت منابع طبیعی
حفاظت و پیشگیری از تخریب :

با توجه به اينكه با کشت باریجه از ورود دام به اراضی کشت شده جلوگیری می­شود و ورود دام کنترل و قرق می­شود لذا از تخریب مراتع تا حد زیادی جلوگیری می­­شود همچنین در سالهاي دوم، سوم بهره‌برداري انجام نمي‌گيرد، لذا لازم است در این سالها ، يك نفر قرقبان مطلع و علاقمند هر سال به مدت دو ماه بكار گرفته شود که این امر حفاظت از این اراضی را تا حد زیادی تأمین می­کند. 

احیاء :

1- جایگزینی گونه مورد برداشت واستمرار اصل تولید

2- افزایش کیفیت وکمیت محصول موردنظر

3- افزایش سطح عرصه مفید و قابل بهره برداری گونه باریجه

5- مشارکت بهره برداران بومی دراحیاء مناطق برداشت شده ونهایتاً ایجادتعلق خاطردرآنان وحفاظت ازعرصه احیاء شده

6- مطالعه وبررسی چگونگی مراحل رشد بوته و برآورد مناسبترین زمان برداشت محصول

توسعه :

توسعه و ترویج اجرای پروژه ها به صورت مشارکتی و افزایش هرساله بر سطح زیر کشت باریجه و ترغیب شدن اهالی به کشت باریجه در اراضی مستثنیات

بهره برداری :

سطح مفید و قابل بهره برداری باریجه حدود ۶۰ هکتار می باشد و حد پایین تعداد بوته های قابل بهره برداری در هکتار پس از کسر ۲۵٪ برای تجدید حیات و ۱۰٪ افت بعنوان بوته های آفت زده در قطعه اول به مساحت ۴۰ هکتار 35/460 بوته و در قطعه دوم به مساحت ۲۰ هکتار 55 / 422 بوته همچنین مقدار محصول باریجه در هکتار بطور متوسط در قطعه اول 7/ 9 کیلوگرم و در قطعه دوم 8/ 9کیلوگرم  خواهد بود  و در سطح کل محدوده قابل بهره برداری 9/523 کیلوگرم برآورد گردیده است مدت بهره برداری حدود ۲ ماه از اواسط خرداد ماه تا اواسط مرداد ماه و تعداد کارگران مورد نیاز بهره برداری طی یکدوره ۳ ساله 477 نفر روز خواهد بود. همچنین ۲۰ هکتار از منطقه طرح باید طی یک دوره اجرای طرح احیاء گردد و در سال سوم که رویشگاه در حال استراحت است باید توسط یک نفر قرقبان بمدت 2 ماه از اواخر خرداد لغایت اوایل شهریور ماه حفاظت گردد . درآمد ناخالص طرح معادل 1,571,602,500 ریال و هزينه كل اجرای طرح 799,255,368 ریال و درآمد خالص 772,347,132 ریال محاسبه گردیده است بهره مالکانه دولت (20%) درآمد خالص 154,469,426 ریال می باشد ، بهره برداری در این طرح طی یک دوره سه ساله به صورت متناوب (برداشت و استراحت) یعنی هر قطعه یکسال برداشت و ۲ سال استراحت خواهد بود.

همچنین از باريجه براي تغذيه دام استفاده مي‌شود (از سبزينه و علوفه خشك شده حاصل از ساقه و برگ اين گياه نيز در زمستان جهت تعليف دام مصرف مي‌كنند).

سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... :

باتوجه به امکان وجود آفت ملخ در منطقه هماهنگی با جهادکشاورزی جهت اقدام به موقع و از بین بردن آفت

ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی :

برگزاری کلاس آموزشی ترویجی180 نفر- ساعت کلاس های ترویجی کپه­کاری گیاه باریجه به منظور ترویج فرهنگ منابع طبیعی و آبخیزداری

برگزاری کلاس آموزشی-ترویجی 120- نفر-ساعت-کلاس آموزشی جمع­آوری و اهمیت گیاه باریجه 

مشارکت، همکاری :

اجرای مشارکتی کپه کاری گیاهان علوفه ای و مرتعی (گیاه باریجه)، اجرای مشارکتی عملیات حفاظت و برداشت گیاه باریجه

کمک به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی
بهبود وضعیت اقتصادی :

     1-            اجرای این طرح 477 نفر روز اشتغال زایی را در برداشته که در افزایش درآمد خانوارها نقش بسزایی داشته است.

