اطلاعات پرسشنامه

نهالکاری در عرصه های بیابانی و خلیج فارس - عمانی استان ایلام شهرستان مهران


تاریخ شروع:
1391/08/15
تاریخ پایان:

استان:
ايلام
شهرستان:
مهران
شهر:
مركزئ

مختصات جغرافیایی UTM
شمال :
626239 , 366247
جنوب:
,
شرق:
,
غرب:
,

توضیحات :
منطقه محسن¬آب شهرستان مهران با مساحتی بالغ بر 12000 هکتار از پتانسیل مناسبی جهت جنگلکاری برخوردا است. به این منظور طرح عظیم جم¬آب در مساحتی بالغ بر 6000 هکتار در منطقه محسن آب شهرستان مهران اجرا شده است. الگوی موفق مورد نظر این طرح در مساحت 400 هکتار از طرح جم¬آب با گونه¬های بومی و سازگار با شرایط منطقه نظیر کنار، رملیک، پسته، بادام کوهی، اکالیپتوس و انواع آکاسیاها با هدف جلوگیری از تخریب بی¬رویه، غنی¬سازی و افزایش اثرات زیست محیطی، استفاده از دانش و توان افراد بومی جهت کاشت و حفظ گونه¬ها، توانمندسازی جوامع محلی با استفاده از محصولات فرعی جنگلی از سال 1394 شروع شده و تا کنون ادامه دارد. ابعاد چاله نهال-های جنگلکاری 1*1*1و فاصله کاشت 10*10 متر بوده و طی 3 سال اول کاشت و در فصول خشک و حساس به فاصله 15 روز یکبار با تانکر آبیاری شده¬اند. از گیاه گل نرگس نیز بصورت کاشت نواری در فواصل چاله¬ها با هدف اولیه ایجاد زیرآشکوب، کسب درآمد و جلوگیری از فرسایش خاک و هدف¬های جانبی دیگر نظیر ایجاد علاقه¬مندی و آگاهی بخشی به افراد بومی در ارتباط با پتانسیل بهره¬وری از منطقه استفاده شده است. گیاهان کاشته شده به مرحله باردهی رسیده و علاوه بر پر شدن قسمت¬های بینابینی درختان، جهت بهره برداری افراد بومی مورد استفاده قرار می¬گیرند. بعلاوه با انجام قرق در منطقه، امکان بازگشت گونه¬های خوشخوراک و دارویی نظیر سالسولاها، فورب¬ها، رملیک، گل گاوزبان فراهم شده است. افزایش آگاهی افراد بومی نسبت به پتانسیل جنگلکاری در منطقه و در نتیجه حفاظت از عرصه¬ها، روش¬های نوین استحصال آب، درآمدزایی برای افراد بومی، ایجاد محیط مناسب گردشگری و تفرجگاهی برای افراد بومی و ایجاد زیستگاه امن جانوری در منطقه برای گونه-هایی نظیر گرگ، تشی و سوسمار خاردم بین¬النهرینی از دیگر دستاوردهای طرح بشمار می¬رود.


1- حق مالکیت معنوی
اگر تمام و یا بخشی از بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح داده شده در این قالب تحت پوشش حق مالکیت معنوی برای سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی می باشد، مشخص کنید:

سازمان جنگل­ها مراتع و آبخیزداری کشور صاحب مالکیت معنوی طرح نهالکاری شهرستان مهران است

توضیحی در مورد سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی صاحب حق بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید:

با توجه به ملی بودن عرصه­های مورد نظر جهت کاربردی نمودن تجربیات موفق به منظور احیا و غنی سازی مناطق بیابانی عرصه­های ملی شهرستان مهران با استفاده از تامین اعتبار دولتی برای اجرای طرح، سازمان جنگل­ها و مراتع و آبخیزداری کشور بعنوان متولی و با پیشنهاد و اجرای طرح توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام بهمراه اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مهران بعنوان مالکان معنوی این تجربه بشمار می­روند


