اطلاعات پرسشنامه

بادشکن زنده


تاریخ شروع:
1398/09/06
تاریخ پایان:

استان:
جنوب کرمان
شهرستان:
منوجان
شهر:
مركزئ

مختصات جغرافیایی UTM
شمال :
549750 , 3020285
جنوب:
549699 , 3019660
شرق:
549819 , 3020030
غرب:
549714 , 3020069

توضیحات :
اجرای پروژه بادشکن زنده اطارف مزارع در شهرستان منوجان جنوب کرمان در سال98. اجرای این روش بیولوژیکی منجر به کنترل و حفاظت مزارع، باغ ها، حیوانات خانگی و ساختمان ها در مقابل تندبادها و اثرات سوء آنها و جلوگیری از حرکت ماسه ها به سمت کشاورزی و مناطق مسکونی می شود و در حقبقت یک اقدام پیشگیرانه و موثر از جابجایی تپه ماسه ای است. با بسیج جوامع محلی و استفاده از گروه های توسعه روستا و برگزاری جلسات انگیزشی مشارکت مردم در پروژه افزایش یافته است.


1- حق مالکیت معنوی
اگر تمام و یا بخشی از بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح داده شده در این قالب تحت پوشش حق مالکیت معنوی برای سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی می باشد، مشخص کنید:

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان 

توضیحی در مورد سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی صاحب حق بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید:

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان مدیریت هفت شهرستان جنوبی کرمان را برعهده دارد که شهرستان های جیرفت، کهنوج، رودبار جنوب، فاریاب، قلعه گنج، عنبرآباد و منوجان را شامل می شود. در این شهرستان ها اداره کل از طریق توزیع نهال بین زارعین  موفق به استقبال و کمک به جوامع محلی  و پیشرفت و آبادانی این شهرستان ها شده است. 


2- طبقه بندی
بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را بر اساس نوع عرصه/ ارتباط با ماموریت های محوری سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری/ و تاثیرات آن در اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی طبقه بندی کنید ( می توانید چندین گزینه را انتخاب کنید)
کاربری غالب در منطقه مشخص شده
جنگل خیر
مرتع خیر
بیابان بلی
حفاظت از عرصه های منابع طبیعی بلی
آبخیزداری/ آبخوانداری خیر
توان افزایی جوامع محلی بلی
سایر ( عنوان درج گردد) :

بادشکن زنده اطراف مزارع

کمک به اقدامات مدیریت منابع طبیعی
حفاظت و پیشگیری از تخریب :

اجرای این روش بیولوژیکی منجر به کنترل و حفاظت مزارع، باغ ها، حیوانات خانگی و ساختمان ها در مقابل تندبادها و اثرات سوء آنها و جلوگیری از  حرکت ماسه ها به سمت کشاورزی و مناطق مسکونی می شود  و در حقبقت یک اقدام پیشگیرانه و موثر از جابجایی تپه ماسه ای است.

احیاء :

پس از احداث ردیف هایی از بادشکن زنده اقدام به کار و تلاش برای ساماندهی اراضی کشاورزی شده است.

توسعه :

باعث افزایش عملکرد محصولات کشاورزی، ایجاد انگیزه برای کشاورزان و سرمایه گذاران و بهبود شرایط منطقه و توسعه اقتصادی می شود. 


بهره برداری :

افزایش بهره برداری از اراضی کشاورزی

سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... :

با اجرای نهالکاری موجب تلطیف هوا و کاهش غلظت گرد و غبار و بهبود تحمل پذیری بهتر اثرات خشکسالی برای ساکنان شده است و تولید علوفه نیز افزایش پیدا کرده است و در نهایت می توان پس از رسیدن گونه های بادشکن درختی اقدام به بهره برداری از چوب آنها کرد.

ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی :

 با ایجاد گروههای توسعه روستا و بسیج جوامع محلی فرایند آموزش و ارتقا آگاهی تسهیل شده است.

مشارکت، همکاری :

با بسیج جوامع محلی و استفاده از گروه های توسعه روستا و برگزاری جلسات انگیزشی مشارکت مردم در پروژه افزایش یافته است.

کمک به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی
بهبود وضعیت اقتصادی :

نهالکاری و آبیاری و مراقبت سبب بهبود وضعیت معیشت ساکنین شده است.

بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و... :

با ایجاد گروههای توسعه روستا و بسیج جوامع محلی فرایند آموزش و ارتقا آگاهی تسهیل شده است.

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی :

اکوسیستم بیابان فاقد پوشش گیاهی دارای پوشش هایی از نوع اسکنبیل، گز و سمر شده که در پناه این گونه ها سایر گونه های بومی نیز استقرار پیدا کرده اند.