     2-            اشتغالزایی موقت برای افراد تحت عنوان قرقبانی  

     3-            ساماندهي امر بهره برداري و افزايش توان اقتصادي اهالي منطقه

در مناطقی که دامداران از نظر تأمین علوفه رمستانه در مضیقه بودند  با اخذ موافقت از جمع‌آوری ساقه‌های خشک شده پس از ریزش بذرهای تولیدی جهت تعلیف دام استفاد شد.

بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و... :

از طریق:

برگزاری کارگاه آموزشی ترویجی منابع طبیعی دستورالعملهای نحوه کاشت گیاهان دارویی (باریجه) به تعداد 180 نفر- ساعت و کلاس های ترویجی منابع طبیعی دستورالعملهای نحوه صحیح بهره برداری گیاهان دارویی( باریجه) 120 نفر- ساعت

برگزاری کارگاه های آموزشی- معیشتی150 نفر- ساعت-دوره های آموزشی و معیشتی مختلف به منظور کاهش وابستگی درآمد خانوارهای روستایی به منابع طبیعی و تبدیل معیشت های خرد به معیشت های پایدار و دارای صرفه اقتصادی مناسب از جمله درآمد زایی کاشت باریجه در منطقه به صورت مشارکتی

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی :

از طریق قرق و اعمال سیستم های چرایی مناسب پس از ظرفیت سازی و ترویج استفاده صحیح از منابع طبیعی، کپه کاری گیاهان مرتعی و علوفه ای و همچنین دارویی از جمله باریجه به منظور احیاء و بازدهی اقتصادی بیشتر مراتع، احداث آبشخور به منظور تامین آب شرب مناسب و قابل دسترسی برای دام ها که منتج به توزیع صحیح دام در مرتع و تعلیف یکنواخت در مراتع خواهد گردید که یک از فاکتورهای اصلی بهره برداری اصولی از مراتع می باشد .

نوع اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی در محدوده استفاده از آن
اثرات تولیدی و یا بهره وری :

- جایگزینی گونه مورد برداشت و استمرار اصل تولید

2- افزایش کیفیت وکمیت محصول موردنظر

3- افزایش سطح عرصه مفید و قابل بهره برداری گونه باریجه

5- مشارکت بهره برداران بومی در احیاء مناطق برداشت شده و نهایتاً ایجاد تعلق خاطر در آنان و حفاظت از عرصه احیاء شده

6- مطالعه و بررسی چگونگی مراحل رشد بوته و برآورد مناسبترین زمان برداشت محصول

اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی :

لازم به ذکر است کلیه اقدامات صورت گرفته مذکور در بالا با در نظر گرفتن جنبه اقتصادی و اعتماد سازی در بین جوامع محلی صورت پذیرفته است. علاوه بر این، اقداماتی نیز صورت گرفته که  صرفا جنبه ی اجتماعی و فرهنگی داشته است. به عنوان مثال از آنجا که درآمد اهالی به علت کمبود آب و زمین کافی پایین است لذا در بحث ایجاد و افزایش درآمد پروژه­هایی این چنینی می­تواند نقش بسیار مهمی داشته باشد که این امر باعث جلوگیری از مهاجرت به شهرها و حاشیه نشینی و پرداختن به شغل­های کاذب می­­شود. همچنین می توان به این موضوع اشاره کرد که دامداری در حال حاضر یک معیشت پایدار محسوب نمی شود و حتی در اکثر مواقع منجر به ضرر و زیان برای دامداران می گردد و جوامع محلی به هیچ عنوان قادر به گذران زندگی خود صرفا از طریق دامداری نیستند . اما بر حسب عادت و به منظور سرگرم شدن همانند کسی که به پرورش کبوتر سرگرم است و هر روز روی پشت بام کبوتر های خود را پرواز میدهد. اکثر دامداران ما نیز وضعیتی مشابه را دارا هستند و به خاطر سرگرمی و تفریح رهسپار کوهستان و مراتع می گردند. مراتعی که به دلیل چرای مفرط و خارج از فصل پوشش گیاهی چندانی برای تامین خوراک دام ها ندارد پس دام ها با این پیاده روی های طولانی ضعیفتر و لاغرتر می شوند. پس چه دلیلی برای طی این مسافت طولانی و اتلاف وقت می تواند وجود داشته باشد؟ بنابراین علاوه بر آموزش شیوه های نوین دامداری و اصول تعذیه صحیح دام می بایست با ارتقای سطح رفاه و سرگرمی و جایگزین کردن سرگرمی ها و تفریحات مفید در بین خانوارهای روستایی حتی باعث خروج دام از مراتع، و در نتیجه حفاظت از منابع طبیعی و رشد اقتصاد دامداران گردید زیرا که ترک عادت موجب مرض است و این مرض محتاج درمان و پیشگیری و مسکن است . 

