اطلاعات پرسشنامه

ایجاد چاله های فلسی شکل همراه کشت نهال گلدانی و بذرکاری در امتداد اوئدها به منظور مدیریت هرز آب و توسعه پوشش گیاهی


تاریخ شروع:
1398/01/01
تاریخ پایان:
1399/12/01
استان:
يزد
شهرستان:
اشکذر
شهر:
خضرآباد

مختصات جغرافیایی UTM
شمال :
217689 , 3556563
جنوب:
218026 , 3556708
شرق:
217667 , 3557112
غرب:
218151 , 3556434

توضیحات :
از آن جایی که سطح سفره آب زیر زمینی در منطقه به دلیل بحرانهای خشکسالی و هم چنین بهره برداری غیر مجاز کاهش یافته است و شق ها نیز در بخش های مختلف بخصوص در پایین دست توسعه یافته است و این مهم نیز تاثیر قابل ملاحظه ای بر پوشش گیاهی منطقه دارد و نوع نزولات جوی حاکم بر منطقه نیز باعث فرسایش خاک و در ادامه فرسایش بادی و جابجایی حجم زیادی از رسوبات می گردد توسعه این پروژه در دستور کار قرار گرفته است


1- حق مالکیت معنوی
اگر تمام و یا بخشی از بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح داده شده در این قالب تحت پوشش حق مالکیت معنوی برای سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی می باشد، مشخص کنید:

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد 

توضیحی در مورد سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی صاحب حق بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید:

این پروژه  از طریق برگزاری استعلام و با مشارکت بهره بردارا ن محلي و ساكنين بومي منطقه با هدف توسعه فعالیت های مشارکتی جهت دستیابی به اهداف طرح و همسویی با شعار توسعه پایدار اجرا شده است به گونه ای که مردم محلی و ساکنین منطقه با استفاده از تجارب قبلی و تلفیق آن با برنامه های علمی مدیریت هرزآب اجرا شده است.

2- طبقه بندی
بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را بر اساس نوع عرصه/ ارتباط با ماموریت های محوری سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری/ و تاثیرات آن در اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی طبقه بندی کنید ( می توانید چندین گزینه را انتخاب کنید)
کاربری غالب در منطقه مشخص شده
جنگل خیر
مرتع خیر
بیابان بلی
حفاظت از عرصه های منابع طبیعی بلی
آبخیزداری/ آبخوانداری بلی
توان افزایی جوامع محلی خیر
سایر ( عنوان درج گردد) :

.

کمک به اقدامات مدیریت منابع طبیعی
حفاظت و پیشگیری از تخریب :

این پروژه در راستای حفاظت و پیشگیری از تخریب خاک و احیا پوشش گیاهی در بالادست مناطق مسکونی و تاسیسات زیربنایی برنامه ریزی گردیده است.

احیاء :

احیاء و توسعه پوشش گیاهی در معرض خطر با توجه به خشکسالی های اخیر و کاهش نزولات جوی مدنظر بوده است.

توسعه :

توسعه فعالیت های مشارکتی منابع طبیعی در راستای دستیابی به اهداف توسعه پایدار جهت رسیدن به پتانسیل تعادل خاک و پوشش گیاهی و همچنین کاهش بار فرسایشی،ناشی از فرسایش آبی مدنظر بوده است.

بهره برداری :

جهت  دستیابی به پوشش گیاهی پایدار و بهره برداری از محصولات قابل دسترس برای بهره برداران منطقه به منظور اصلاح وضعیت بحرانی حاکم بر محیط زیست منطقه در راستای بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی جوامع محلی مدنظر بوده است.

سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... :

از گونه های بومی سازگار با منطقه باتوجه به خشکسالی حاکم و نظر به تولید علوفه و احیاء پوشش گیاهی تخریب شده و یا در معرض انقراض استفاده شده است.

ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی :

با توجه به اینکه جوامع محلی پایین دست پروژه به خصوص در بخش کشاورزی و تامین علوفه دام به وضعیت آب و خاک مناطق بالادست وابسته می باشد و این پروژه در بالادست اراضی کشاورزی اجرا گردیده است و اثرات آن در بخش آب و خاک قابل لمس بر جوامع مذکور بوده است بدین ترتیب از ظرفیت سازی و آگاهی جوامع مذکور در راستای توسعه پروژه تقویت گردیده است.

مشارکت، همکاری :

با مشارکت و همکاری جوامع محلی و ساکنین منطقه جهت دستیابی به اهداف احیاء، توسعه پایدار و بهره برداری از پوشش گیاهی منطقه برنامه ریزی شده است. 

کمک به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی
بهبود وضعیت اقتصادی :

باتوجه به اینکه عمده فعالیت زیرساختی این پروژه بر تثبیت خاک و احیاء پوشش گیاهی استقرار بوده است بدین ترتیب اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی از طریق توسعه این پروژه در این مناطق محقق میگردد.

بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و... :

از آنجایی که جوامع محلی منطقه در اجرا پروژه نقش پر رنگی ایفا نموده اند همزمان با اجرا پروژه موضوع ارتقا و اگاهی پروژه در دستورکار بوده به گونه ای که در حال حاضر جوامع محلی منطقه ظرفیت ایجاد و ساماندهی تشکل های اجرایی را دارد.

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی :

با توجه به اینکه پروژه در بالادست مناطق مسکونی اجرا گردیده است و وضعیت رواناب منطقه ظرفیت اجرا چنین پروژه هایی را دوچندان نموده است این محدوده به عنوان مناطق حساس فرسایشی و همچنین تامین کننده پارامترهای اکوسیستمیک تلقی میگردد که نقش به سزایی در بهبوده وضعیت اکوسیستم منطقه دارد.

نوع اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی در محدوده استفاده از آن
اثرات تولیدی و یا بهره وری :

از آنجایی که پوشش گیاهی ایجاد شده ضمن تثبیت خاک و جلوگیری از فرسایش آبی و کاهش تخریب زنجیره فرسایش تاثیرات مهمی را در احیاء و بازسازی منطقه داشته است استقرار گونه های یکساله در پناه گونه های درختی تامین کننده بخشی از علوفه تولیدی مورد نیاز دام بهره برداران منطقه میباشد.

اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی :

به دلیل اینکه بخشی از اقتصاد و معیشت ساکنین منطقه در ابعاد مختلف به محدوده های اجرا پروژه و مناطق همجوار آن وابسته است  بازخوردآن بر وضعیت اقتصادی این مناطق قابل لمس میباشد.

اثرات زیست محیطی :

از آنجایی که احیاء و توسعه پوشش گیاهی و تثبیت خاک به عنوان یکی از اهداف این پروژه مدنظر بوده است اجرا این پروژه و توسعه آن اثرات زیست محیطی بر مناطق پایین دست داشته به گونه ای که بار رسوب ناشی از فرسایش آبی در پایین دست منطقه اجرایی به وضوح دیده میشود.


3- تشریح موقعیت و شرایط
عنوان بهترین تجربیات/ دانش بومی و سال شروع

ایجاد چاله های فلسی شکل  همراه کشت نهال گلدانی و بذرکاری در امتداد اوئدها به  منظور مدیریت هرز آب و توسعه پوشش گیاهی

موقعیت مکانی ( در صورت وجود نقشه ای ارائه دهید) باgps از اسامی رسمی و محلی برای تشریح این موفعیت استفاده نمایید

دشت خضرآباد شهرستان اشکذر

راجع به وضعیت طبیعی محل به اختصار توضیح دهید
اقلیم :
    • اقلیم: گرم و خشک ( بارندگی 100 میلی متر و درجه حرات 27 درجه سانتی گراد)

خاک :

خاک: شنی - لومی

توپوگرافی :

دشت

پوشش گیاهی :

 در منه دشتی، قلم،تاغ

وضعیت منابع آب :

 منابع آب محدوده اجرای پروژه وابسته به نزولات جوی و هرز آب های بالادست می باشد

وضعیت غالب شرایط اقتصادی – اجتماعی مردم ساکن در محل و یا در مجاورت آن
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :

    سطح درآمد : به دلیل بحرانهای اخیر خشکسالهای وابستگی سطح درآمد در این بخش و بخش های وابسته کاهش یافته و معیشت ساکنین به نوعی از طریق فعالیت در کارخانه های شهرستانهای همجوار تامین می گردد

    منابع اصلی و فرعی درآمد :

    درآمد ساکنین منطقه در حال حاضر وابسته به کشاورزی بوده اگرچه بخش زیادی از مردم در کارنجات تولیدی فعالیت دارند و دامداری و دامپروری رونق چندانی ندارد

    مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... : اراضی ملی بوده  و در داخل طرح مدیریت جامع حوزه آبخیز قرار دارد

    بر پایه چه معیار و شاخصهایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری می دانید

    با توجه به نوع نزولات جوی منطقه و از طرفی محدودیت منابع آبی اجرای پروژه های مدیریتی نقش بسزایی در حفاظت خاک و احیاء پوشش گیاهی دارد به گونه ای که با اجرای این روش ضمن حفاظت خاک پوشش گیاهی منطقه احیا و توسعه می یابد و اثرات فرسایش خاک در حد چشمگیری کاهش می یابد که نقش بسزایی در کاهش خسارات به مناطق مسکونی، تاسیسات و ... پایین دست دارد.


    4- تشریح مشکلات ( علل مستقیم و غیر مستقیم) و اهداف بهترین تجربیات/ دانش بومی
    تشریح مشکلات و چالشهای منطقه در رابطه با مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری

    خشکسالیهای اخیر

    برداشت بی رویه آب زیر زمینی توسط چاههای و واحدهای تولیدی و کارخانجات

    فرسایش بادی و وقوع طوفانهای گرد و غبار در پایین دست

    پایین بودن عمق سفره آب زیر زمینی و استمرار آن

    کاهش نزولات جوی

    چالشهایی که توسط بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده حل می شود را توضیح دهید

    کاهش اثرات فرسایشی خاک

    کاهش خسارات به تاسیسات پایین دست

    احیاء و توسعه پوشش گیاهی منطقه

    توانمد سازی جوامع محلی از طریق توسعه گونه های اقتصادی

    تغذیه سفره آب زیر زمینی

    جلوگیری از توسعه شق های ایجاد شده در منطقه

    اهداف اجرایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را مشخص کنید

    توسعه پوشش گیاهی

    کمک به حفاظت خاک و کاهش فرسایش خاک در مقایسه با روشهای نهالکاری مرسوم که به میزان قابل توجهی هزینه ها را کاهش می دهد.مشارکت جوامع محلی در حفظ، احیاء و توسعه عرصه های منابع طبیعی



    5- فعالیت ها
    روشهای معمول در رابطه با اهداف و فعالیتهای بهترین تجربیات/ دانش بومی را تشریح کنید

    از آن جایی که سطح سفره آب زیر زمینی در منطقه به دلیل بحرانهای خشکسالی و هم چنین بهره برداری غیر مجاز کاهش یافته است و شق ها نیز در بخش های مختلف بخصوص در پایین دست توسعه یافته است و این مهم نیز تاثیر قابل ملاحظه ای بر پوشش گیاهی منطقه دارد و نوع نزولات جوی حاکم بر منطقه نیز باعث فرسایش خاک و در ادامه فرسایش بادی و جابجایی حجم زیادی از رسوبات می گردد توسعه این پروژه در دستور کار قرار گرفته استاز طریق احداث چاله فلسی با رعایت اصل زیگزاگی در امتداد اویدها به گونه ای که بخشی از هرز آب ها در این چاله ها جمع شده و در مراحل  بعدی از طریق کشت نهال گلدانی و بذرکاری گونه های بومی و سازگار با منطقه شرایط استقرار پوشش گیاهی را میسر نموده به گونه ای که هزینه های اجرایی در این روش به منظور توسعه بیولوژیک گونه ها به شدت کاهش می یابد. 