نوع اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی در محدوده استفاده از آن
اثرات تولیدی و یا بهره وری :

افزیش بهره وری اراضی کشاورزی مشرف به بادشکن در سایه نهالکاری صورت گرفته

اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی :

با ساماندهی گروههای توسعه روستا وضعیت معیشت، درآمد و ساماندهی نیروی انسانی و استفاده از آن ها در این  سبب تقویت شاخص های های مربوط شده است.

اثرات زیست محیطی :

استفاده از بادشکن زنده اطراف مزارع سبب کنترل فرسایش بادی، کاهش ریزگردها، جلوگیری از آلودگی هوا، تلطیف و بهبود آب و هوا و ایجاد یک میکرواقلیم شده است.


3- تشریح موقعیت و شرایط
عنوان بهترین تجربیات/ دانش بومی و سال شروع

اجرای پروژه بادشکن زنده اطراف مزارع در شهرستان های جیرفت، کهنوج، منوجان، رودبار، قلعه گنج، فاریاب، عنبرآباد و منوجان در سال98

موقعیت مکانی ( در صورت وجود نقشه ای ارائه دهید) باgps از اسامی رسمی و محلی برای تشریح این موفعیت استفاده نمایید


راجع به وضعیت طبیعی محل به اختصار توضیح دهید
اقلیم :

اين منطقه به مانند نگين سبز در حصار رفيع کوهها از شمال، جنوب، غرب و قسمتی از شرق احاطه شده است وادامه چين خوردگيهاي سلسله جبال زاگرس و در قسمت هاي مرکزي و جنوبي داراي برون زدگيهاي سنگي مي باشد، همين ويژگي است که اقليم حوزه طيف گسترده اي از بيابان گرم ميانه تا اقليم سرد کوهستاني را بوجود آورده است. اين ويژگيها بر پديده هاي اقليمی خصوصاً بارندگي اعم از نوع بارش، پراکنش آن اثرات چشم گيري دارد. بدين دليل در قسمت هاي مختلف شاهد جنگل هاي تقريباً انبوه و مراتع نسبتاً مرغوب هستيم و منطقه را به يکي از نادر قطب هاي مهم کشاورزي کشور تبديل نموده است. جنوب کرمان از نظر آب و هوايي داراي تنوع فوق العاده اي است. ميزان نزولات آسماني در مناطق کوهستاني (ساردوئيه-جبالبارز-اسفندقه) و مراتع ييلاقي تا400 ميليمتر و در عرض هاي جنوبي مانند کهنوج، منوجان، هامون و ... تا 85 ميليمتر مي باشد. رطوبت نسبي در منطقه جيرفت و کهنوج به 70% هم مي رسد. حداقل درجهحرارت 27- درجه سانتي گراد در سربيژن جیرفت ، تا 50+ درجه سانتي گراد در رودبار و قلعه گنج و تبخير از 1500 ميلي متر در سربيژن و بحرآسمان تا 4000 ميليمتر در جاز موريان  نوسان دارد. 

خاک :

خاک این منطقه بیشتر از نوع لومی و رسی می باشد.

توپوگرافی :

عرصه مورد نظر از دشت های پایکوهی می باشد.

پوشش گیاهی :

پوشش گیاهی این منطقه از انواع گیاهان بیابانی با تراکم کم و ضعیف از نوع کهور، کنار، هامادا، اسکنبیل و سایر گونه های همراه باشد.


وضعیت منابع آب :

آب مورد نیاز برای پروژه توسط چاه تامین گردیده است و میزان بارندگی منطقه بین 170-160 میلی متر می باشد. 


وضعیت غالب شرایط اقتصادی – اجتماعی مردم ساکن در محل و یا در مجاورت آن
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :

سطح درآمد: در این مناطق سطح درآمد اکثر خانوارها از میزان متوسط سطح درآمدی خانوار استان پایین تر می باشد.

منابع اصلی و فرعی درآمد: منابع اصلی و فرعی درآمد شامل درآمدهای اصلی حاصل از فعالیت های کشاورزی و دامداری می باشد.

مالکین اراضی و حق بهره برداری رسمی: در منطقه اجرای طرح وضعیت اراضی مستثنیات اشخاص متقاضی می باشد.
 

بر پایه چه معیار و شاخصهایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری می دانید

شاخص های  استفاده از سرمایه انسانی ( نیروی کار مشارکت پذیر بومی)، سرمایه های اجتماعی (بسیج جوامع محلی)، سرمایه های اقتصادی (درآمدزایی ساکنین منطقه) و سرمایه طبیعی (بهبود شرایط زیست محیطی) نسبت به قبل از اجرای طرح بهبود چشمگیری داشته اند.