2- طبقه بندی
بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را بر اساس نوع عرصه/ ارتباط با ماموریت های محوری سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری/ و تاثیرات آن در اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی طبقه بندی کنید ( می توانید چندین گزینه را انتخاب کنید)
کاربری غالب در منطقه مشخص شده
جنگل خیر
مرتع خیر
بیابان بلی
حفاظت از عرصه های منابع طبیعی بلی
آبخیزداری/ آبخوانداری خیر
توان افزایی جوامع محلی بلی
سایر ( عنوان درج گردد) :

تفریح و تفرجگاه 

کمک به اقدامات مدیریت منابع طبیعی
حفاظت و پیشگیری از تخریب :

کاشت و واکاری عرصه ­ها با استفاده از گونه­ های بومی منجر به غنی سازی و پوشش منطقه شده و در جلوگیری از فرسایش خاک، کاهش سرعت جریان آب و افزایش نفوذ آب به منظور تغذیه سفره­ های زیرزمینی شده است. بمنظور حفاظت از عرصه­ های کاشته شده با استفاده از نیروهای قرقبان منطقه و همیاران طبیعت انجام می­شود، همچنین جنگلکاری در عرصه منجر به بیشتر شدن اهمیت عرصه­ ها بین افراد بومی جهت حفظ و مراقبت و جلوگیری از تخریب مناطق شده است.

احیاء :

تجربه موفق اشاره شده منجر به احیاء400 هکتار از عرصه ­های خلیج فارس- عمانی بشکل جنگل دست­کاشت شده است. از طرف دیگر با توجه به موفقیت شیوه نهالکاری در عرصه­ های کاشت و نیز مشارکت جوامع محلی در حفظ و نگهداری منطقه، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری ایلام نیز در پی کسب تمهیدات مالی جهت احیاء مناطق مستعد مجاور شده است.

توسعه :

طرح مورد نظر منجر به اضافه شدن 400  هکتار جنگل با گونه ­های بومی به سطح عرصه ­های  منطقه شده است.  

بهره برداری :

اجرای طرح نهالکاری بهره برداری های غیرمجاز و تخریب و تبدیل اراضی جنگلی را کاهش داده، از طرف دیگر با افزایش نفوذپذیری خاک، تقویت سفره ­های زیرزمینی و تقویت دبی خروجی چشمه ­ها و چاه ­های سطح منطقه را درپی داشته است. همچنین امکان استفاده از محصولات فرعی گیاهان کاشته شده برای افراد بومی فراهم شده است.

سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... :

استفاده از گونه­ های بومی یکی از عوامل مهم موفقیت جنگلکاری بشمار می­رود، در طرح اشاره شده از گونه ­های کنار، رملیک، اکالیپتوس و انواع آکاسیاها استفاده شده که بومی یا دارای سابقه کشت طولانی مدت در منطقه بشمار رفته و در مقابل خشکی ­های فصلی، آفات و امراض سازگار شده ­اند.

ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی :

پر شدن منطقه با پوشش گیاهی منجر به زیبایی بصری و آگاهی مردم منطقه نسبت به امکان کاشت و احیا این مناطق شده است، به گونه ­ایکه در گذشته، افراد عموما از پتانسیل منطقه و گونه­ های بومی آن اطلاع نداشتند و تصور عمومی بر عدم امکان احیاء مناطق بود. با جنگلکاری انجام گرفته، علاوه بر موارد اشاره شده، آگاهی افراد نسبت به تاثیرات مثبت و قابل لمس پروژه نظیر کاهش رواناب­ ها و جذب بیشتر آب و نیز قابلیت استفاده هرچه بهتر از رواناب­ ها، تلطیف هوا فراهم شده است. اشتغالزایی برای افراد بومی و کمک به معیشت خانوار آنها، تولید علوفه برای دام ­ها در بخش­هایی از زیرآشکوب و در نتیجه کاهش هزینه­ های تولید گوشت برای دامدارن بومی، امکان ایجاد صنعت گردشگری و تورهای گردشگری در منطقه از دیگر موارد قابل اشاره است.