اثرات زیست محیطی :

با عنایت به هدف نهایی و متعالی پروژه که حفظ آب و خاک به عنوان اساسی ترین و حیاتی ترین فاکتور های زیست محیطی می باشند. لذا کلیه اقدامات صورت گرفته دارای اثرات زیست محیطی مثبت در محیط زیست انسانی و حیات وحش می باشند.

یکی از عوامل اصلی تشدید فرسایش و وقوع سیلابهای مخرب، تخریب طبیعت و پوشش گیاهی در حوضه های آبریز بالادست و بالتبع آن عدم ثبات و پایداری این مناطق است بطوریکه با حداقل تخریب پوشش گیاهی و لخت شدن خاک، در مواقع بارندگی شاهد بروز فرسایش و شکل گیری سیلاب هستیم بنابراین کاشت گونه­های گیاهی چون باریجه از بروز چنین حوادثی جلوگیری خواهد کرد ضمن آنکه باعث تکثیر گونه­های گیاهی و جانوری خواهد شد.

- افزایش تولید مراتع از طریق 100 هکتار کپه کاری و بذر پاشی گیاهان داروئی و  مرتعی 


3- تشریح موقعیت و شرایط
عنوان بهترین تجربیات/ دانش بومی و سال شروع

اجرای پروژه باریجه ­کاری کوه گچلی از سال 1397آغاز شده است  منطقه طرح بهره برداری باریجه گچلی به مساحت 1511 هکتار در ۵۵ کیلومتری غرب شهرستان مانه و سملقان و در موقعیت جغرافیایی 91°۵۶ طول شرقی و 60°37 عرض شمالی قرار گرفته و متوسط بارندگی سالیانه آن طی یکدوره ۲۵ ساله 290 میلیمتر بوده و حداقل و حداکثر درجه حرارت مطلق آن طی همان دوره معادل7/ 16- و 43  درجه سانتیگراد می باشد.  

موقعیت مکانی ( در صورت وجود نقشه ای ارائه دهید) باgps از اسامی رسمی و محلی برای تشریح این موفعیت استفاده نمایید

 محدوده مطالعاتی واقع در شهرستان مانه و سملقان، بخش سملقان و شهرستان جاجرم شهر شوقان  واقع شده است. در حوضه مورد مطالعه روستای دربند قرار دارد وسعت محدوده مورد مطالعه 1511 هکتار می باشد. . ارتفاع متوسط محدوده مورد مطالعه 1726 متر، متوسط حداكثر ارتفاع در محدوده 1785 و حداقل ارتفاع 1667 متر می باشد. منطقه طرح به عنوان یک زیر حوزه در حوزه آبخيز کال شور جاجرم قرار گرفته است همچنین منطقه طرح بهره برداری باریجه گچلی در ۵۵ کیلومتری غرب شهرستان مانه و سملقان و در موقعیت جغرافیایی ۳۲°۵۶ تا ۴۰°۵۶ طول شرقی قرار گرفته است.

سيستم جغرافيايي

طول جغرافيايي

60°۵۶

عرض جغرافيايي

׳36°37

سيستم تصوير UTM

X

464799

Y

4135280


راجع به وضعیت طبیعی محل به اختصار توضیح دهید
اقلیم :

 ارتفاعات گچلی که در ادامه رشته کوههای البرز می باشد در غرب شهرستان مانه و سملقان قرار گرفته است عمدتا در جریان حرکتهای کوه زایی خیلی شدید واقع شده  بطوریکه در لایه های آهکی و مارنی کرتاسه گسلها و بریدگیهای فراوان را بوجود آورده و منجر به بروز دره های نسبتا عمیق با دیواره های پر شیب گردیده است. بنظر می رسد لایه های مارنی و گچی و ماسه ای که از تشکیلات دگرگون یافته دوران سوم زمین شناسی محسوب وی شوند و برروی لایه های آهکی و مارنی دوران دوم قرار گرفته اند بیشتر در حاشیه دره ها وجود داشته باشند. در ارتفاعات و برروی تشکیلات فوق سطوح رسی و رسی شنی به شکل یک قشر نازک نسبتا نرم خاک همراه با قطعات کوچک و بزرگ سنگ مشاهده می شود که خاستگاه و رویشگاه اصلی گیاهان این منطقه محصوب می شود طبق اقليم نماي آمبرژه منطقه داراي اقليم نيمه خشك‌ سرد است و همچنین متوسط بارندگی منطقه 255 میلیمتر، میانگین حداکثر دما در گرمترین ماه سال برحسب درجه کلوین 311 درجه، میانگین حداقل­های دما در سردترین ماه سال 7/257 درجه کلوین و شاخص آمبرژه 4/18 می­باشند.