4- تشریح مشکلات ( علل مستقیم و غیر مستقیم) و اهداف بهترین تجربیات/ دانش بومی
تشریح مشکلات و چالشهای منطقه در رابطه با مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری

کمبود درآمد مردم، نیاز به فعالیت های آموزشی و  ترویجی، حرکت تپه ماسه ای به سمت کشاورزی و منازل مردم، مهاجر فرستی روستا

چالشهایی که توسط بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده حل می شود را توضیح دهید

با اجرای این طرح چالش هایی از قبیل کمبود درآمد مردم، نیاز به فعالیت های آموزشی و  ترویجی، حرکت تپه ماسه ای به سمت کشاورزی و منازل مردم، مهاجر فرستی روستا ، کاهش درآمد ناشی از عملکرد ضعیف محصولات کشاورزی تا حدی حل و فصل شد.

اهداف اجرایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را مشخص کنید

حمایت از مزارع، باغ ها، حیوانات و ساختمان ها از اثرات سوء باد

تثبیت و کنترل حرکت تپه ماسه ای


5- فعالیت ها
روشهای معمول در رابطه با اهداف و فعالیتهای بهترین تجربیات/ دانش بومی را تشریح کنید

از جمله روش های معمول درجهت محقق شدن اهداف این تجربه موفق به منظور تسهیل بادشکن بیولوژیک اطراف مزارع می باشد که توزیع نهال در بین زارعین، ایجاد ردیف هایی از بادشکن زنده و نهالکاری ما بین ردیف های بادشکن می باشد.



توضیح مختصر در خصوص تکنیک و روشهای اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید

در روش معمول برای اجرای پروژه ها از روش پیمانکاری استفاده می شود در حالیکه در این روش از گروه های توسعه روستا و با هزینه کمتری برای اداره این پروژه اجرا شده است. حس مشارکت پذیری در پروژه های دیگر که به صورت پیمانکاری اجرا می شوند کمتر از پروژه های مشابه این طرح است به  نوعی همه افراد روستا خود را صاحب این پروژه می دانند و در نگهداری آن مشارکت فعال دارند.


توضیح مختصری راجع به فعالیت های اصلی با توجه به اهداف اجرایی ارائه دهید. فعالیتهای هر هدف اجرایی مشخص شده در بند فوق را بیان نمائید.

از جمله فعالیت های انجام شده در این بخش که به شکل گسترده موجب استقبال و انگیزه برای مردم محلی شده است دادن نهال رایگان به مردم بومی منطقه جهت ایجاد بادشکن بیولوژیک اطراف مزارع شده ، با اجرای این طرح به صورت مشارکتی در مناطق اطراف مزارع ترغیب و انگیزه افراد برای مشارکت در پروژه های منابع طبیعی افزایش یافته است همچنین لازم به ذکر است که استفاده از بادشکن زنده اطراف مزارع سبب کنترل فرسایش بادی می شود.


نقاط اشتراک و تفاوت بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده و مزایای آن را در مقایسه به با روش های معمول مرتبط بیان کنید

در روش معمول برای اجرای پروژه ها از روش پیمانکاری استفاده می شود در حالیکه در این روش از گروه های توسعه روستا و با هزینه کمتری برای اداره این پروژه اجرا شده است. حس مشارکت پذیری در پروژه های دیگر که به صورت پیمانکاری اجرا می شوند کمتر از پروژه های مشابه این طرح است به  نوعی همه افراد روستا خود را صاحب این پروژه می دانند و در نگهداری آن مشارکت فعال دارند.



آیا اقدامی در ارتباط با الگو سازی و بهره برداری از بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده در طرح های اجرایی مرتبط صورت گرفته است؟ در صورتی که جواب مثبت است تشریح نمائید.

تجریه  بادشکن زنده اطراف مزارع  از مهم ترین روش های کنترل فرسایش بادی می باشد که توسط دفتر امو بیابان به سایر مناطق مستعد تعمیم داده شده است.


6- سازمان ها / نقش آفرینان درگیر ( همکاری، مشارکت و نقش دست اندرکاران)
نام و مشخصات تشکلها، سازمانهای مردم نهاد، تعاونیها، انجمن ها و سایر بخشهای غیر دولتی مشارکت کننده در این تجربه موفق را بیان کنید
2 مورد :

1-کشاورزان زارعین و بهره برداران

در صورتیکه این تجربه موفق با مشارکت دستگاه های اجرایی دولتی / دیگر انجام شده نام دستگاه های مذکور را ذکر نمایید
2 مورد :

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان

نقش دست اندرکارانی را که نام بردید ( دولتی و غیر دولتی) در برنامه ریزی، و اجرا و پایش و ارزیابی بهترین تجربیات/ دانش بومی ذکر کنید