مشارکت، همکاری :

با توجه به علاقه مندی افراد بومی و نیز تلاش های صورت گرفته در برگزاری کلاس­ های توجیحی توسط نیروهای منابع طبیعی و همکاری همیاران طبیعت به منظور بالابردن اهمیت پروژه در بالاتر بردن، میزان مشارکت افراد از مرحله کاشت، حفاظت و قرق عرصه­ ها، تامین برخی مصالح و ادوات مورد نیاز برای ساخت هلالی های آبگیر و اصلاح هلالی ­های آسیب دیده طی زمان را در پی داشته است.

کمک به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی
بهبود وضعیت اقتصادی :

استفاده از نیرو و ادوات افراد بومی منطقه در امر کاشت و بصورت قرقبان بمنظور حفاظت از عرصه­های کاشته شده منجر به درآمدزایی برای افراد بومی شده است. از طرف دیگر میوه­های گیاهان کنار و رملیک و نیز برگ­های گیاهان اکالیپتوس که در منطقه کاشته شده توسط افراد بومی جمع­آوری و بعنوان محصولات فرعی دارویی بفروش می­رسد.

بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و... :

با توجه به اهمیت اجرای پروژه و جنگلکاری در منطقه مورد نظر، قبل از شروع پروژه کلاس­های آموزشی کاشت، حفظ و جلوگیری از تخریب توسط نیروهای منابع طبیعی انجام شده است. افراد بومی منطقه نیز با مشاهده موفقیت طرح اجرا شده به حفظ و تهیه طرح­های مرتعداری رغبت بیشتر پیدا کرده­اند.

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی :

جلوگیری از فرسایش و شسته شدن خاک، کاهش حجم و سرعت رواناب­ها، افزایش نفوذ آب در خاک و در نتیجه تقویت سفره­های زیر زمینی، تلطیف هوا، ترسیب کربن، تقویت بانک بذر خاک، جلوگیری از تخریب بی­رویه و تغییر کاربری اراضی و افزایش سطح پوشش گیاهی منطقه از جمله موارد مورد نظر در بهبود وضعیت اکوسیستم بشمار می­رود.

نوع اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی در محدوده استفاده از آن
اثرات تولیدی و یا بهره وری :

علاوه بر تولید محصولات فرعی برای استفاده افراد بومی، مواردی نظیر افزایش آگاهی در ارتباط با روش ­های نوین جمع ­آوری و استحصال آب باران و استفاده رواناب­های حاصله از باران­ های فصلی در تولید افزایش میزان علوفه را بعنوان الگو برای افراد بومی بدنبال داشته است.

اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی :

ایجاد درآمد برای افراد بومی منطقه برای اجرای پروژه، استفاده از نیروهای بومی بعنوان قرقبان و نیز انجام عملیات­های اصلاحی هلالی ­ها،  برداشت میوه ­های گونه های کنار و رملیک توسط افراد بومی و استفاده از برگ ­های اکالیپتوس برای فروش به عطاری­ها، بالاتر رفتن سطح ایستابی و امکان برداشت از چاه ­های منطقه و افزایش محصولات از جمله اثرات اقتصادی طرح برای افراد بومی بشمار می­رود. 

در ارتباط با اثرات اجتماعی فرهنگی نیز، همکاری در کاشت گیاهان، حفظ و نگهداری پوشش گیاهی، افزایش آگاهی افراد بومی نسبت به پتانسیل منطقه در کاشت گیاهان و نیز استفاده ­های تفرجی می­توان اشاره نمود.

اثرات زیست محیطی :

کاهش فرسایش خاک، تلطیف هوا و کاهش گردوغبار، کاهش سرعت باد، بهبود وضعیت تنوع زیستی و تقویت فون خاک، افزایش رطوبت خاک و ترسیب کربن، جلوگیری از توسعه بیابانزایی از جمله موارد مهم قابل اشاره هستند.


3- تشریح موقعیت و شرایط
عنوان بهترین تجربیات/ دانش بومی و سال شروع

طرح نهالکاری عرصه ­های بیابانی و خلیج فارس- عمانی شهرستان مهران در استان ایلام

موقعیت مکانی ( در صورت وجود نقشه ای ارائه دهید) باgps از اسامی رسمی و محلی برای تشریح این موفعیت استفاده نمایید

منطقه مورد نظر جهت اجرای پروژه در بخش محسن­­آب شهرستان مهران به مساحت 12600 هکتار قرار گرفته است. منطقه جنگلکاری 400 هکتار از عرصه را (طول جغرافیایی 627679- 633288 و عرض جغرافیایی3660833-3662220) پوشش داده است.