خاک :

مرتع گچلی دارای خاک‌های غیر شور و از نظر اسیدیته مرتع گچلی کمی قلیایی می‌باشند.

تجزیه تحلیل داده‌های اسیدیته‌ی خاک (pH) در مرتع گچلی نشان داد در منطقه اختلاف معنی‌داری در سطح 5 درصد ازنظر مقدار اسیدیته خاک وجود دارد. با توجه به نتایج حاصله مقدار اسیدیته خاک (01/8) در منطقه گچلی می‌باشد. این نتایج بیانگر این است که خاک مراتع گچلی قلیایی می‌باشد. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده و نتایج حاصل از مقایسه میانگین‌ها مقدار منیزیم خاک در منطقه در سطح 5 درصد اختلاف معنی‌داری ندارد. با توجه به نتایج حاصله از اندازه‌گیری نمونه‌های خاک غلظت منیزیم خاک برای مرتع گچلی (ppm 23/34) می‌باشد. نتایج به‌دست‌آمده مقادیر پتاسیم خاک در سطح پنج درصد دارای اختلاف معنی‌داری می‌باشد. مقدار پتاسیم در مرتع گچلی با میانگینppm  86/21 می‌باشد. همچنین مقدار متوسط درصد کربن خاک در مرتع گچلی (4/. درصد ) می‌باشد. این نتایج نشان می‌دهد مرتع گچلی ازنظر کربن آلی خاک نسبتا فقیرتر می‌باشد . اندازه‌گیری مقدار هدایت الکتریکی خاک نیز نشان داد که این رویشگاه از این لحاظ دارای خاک غیر شور می‌باشند . مقدار فسفر خاک در مرتع گچلی ppm)02/4 ) می‌باشد.

نتایج حاصل از داده‌های سدیم خاک مقدار غلظت سدیم در مرتع گچلی ( ppm77/35) می‌باشد. کلسیم خاک در مرتع گچلی   ppm13/1596 می‌باشد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که  درصد نیتروژن خاک در مرتع گچلی  039/0 درصد است.

توپوگرافی :

گیاه باریجه عموماً در کوهستانها و ارتفاعات بالای ۲۰۰۰ متر مناطقی مثل خراسان، زنجان، تهران (شهرستانک)، دماوند و چهارمحال و بختیاری رویش دارد.

عمده رویشگاههای این گیاه در استانهای خراسان ، اصفهان ، تهران ، مازندران ، مرکزی و زنجان می باشد

پوشش گیاهی :

تیپ غالب گیاهی منطقه را درمنه ، شور ،گندمیان چند ساله و گیاهان بالشتکی تشکیل می­دهند

وضعیت غالب شرایط اقتصادی – اجتماعی مردم ساکن در محل و یا در مجاورت آن
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :

اکثر ساکنین روستای دربند به علت کمبود آب و زمین کافی و نداشتن دام و باغ در وضعیت اقتصادی نامناسبی به سر می‌برند و درآمد ناچیز دارند متوسط درآمد هر خانوار ماهانه معادل یک میلیون  و دویست هزار ریال می باشد .

معیشت غالب مردم منطقه دامداری و کشاورزی است. در امر کشاورزی کشت محصولاتی چون؛ گندم آبی، جو آبی، یونجه آبی و انگور رواج دارد. در امر دامداری نیز پرورش گوسفند و بز رایج است.


بر پایه چه معیار و شاخصهایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری می دانید

شاخص هایی که بر اساس آن طرح باریجه­کاری کوه گچلی شهرستان مانه و سملقان به عنوان طرحی موفق در کشور شناخته شده است یه شرح ذیل گزارش می شود:

-اجرای موفق پروژه  در راستای هدف اصلی حفظ منابع طبیعی

-میزان مشارکت و انسجام جوامع محلی

-اشتغالزایی و درامدزایی در روستاها

انجام اقدامات سازگار با اهداف متعالی پروژه (حفظ آب و خاک)

-رضایت و استقبال روستاهای هدف و کشت باریجه در اراضی مستثنیات دارای شرایط کشت باریجه

- مستندسازی


4- تشریح مشکلات ( علل مستقیم و غیر مستقیم) و اهداف بهترین تجربیات/ دانش بومی
تشریح مشکلات و چالشهای منطقه در رابطه با مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری

از مشکلات و چالش های پروژه باریجه­کاری کوه گچلی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مانه و سملقان می­توان به وجود معدن در منطقه اشاره کرد که باعث محدودیت در مساحت مورد کشت شد. همچنین می توان به مواردی چون توسعه نامتوازن اقتصادی، عدم مدیریت یکپارچه، تخریب اراضی، سیل خیزی و فرسایش پذیری، مهاجرت و رفاه اجتماعی پایین اشاره کرد.