جوامع محلی

 اداره منابع طبیعی و آبخیز داری شهرستان منوجان 

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان




7- اثر بخشی
در مورد اثرات کاربرد بهترین تجربیات/ دانش بومی در منطقه اجرای آن توضیح دهید (دو اثر اولویت دار در زمینه های عنوان شده ذکر شود

اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

2 مورد :

اثر بر روی افزایش درآمد خانوار از طریق مزایای استفاده از آن که موجب افزایش راندمان محصولات کشاورزی، حمایت از باغ ها حیات وحش و ساختمان های این مناطق

بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

2 مورد :

1- احیای پوشش گیاهی بیابان ها

2- تلطیف هوا و بهبود تقویت اکوسیستم بیابان

4- جلوگیری از خسارت باد به اراضی زراعی، باغ ها و ساختمان ها 

در مورد دو اثر خارج از محدوده اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح دهید ( اثرات آن در مناطق اطراف مشاهده می شود)
2 مورد :

1-کنترل گرد و غبار و کاهش فرسایش بادی سبب صعود کمتر گرد و غبار و آلودگی هوا شده است.

2- با اجرای این طرح به صورت مشارکتی در مناطق اطراف مزارع ترغیب و انگیزه افراد برای مشارکت در پروژه های منابع طبیعی افزایش یافته است. 

تاثیر بر تخریب سرزمین، تنوع زیستی و تغییر اقلیم

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.

بله/خیر بلی
آیا توجیه اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده برای اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده انجام شده است؟ در صورتی که جواب مثبت است توضیح دهید

خیر .  ولی در صورت برآورد ریالی خدمات ناشی از کارکردهای اکوسیستم ایجاد شده از ابعاد مختلف انسانی، محیطی، فیزیکی و اجتماعی به مراتب این خدمات فراتر از میزان هزینه ای است که در این طرح شده است.

آیا اثر بخشی این تجربه موفق و یا دانش بومی را پایدار می دانید درصورتی که جواب بلی است دلایل خود را بیان کنید

بلی. با احیا پوشش گیاهی منطقه به تدریج قدرت زادآوری و باز پروری اکوسیستم حفظ شده و پایداری آن را تضمین می نماید. 


8- قابلیت تکرار و تعمیم
آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده به سایر مناطق بسط داده / معرفی شده است؟ اگر بلی به کجا

بلی. این عملیات از مهمترین پروژه های دفتر امور بیابان می باشد که در سایر مناطق مستعد کشور اجرا شده است. 

آیا دستگاه های دولتی اقدامات حمایتی/ تشویقی . ترویجی جهت تعمیم بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را انجام داده اند اگر جواب بلی است نوع اقدامات را تشریح نمائید

بلی. سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور هر ساله این عملیات را به سایر مناطق مستعد تعمیم داده اند و با در اختیار قرار دادن نهال به صورت رایگان بر انگیزه های تشویقی مردم برای اجرا افزوده اند.

به اعتقاد شما بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده امکان تعمیم با درصدی از سازگاری به منطقه دیگر دارد؟ اگر بلی در چه سطحی؟

محلی

محلی بلی

کدام شهر و شهرها

استانی بلی

سایر استانها(کدام استان و استانها)

ملی بلی

خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)

منطقه ای خیر

سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)

بین المللی خیر

9- درس آموخته ها
مربوط به منابع انسانی

از درس آموخته های احداث بادشکن بیولوژیک اطراف مزارع با مشارکت مردم در بعد محیط انسانی می توان به این نکته اشاره کرد که در هر پروژه ای که منفعت جوامع محلی و خواست آنها اولویت برنامه ریزی های منطقه ای باشد آن پروژه دارای مقبولیت عام خواه شد به عنوان مثال اجرای این پروژه سبب ایجاد استراحتگاه و سایه برای محل استراحت زارعین و دامداران وابسته به زراعت و آسایش آنها در ساعت فراغت از کار و تلطیف هوا و بهبود سازگاری زیست محیطی برای اسکان ایشان و ایجاد میکرو اقلیم هایی در سطح منطقه شده است و اصطلاحاً تاب آوری اکوسیستمی بیشتری را برای ساکنان فراهم کرده است.



مربوط به جنبه های مالی

اجرای این پروژه به صورت مشارکتی اثرات بهتری نسبت به حالت پیمانکاری در اقتصاد و معیشت مردم داشت.

مربوط به جنبه های فنی

ارجحیت استفاده از گونه های بومی در ایجاد بادشکن بیولوژیک اطراف مزارع و نهالکاری مابین ردیف های بادشکن.