 

راجع به وضعیت طبیعی محل به اختصار توضیح دهید
اقلیم :

اقلیم: دمای متوسط سالانه 2/24 درجه سانتیگراد و بر اساس روش آمبرژه دارای اقلیم بیابانی گرم ضعیف

خاک :

نیمه عمیق، بافت خاک لومی و بدون تکامل پروفیلی

توپوگرافی :

منطقه دشتی و مسطح با شیب 10-0 درصد و ارتفاع منطقه به طور متوسط 300 متر از سطح دریا

پوشش گیاهی :

پوشش گیاهی منطقه اغلب گیاهان یکساله ای می باشد که در فصل رویش رشد می نماید و جزء مناطق رویش خلیج فارس- عمانی طبقه بندی می شود. از جمله به گونه­های بهمن (Stipa Capensis)، کارکس (Carex Stenophylla)، نوک لکلکی (Erodium Oxyrrhynchum)، بنفشه (Viola Modesta)، انواع بروموس (Bromus sp) و فورب­ها (Forbs)

وضعیت منابع آب :

رودخانه کنجانچم، گاوی و آب­های زیرزمینی تأمین کننده آب منطقه هستند و جزء دشت­های ممنوعه می باشند.

بارندگی سالانه 251 میلیمتر، 

وضعیت غالب شرایط اقتصادی – اجتماعی مردم ساکن در محل و یا در مجاورت آن
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :
  • سطح درآمد : متوسط (بین 3 تا 7 میلیون تومان ماهیانه)

منابع اصلی و فرعی درآمد : کشاورزی و دامپروری

جنگلکاری در اراضی ملی صورت گرفته و بهره­ برداری افراد بومی بر اساس پروانه چرای دام است.
بر پایه چه معیار و شاخصهایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری می دانید

  1. انتخاب گونه­ های بومی منطقه جهت جنگلکاری
  2. استفاده از روش کاشت هلالی و جمع ­آوری رواناب
  3. کاشت نهال در جهت سایه­ گیر (شمالی) چاله­ ها
  4. استفاده از توان افراد بومی و همیاران طبیعت در تمامی مراحل جنگلکاری
  5. احیاء و غنی سازی عرصه ­های فاقد پوشش

6. ایجاد درآمد برای ساکنین منطقه



4- تشریح مشکلات ( علل مستقیم و غیر مستقیم) و اهداف بهترین تجربیات/ دانش بومی
تشریح مشکلات و چالشهای منطقه در رابطه با مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری

  1. کمبود منابع آبی
  2. خشکسالی و کاهش نزولات جوی
  3. چرای مازاد بر ظرفیت دام
  4. کم­سوادی و عدم آگاهی بهره بردارن و دامداران

درآمد پایین و بیکاری که منجر به فشار مضاعف به منابع طبیعی و مهاجرت افراد شده است

چالشهایی که توسط بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده حل می شود را توضیح دهید

1.       استفاده از روش­های کمکی جهت جمع­آوری و نگهداشت آب (مانند هلالی­ها و گونی)

2.       برگزاری کلاس­های آموزشی برای بهره برداران و دامدارن و بالا بردن آگاهی­شان در ارتباط با بهره برداری اصولی از منابع طبیعی

3.       درآمدزایی برای افراد بومی طی جنگلکاری و مسائل حفاظتی

4.       آگاهی افراد در ارتباط با امکان درآمدزایی از محصولات فرعی جنگلی

5.       بازدیدهای میدانی بهره­بردارن منطقه از پروژه های موفق بیابانزدایی منطقه

6.       کنترل و کاهش دام منطقه در عرصه­های جنگلکاری شده

اهداف اجرایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را مشخص کنید

1.       بالا بردن راندمان استفاده بهینه نزولات جوی

2.       کاهش و کنترل ورود دام به منطقه

3.       جلوگیری از فرسایش خاکی و تثبیت شن­های روان

4.       بکارگیری افراد بومی در امر کاشت و نگهداری عرصه­ها بمنظور درآمدزایی و جلوگیری از مهاجرت