-موانع سياستي: اگرچه دولت ايران سياست هايي را براي پرداختن به تخريب منابع طبيعي و محيط زيست تدوين كرده است، اما فقدان يك دستورالعمل سياستگذاري منسجم، براي رويكردي هماهنگ در مديريت جامع منابع طبيعي، مانعي مهم بوده است. سياست هاي سازمان هاي مختلف در اغلب اوقات با هم سازگاري نداشته و بعضاً در تضاد با هم هستند. گرچه تلاش هايي در راستاي جامع سازي سياستگذاري و فعاليت ها انجام شده، اما اين تلاش ها از بي تعهدي ها و عدم پايبندي سازماني و سياسي، بسيار آسيب ديده اند و منجر به عدم پایداری فعالیتهای انجام شده در سطح محلی شده است. بنابراين، ارتقاي تعهد سازماني، سياسي و پايبندي براي اجرا، پايدارسازي هماهنگي جامعيت ميان بخش ها و نهادهاي مختلف بستگي دارد. فقدان مشوق هاي مالي جوامع محلي و ساير دست اندركاران براي حفاظت از منابع طبيعي از دیگر چالش­ها و مشکلات است.

چالشهایی که توسط بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده حل می شود را توضیح دهید

1-     حل مسئله وجود معدن در منطقه با حفظ معدن و حریم آن انجام شده است.

2-     حل مسئله مهاجرت و رفاه اجتماعی پایین با اجرای پروژه و ایجاد درآمد و عدم وابستگی دائم اهالی به مشاغل دامداری و کشاورزی

رفع چالش های مربوط به بهره­برداری از محصولات فرعی مراتع و همینطور بهره برداری اقتصادی تر از مراتع با رویکرد حفظ احیاء و بهره برداری پایدار و در نتیجه واگذاری اجرای طرح های حفاظتی و احیایی و اقتصادی به مرتعداران ذینفع سامان های عرفی.

اهداف اجرایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را مشخص کنید

1-   شناسایی منابع تولید براساس اصول پایدار اکولوژیکی آن.

2- حفظ توان تولیدی رویشگاه

3-  برنامه ريزي اصولي و علمي به منظور شناسايي، حفظ و احياء، توسعه و بهره برداری رويشگاههاي موجود

4-  ساماندهي امر بهره برداري و افزايش توان اقتصادي اهالي منطقه در قالب تشكلهاي مردمي (تعاوني ها)

5- مشاركت بوميان بمنظور ايجاد تعلق خاطر و بالا بردن انگيزه

6-  كسب درآمد ارزي حاصل از صادرات محصولات فرعي به خارج از كشور

7- كنترل عمليات بهره برداري و نظارت بر كميت و كيفيت توليد بر اساس اصول توليد


5- فعالیت ها
روشهای معمول در رابطه با اهداف و فعالیتهای بهترین تجربیات/ دانش بومی را تشریح کنید

1-     از فعالیتهای پروژه در بخش حفظ توان تولیدی رویشگاه می­توان به مواردی نظیر کشت مشارکتی و حفاظت جهت جلوگیری از برداشت بی­رویه و قاچاق اشاره کرد.

2-     از فعالیتهای پروژه در بحث برنامه ريزي اصولي و علمي به منظور شناسايي، حفظ و احياء، توسعه و بهره برداری رويشگاههاي موجود می­توان به کلاس آموزشی و ترویجی نحوه­ی کاشت و بهره­برداری صحیح گیاه باریجه اشاره کرد.

3-     از فعالیتهای پروژه در بحث ساماندهي امر بهره برداري و افزايش توان اقتصادي اهالي منطقه در قالب تشكلهاي مردمي (تعاوني ها) میتوان به اولویت در واگذاری در پروژه­های منابع طبیعی به افراد بومی منطقه اشاره کرد.

4-     از فعالیتهای پروژه در بحث كسب درآمد ارزي حاصل از صادرات محصولات فرعي به خارج از كشور میتوان به زمینه­سازی جهت ارسال محصول به کشوره­های خارجی اشاره کرد.

از فعالیتهای پروژه در بحث كنترل عمليات بهره برداري و نظارت بر كميت و كيفيت توليد بر اساس اصول توليد میتوان به  بازدیدهای­های سرزده و نظارت از منطقه و محل دپو اشاره کرد.