    توضیح مختصر در خصوص تکنیک و روشهای اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید

    از طریق احداث چاله فلسی با رعایت اصل زیگزاگی در امتداد اویدها به گونه ای که بخشی از هرز آب ها در این چاله ها جمع شده و در مراحل  بعدی از طریق کشت نهال گلدانی و بذرکاری گونه های بومی و سازگار با منطقه شرایط استقرار پوشش گیاهی را میسر نموده به گونه ای که هزینه های اجرایی در این روش به منظور توسعه بیولوژیک گونه ها به شدت کاهش می یابد. 

    توضیح مختصری راجع به فعالیت های اصلی با توجه به اهداف اجرایی ارائه دهید. فعالیتهای هر هدف اجرایی مشخص شده در بند فوق را بیان نمائید.

    تفاوت اجرای این روش با سایر روشهای بیابان زدایی نوع چاله های یا سازه های احداث شده و زاویه طراحی نسبت به اوئدها می باشد که ضمن جمع آوری نزولات جوی استمرار جریان آب نیز تا پایان مسیر اوئدها نیز فراهم است که می توان این روش را در مقایسه با سایر روشهای بیومکانیکی ترجیع داد 

    نقاط اشتراک و تفاوت بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده و مزایای آن را در مقایسه به با روش های معمول مرتبط بیان کنید

    تفاوت اجرای این روش با سایر روشهای بیابان زدایی نوع چاله های یا سازه های احداث شده و زاویه طراحی نسبت به اوئدها می باشد که ضمن جمع آوری نزولات جوی استمرار جریان آب نیز تا پایان مسیر اوئدها نیز فراهم است که می توان این روش را در مقایسه با سایر روشهای بیومکانیکی ترجیع داد 

    آیا اقدامی در ارتباط با الگو سازی و بهره برداری از بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده در طرح های اجرایی مرتبط صورت گرفته است؟ در صورتی که جواب مثبت است تشریح نمائید.

    این پروژه در سطح 200 هکتار در دشت خضر آباد شهرستان اشکذر  و در داخل طرح مدیریت جامع حوزه آبخیز اجرا شده است هم چنین این پروژه در سطح حداقل 1000 هکتار در حوزه شهرستان میبد نیز اجرا شده است.



    6- سازمان ها / نقش آفرینان درگیر ( همکاری، مشارکت و نقش دست اندرکاران)
    نام و مشخصات تشکلها، سازمانهای مردم نهاد، تعاونیها، انجمن ها و سایر بخشهای غیر دولتی مشارکت کننده در این تجربه موفق را بیان کنید
    2 مورد :

    این پروژه توسط اداره کل منابع طبیعی استان یزد پیشنهاد و از طریق ساکنین منطقه اجرا شده است

    در صورتیکه این تجربه موفق با مشارکت دستگاه های اجرایی دولتی / دیگر انجام شده نام دستگاه های مذکور را ذکر نمایید
    2 مورد :

    این پروژه صرفا توسط اداره کل منابع طبیعی با همکاری جوامع محلی و ساکنین منطقه اجرا شده است

    نقش دست اندرکارانی را که نام بردید ( دولتی و غیر دولتی) در برنامه ریزی، و اجرا و پایش و ارزیابی بهترین تجربیات/ دانش بومی ذکر کنید

    کلیه مراحل اجرای این پروژه با تامین اعتبار اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد و مشارکت ساکنین منطقه اجرا شده است.


    7- اثر بخشی
    در مورد اثرات کاربرد بهترین تجربیات/ دانش بومی در منطقه اجرای آن توضیح دهید (دو اثر اولویت دار در زمینه های عنوان شده ذکر شود

    اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

    2 مورد :

    1- کاهش هزینه های اجرایی در مقایسه با سایر روشهای بیومکانیکی حداقل به میزان  50 درصد

    2-  کاهش خسارات به تاسیسات پایین دست از طریق احیاء پوشش گیاهی و کاهش فرسایش خاک


    بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

    2 مورد :

    1- استقرار بهتر نهال در عرصه ها و کمک به احیاء و توسعه پوشش گیاهی و کمترین آثار تخریب خاک