5. افزایش آگاهی افراد بومی در ارتباط با پتانسیل منطقه بمنظور درآمدزایی از شیوه­هایی بغیر از دامداری



5- فعالیت ها
روشهای معمول در رابطه با اهداف و فعالیتهای بهترین تجربیات/ دانش بومی را تشریح کنید

استفاده از نهال و گوده برای جنگلکاری توسط اداره منابع طبیعی

توضیح مختصر در خصوص تکنیک و روشهای اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید

  1. تولید نهال در نهالستان گرمسیری منطقه
  2. احداث چاله­ با استفاده از بیل مکانیکی
  3. ایجاد هلالی­های آبگیر در جهت عمود بر شیب منطقه
  4. کاشت نهال در گوشه سایه گیر چاله­ها
  5. استفاده از گونی در کف گوده­ها بمنظور حفظ آب
  6. آبیاری نهال­ها تا سه سال

حفاظت از منطقه کاشت توسط قرقبان بومی و همیاران طبیعت

توضیح مختصری راجع به فعالیت های اصلی با توجه به اهداف اجرایی ارائه دهید. فعالیتهای هر هدف اجرایی مشخص شده در بند فوق را بیان نمائید.

در منطقه محسن آب شهرستان مهران و در عرصه­ های خلیج فارس- عمانی اقدام به کاشت گونه ­های بومی و سازگار در منطقه شده است. علاوه بر مسائل و اهداف زیست محیطی (کنترل فرسایش و تثبیت شن­های روان، کنترل رواناب­ ها و افزایش جذب درخاک، تقویت سفره­ های زیرزمینی، جلوگیری از تخریب بی­رویه و ...)، به مسائل اجتماعی نظیر (آگاهی بخشی به مردم بومی در ارتباط با پتانسیل­ های تولیدی و درآمدزایی منطقه، اشتغالزایی و درآمدزایی) در نظر گرفته شده است. به این منظور گونه ­هایی با قابلیت سازگاری و تولید محصولات فرعی در شرایط سخت منطقه نظیر کنار، رملیک، انواع آکاسیاها انتخاب شده است. فاصله کاشت نهال­ها 10*10 متر و مجموع 100 اصله در هکتار در نظر گرفته شده است. ابعاد گوده­ها 1* 1 * 1 بوده و بمنظور جلوگیری از هدررفت آب در کف گوده­ های کاشت از گونی و در جهت عمود بر شیب هلالی­ های آبگیر به ارتفاع 30 سانتی­متر احداث شده است. دوره آبیاری 3 سال بوده و در فصول گرم سال هر 15 روز یکبار انجام شده است.

نقاط اشتراک و تفاوت بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده و مزایای آن را در مقایسه به با روش های معمول مرتبط بیان کنید

نقاط اشتراک شامل استفاده از نهال و گوده برای جنگلکاری بوده و تفاوت آن در ابعاد متفاوت گودال­ ها، استفاده از هلالی­ های آبگیر در جهت عمود بر شیب، توجه به محل سایه گیر چاله برای کاشت نهال، کاشت زیرآشکوب، استفاده از گونی و کود حیوانی در کف گودال­ ها است.

آیا اقدامی در ارتباط با الگو سازی و بهره برداری از بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده در طرح های اجرایی مرتبط صورت گرفته است؟ در صورتی که جواب مثبت است تشریح نمائید.

1. هماهنگی بازدید بهره برداران از طرح انجام شده

2. تهیه بروشورهای آموزشی و ترویجی برای طرح

3. نصب تابلوها و بنرهای معرفی بخش­های مختلف طرح

4. تهیه فیلم و عکس از جنگلکاری انجام شده و ارسال برای ادارات جهاد، محیط زیست و دانشکده­های منابع طبیعی سطح استان

5. همکاری سازمان جنگل­ها و سایر استان­ها و نیز کارکنان ادارات مختلف از پروژه، بازدید و آموزش­های لازم را فرا گرفته­اند.