توضیح مختصر در خصوص تکنیک و روشهای اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید

مطالعات علمی و فنی برای شناسایی نقاط ضعف و قوت و تعریف پروژه های مناسب، بدون هم فکری و مشارکت مردمی منجر به نتیجه نخواهد شد. در مرحله اجرا نیز مشارکت مردم در ابعاد مالی و انسانی ضرورت داشته و حتی پس از آن در امر نگهداری از پروژه‏ها تنها  همکاری مردم می تواند تضمین کننده موفقیت طرحها و پروژه ها باشد و از آنجا که این پروژه با مشارکت مردم اجرا شده است بنابراین تمام اهداف مذکور محقق شده است.

توضیح مختصری راجع به فعالیت های اصلی با توجه به اهداف اجرایی ارائه دهید. فعالیتهای هر هدف اجرایی مشخص شده در بند فوق را بیان نمائید.

روش های معمول در واقع همان روش هایی بوده است که دولت تا پیش از این اجرا می کرده است که در پی آن متحمل هزینه های بسیار و در برخی موارد عدم کسب نتایج مثبت شده است. با عنایت به تلاش دولت به منظور برون سپاری کارها به بخش های خصوصی و کوچکتر کردن بدنه خود این معنا تلقی میگردد که در صورت عدم مشارکت جوامع محلی در عملیات اجرایی مختلف دولت توان تخصیص اعتبار مورد نیاز برای اجرایی شدن عملیات را ندارد. همچنین حرکت در راستای چارچوب ها و قوانین دولتی و استفاده صرف از کارشناسان دولتی و توقعات مردم و جوامع محلی از سیستم دولتی و حل مسائل و مشکلات از بالا به پایین از دیگر روش های معمول مورد بحث می باشد. باید گفت که  این فعالیت ها توسط دولت بسیار زمان بر و هزینه بر و آکنده از خطا می باشد اما در مورد چنین پروژه­هایی که مشارکت مردم در آن دخیل است از آنجا که بخشی از منابع مالی و انسانی توسط مردم تأمین می­گردد زمان انجام پروژه­ها کوتاه­تر و هزینه­ها کاهش می­یابد حال آنکه در پروژه­های مشارکتی مردم پروژه را برای خود دانسته و از آن حفاظت ویژه دارند.

نقاط اشتراک و تفاوت بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده و مزایای آن را در مقایسه به با روش های معمول مرتبط بیان کنید

نقاط اشتراک: در هر دو روش هدف خدمت رسانی بوده و در راستای منتفع شدن مردم و جوامع محلی گام برداشته می شود و دستیابی به اهداف مثبت در هر دو روش مشمول وقت و هزینه بوده لذا تخصیص اعتبارات به موقع برای اجرایی شدن عملیات در هر دو روش لازم و پر اهمیت است.  

تفاوت ها: 1-تصمیم گیری بر عهده ی مردم می باشد 2- اعتماد سازی 3- تامین نیروی انسانی و مالی از جانب مردم 4-پیگیری 5- القای حس اعتماد به نفس و انگیزه مشارکت و اعتماد به دولت در روش موفق پروژه وجود دارد.

آیا اقدامی در ارتباط با الگو سازی و بهره برداری از بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده در طرح های اجرایی مرتبط صورت گرفته است؟ در صورتی که جواب مثبت است تشریح نمائید.

بله- تعمیم تجربیات بدست آمده از دانش بومی و روش های موفق و آزموده شده از این پروژه به پروژه کشت باریجه درکوه خمبی و سرای شهرستان گرمه تعمیم یافته است..  


6- سازمان ها / نقش آفرینان درگیر ( همکاری، مشارکت و نقش دست اندرکاران)
نام و مشخصات تشکلها، سازمانهای مردم نهاد، تعاونیها، انجمن ها و سایر بخشهای غیر دولتی مشارکت کننده در این تجربه موفق را بیان کنید
2 مورد :

کشت گیاه باریجه در این منطقه به صورت مشارکتی و با همبستگی و یاری بهره­برداران این منطقه و بدون مشارکت سایر تشکلها کشت شده است 

در صورتیکه این تجربه موفق با مشارکت دستگاه های اجرایی دولتی / دیگر انجام شده نام دستگاه های مذکور را ذکر نمایید
2 مورد :

سازمان جنگلها، مراتع و ابخیزداری کشور

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی

اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان

نقش دست اندرکارانی را که نام بردید ( دولتی و غیر دولتی) در برنامه ریزی، و اجرا و پایش و ارزیابی بهترین تجربیات/ دانش بومی ذکر کنید

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی با توزیع بذر در اجرای این پروژه نقش داشته است. 