    2-  کاهش فرسایش پذیری و افزایش نفوذپذیری خاک

    در مورد دو اثر خارج از محدوده اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح دهید ( اثرات آن در مناطق اطراف مشاهده می شود)
    2 مورد :

    1_تقویت و ظرفیت سازی جوامع محلی جهت انجام فعالیت های مشارکتی 

    2_گاهش و قطع زنجیره فرسایش بخصوص در بحث اثرات فرسایش بادی مناطق پایین دست


    تاثیر بر تخریب سرزمین، تنوع زیستی و تغییر اقلیم

    به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند

    بله/خیر بلی

    به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟

    بله/خیر بلی

    به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.

    بله/خیر بلی

    به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.

    بله/خیر بلی
    آیا توجیه اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده برای اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده انجام شده است؟ در صورتی که جواب مثبت است توضیح دهید

    بله نوع سازه و روش های اجرایی در این پروژه ضمن تاثیرات مثبت در بخش های مختلف خاک و پوشش گیاهی به لحاظ اقتصادی و کاهش هزینه ها روشی مطلوب در راستای عملیات بیابان زدایی، احیایی و آبخیزداری در مناطق مختلف می باشد

    آیا اثر بخشی این تجربه موفق و یا دانش بومی را پایدار می دانید درصورتی که جواب بلی است دلایل خود را بیان کنید

    بله به دلیل تلفیق روش مکانیکی و بیولوژیکی پایداری مطلوبی نسبت به روشهای صرفا بیولوژیکی و صرفا مکانیکی بوده و این روش اثر بخشی بهتری نسبت به سایر روشها در این استان  و مناطق مشابه دارد


    8- قابلیت تکرار و تعمیم
    آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده به سایر مناطق بسط داده / معرفی شده است؟ اگر بلی به کجا

    با توجه به وجه مشابه عرصه های منابع ملی در اکثر مناطق استان  برنامه ریزی توسعه این روش در صورت تاامین اعتبار در دستور کار این اداره کل قرار دارد

    آیا دستگاه های دولتی اقدامات حمایتی/ تشویقی . ترویجی جهت تعمیم بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را انجام داده اند اگر جواب بلی است نوع اقدامات را تشریح نمائید

    اداره کل منابع طبیعی و بویژه بخش معاونت فنی و اداره امور بیابان این روش را تایید و توسعه ان را  در دستور کار قرار داده است

    به اعتقاد شما بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده امکان تعمیم با درصدی از سازگاری به منطقه دیگر دارد؟ اگر بلی در چه سطحی؟

    محلی

    محلی بلی

    کدام شهر و شهرها

    استانی بلی

    سایر استانها(کدام استان و استانها)

    ملی بلی

    خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)

    منطقه ای بلی

    سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)

    بین المللی بلی

    9- درس آموخته ها
    مربوط به منابع انسانی

    نیاز به آموزش مجریان و جوامع محلی ضروری است.

    مربوط به جنبه های مالی

    در ابتدا می بایست اعتبارات لازم توسط دستگاههای دولتی فراهم گردد و پس از آموزش به جوامع محلی و استفاده از گونه های اقتصادی توسعه پروژه را به جوامع محلی واگذار نمود و اعتبارات پیشتیبانی مالی را می بایست تامین کرد.

    مربوط به جنبه های فنی

    رعایت زاویه مناسب بین سازه و اوئد مورد نظر ضروری است در غیر این صورت امکان آبگیری چاله ها کاهش و به دنبال آن میزان موفقیت در سبزینگی نهال و بذرها کاهش می یابد .رعایت تعداد سازه متناسب با  میزان رواناب منطقه خواهد بود و افزایش و یا کاهش سازه های احداث شده ضمن تاثیر بر هزینه ها بر دبی آب در پایین دست و یا فرسایش و تخریب خاک تاثیر بسزایی دارد که لازم است توجه جدی گرددکشت نهال گلدانی یا بذور مورد نظر در پایداری سازه  و احیا پوشش تاثیر فراوانی دارد که لازم است در زمان مناسب انجام گردد.