7- اثر بخشی
در مورد اثرات کاربرد بهترین تجربیات/ دانش بومی در منطقه اجرای آن توضیح دهید (دو اثر اولویت دار در زمینه های عنوان شده ذکر شود

اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

2 مورد :

اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی) 

بهبود معیشت مردم و رفاه اقتصادی از طریق افزایش میزان بهره­وری پایدار از اراضی و بهره برداری بهینه از منابع آبی؛ کمک به درآمدزایی در مناطق روستایی؛ ایجاد مشاغل جایگزین؛ بهبود کیفیت زندگی از طریق افزایش منافع اقتصادی؛ روستاهای مشارکت کننده بواسطه اصلاح شرایط موجود و افزایش اقدامات حفاظتی و مولد (کالا و خدمات محیط زیستی) در منابع طبیعی (خاک، آب، پوشش گیاهی) منافع اقتصادی و زیست محیطی کسب می کنند. 

بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

2 مورد :

بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری:

تحقق منافع محیط زیستی، منافع مهمی را در راستای توسعه انسانی به همراه خواهد داشت. برخی از این منافع عبارتند از: 1- توقف روند نزولی بهره­وری منابع طبیعی و رشد و تعالی آن؛ 2- احیاء پوشش گیاهی و بهبود تنوع زیستگاهی در مراتع، جنگل ها و یا اراضی جنگلی تخریب شده ؛ 3- افزایش تنوع زیستی گونه های گیاهی و حیوانی در محصولات کشاورزی، احشام و یا منابع جنگلی؛ 4- حفاظت از تنوع فرهنگی ایران به موازات روش های پایداری که برای بهره­برداری از مراتع و جنگل ها در صورت می پذیرد. بنابراین دستاوردهای پروژه، فقر و تنگدستی را کاهش خواهد داد. توسعه معیشتهای جایگزین در میان جوامع روستایی و ارتقا تولید و کاهش شدت چرا در عرصه های طبیعی به توسعه پایداری منجر خواهد شد و منافع گروههای اصلی روستایی نظیر کشاورزان و دامداران را به همراه خواهد داشت

در مورد دو اثر خارج از محدوده اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح دهید ( اثرات آن در مناطق اطراف مشاهده می شود)
2 مورد :

-تقاضای کشت باریجه در اراضی مستثنیات در منطقه: با مشاهده تأثیر کشت باریجه در اقتصاد این منطقه بهره­برداران دیگر از جمله بهره­برداران روستای زرد کشت این گیاه باارزش را در اراضی مستثنیات خود انجام دادند.

 2-کشت باریجه در احاله مدیریت طرح­های مرتعداری: با توجه به ارزش اقتصادی این گیاه در احاله مدیریت طرح­های مرتعداری کشت این گیاه در مراتع پیش­بینی می­شود که از جمله این موارد کشت این گیاه در مرتع سامان محله است.

تاثیر بر تخریب سرزمین، تنوع زیستی و تغییر اقلیم

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند

بله/خیر خیر

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟

بله/خیر خیر

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.

بله/خیر خیر

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.

بله/خیر خیر
آیا توجیه اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده برای اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده انجام شده است؟ در صورتی که جواب مثبت است توضیح دهید

بله- براساس محاسبات انجام شده تعداد بوته در هر هکتار 447 بوته مي باشد. همچنين براساس آماربرداريهاي انجام شده و اطلاعات حاصله از بهره برداران محلی توليد متوسط هر بوته 19.5 گرم برآورد گرديده است.. بنابراين:  تعداد بوته قابل بهره برداری در هر پلات به طور میانگین 23/6 بوته ( حد پایین برآورد) پس از کسر 25 درصد جهت حفاظت و احیاء رویشگاه می باشد.  همچنین تعداد بوته قابل بهره برداری در هر هکتار 467 عدد برآورد گردید.                                                                           

  بوته1                19.5(gr)   

      x = 497.5 * 19.5(gr) = 9.7 kg    توليد محصول در هر هکتار (کیلوگرم )                                             

    پس: محصول کل رويشگاه حدود                                                        582=7/9*60      

با در نظر گرفتن 10% افت برداشت محصول :                                           

محصول خالص قابل استحصال حدود                                          

  بنابراين کل محصول خالص قابل استحصال با در نظر گرفتن 10% درصد افت برداشت 9/523 کيلوگرم               مي باشد.

      با توجه به وسعت عرصه های مفید بهره برداری و برنامه ریزی بهتر برای عملیات احیاء و برداشت محصول مدت زمان بهره برداری 3 سال در نظر گرفته شده است. در جدول زیر مقدار محصول تولیدی به تفکیک رویشگاهها ارائه شده است.

رویشگاه

سطح مغيد

رویشگاه

(هکتار)

تعداد  بوته مجاز به

بهره برداری درهکتار

تعدادکل بوته های مجاز به بهره برداری

 

متوسط شیره هر پایه (گرم)

کل تولید(کیلوگرم)

با 10% افت محصول

کل تولید

(کیلوگرم)

کل منطقه

60

497

29850

19.5

582

523.9

 

جدول شماره (3)- مقدار محصول قابل استحصال به تفکیک رویشگاه

آیا اثر بخشی این تجربه موفق و یا دانش بومی را پایدار می دانید درصورتی که جواب بلی است دلایل خود را بیان کنید

بله- با توجه به تجربیات و نتایج به دست آمده پس از هر دوره­ی سه ساله مساحت به میزان60 هکتار افزایش می­یابد که این خود نشان­دهنده­ی نتایج بسیار خوب پروژه است که باعث افزایش میل و رغب اهالی نسبت به پروژه­های نظیر این پروژه شده است.


8- قابلیت تکرار و تعمیم
آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده به سایر مناطق بسط داده / معرفی شده است؟ اگر بلی به کجا

بله- به کوه خمبی و سرای در شهرستان گرمه

آیا دستگاه های دولتی اقدامات حمایتی/ تشویقی . ترویجی جهت تعمیم بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را انجام داده اند اگر جواب بلی است نوع اقدامات را تشریح نمائید

خیر

به اعتقاد شما بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده امکان تعمیم با درصدی از سازگاری به منطقه دیگر دارد؟ اگر بلی در چه سطحی؟

محلی

محلی بلی

کدام شهر و شهرها

استانی بلی

سایر استانها(کدام استان و استانها)

ملی خیر

خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)

منطقه ای خیر

سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)

بین المللی خیر

9- درس آموخته ها
مربوط به منابع انسانی

درس آموخته ها با توجه به تجارب بدست آمده به صورت پیشنهاد مطرح می گردد و در بطن خود حکایت از راه های ناموفق پیموده شده می کند.

- منابع انسانی برای هر پروژه و الگو یکی از مهمترین منابع و پتانسیل های در خور توجه می باشد. باید از منابع انسانی آگاه و متخصص برای پروژه های مشارکتی استفاده کرد در این زمینه ابتدا باید وضعیت فرهنگ مردم بالا رود و دانش منابع طبیعی تجدید شونده ارتقاء یابد زیرا که هیچ فعالیتی در روستا بدون مشارکت مردم دوام نخواهد داشت و این مشارکت هم در مرحله­ اجرا و هم در مرحله­ نگهداری پروژه است. تجربه نشان دهنده­ این است که در پروژه­هایی نظیر این پروژه چون مشارکت مردم نقش اساسی دارد باید این مشارکت را علاوه بر جذب، حفظ و تقویت کرد. همچنین در واگذاري طرحهای  بهره برداري از محصولات فرعی مرتعی اولویت با بهره برداران محلی بخصوص افراد ذینفع هر سامان باشد.

مربوط به جنبه های مالی

  1. ساکنین منطقه طرح به علت کمبود آب و زمین کافی و نداشتن دام و باغ در وضعیت اقتصادی نامناسبی قرار دارند و درآمد ناچیزی دارند بنابراین می­توان از طرح­های بهره­برداری از محصولات مرتعی و جنگلی نظیر پروژه باربجه ­کاری کوه گچلی بیشتر بهره برد و از آن بعنوان معیشت جایگزین استفاده کرد. همچنین می­توان با نظارت دقيق بر عمليات بهره برداري به نحوي که عمر و توان توليد بوته های مورد بهره برداري برای سالهای آتی حفظ گردد از این پروژه استفاده حداکثری داشت. 
مربوط به جنبه های فنی

به عمليات و برنامه هاي قرق و حفاظت به منظور تجديد حيات طبيعي و نهايتاً افزايش سطح عرصه هاي مفيد، توجه کافي مبذول و برابر برنامه هاي تعيين شده در طرح دقيقاً عمل شود.

در ايجاد انگيزه و افزايش علاقمندي کارشناسان و مسئولين مربوطه تمهيدات و تدابير مقتضي اتخاذ و موجبات تشويق و ترغيب بيش از پيش آنان را فراهم و امکانات لازم در اختيارشان نهاده شود.