6- سازمان ها / نقش آفرینان درگیر ( همکاری، مشارکت و نقش دست اندرکاران)
نام و مشخصات تشکلها، سازمانهای مردم نهاد، تعاونیها، انجمن ها و سایر بخشهای غیر دولتی مشارکت کننده در این تجربه موفق را بیان کنید
2 مورد :

1. شوراها و دهیاری های حاضر در منطقه

2. شرکت­های پیمانکاری در مراحل آماده سازی، کاشت و آبیاری

3. تعاونی­های روستایی

4. مجریان و بهره برداران بومی حاضر در منطقه

در صورتیکه این تجربه موفق با مشارکت دستگاه های اجرایی دولتی / دیگر انجام شده نام دستگاه های مذکور را ذکر نمایید
2 مورد :

طرح نهالکاری مناطق خلیج فارس- عمانی محسن­آب مهران با استفاده از اعتبارات ملی (سازمان جنگل­ها، مراتع و آبخیزداری کشور) و استانی (سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان ایلام) بیابانزدایی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام تحت نظارت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مهران انجام شده است. بخش اجرایی پروژه توسط پیمانکاران بومی، تعاونی­ها و کارگران بومی انجام شده است.

نقش دست اندرکارانی را که نام بردید ( دولتی و غیر دولتی) در برنامه ریزی، و اجرا و پایش و ارزیابی بهترین تجربیات/ دانش بومی ذکر کنید

شوراها، دهیاری و تعاونی­های منطقه در بسیج افراد بومی هنگام اجرای پروژه و حفاظت از عرصه­های منطقه نقش داشته اند.

اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مهران نقش ناظر مقیم در روند اجرا پروژه را داشته

 پیمانکاران، تعاونی­ها و کارگران بومی جهت اجرای عملیات در منظقه را به عهده داشته ­اند.

مجریان و بهره برداران بومی منطقه نیز همکاری مستمر در امر آموزش و الگوبرداری برای افراد بومی و نیز اقدامات حمایتی در بخش اجرا و حفاظت را بر عهده داشته و دارند.


7- اثر بخشی
در مورد اثرات کاربرد بهترین تجربیات/ دانش بومی در منطقه اجرای آن توضیح دهید (دو اثر اولویت دار در زمینه های عنوان شده ذکر شود

اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

2 مورد :

1.             اشتغالزایی و ایجاد درآمد برای افراد بومی

2.              امکان بهره برداری از محصولات فرعی جنگلی برای افراد بومی

3.              افزایش آگاهی مردم بومی در ارتباط با پتانسیل تولیدی منطقه

4. ایجاد محیط تفریحی و تفرجی


بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

2 مورد :

1.       کنترل و کاهش فرسایش خاکی

2.       کاهش سرعت جریان رواناب­ها و افزایش نفوذ در خاک

3.       توسعه و غنی سازی گیاهی سطوح منطقه

4. کنترل روند بیابانزایی در منطقه

در مورد دو اثر خارج از محدوده اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح دهید ( اثرات آن در مناطق اطراف مشاهده می شود)
2 مورد :

1. بالا رفتن فرهنگ و آگاهی افراد مناطق مجاور در خصوص اهمیت حفظ و احیاء منابع طبیعی

 2. تلطیف هوا و کاستن از سرعت بادها و گردو غبار با منشاء داخلی و خارجی

3. ترسیب کربن و تولید اکسیژن

4. افزایش سطح سفره آب­های زیرزمینی و سطح ایستابی چاه­های مناطق مجاور

5. فراهم شدن بستر مناسب زیست محیطی و حیات وحش در منطقه

تاثیر بر تخریب سرزمین، تنوع زیستی و تغییر اقلیم

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.

بله/خیر بلی
آیا توجیه اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده برای اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده انجام شده است؟ در صورتی که جواب مثبت است توضیح دهید

جنگلکاری ­های انجام شده بر کارکردهای عمومی اقتصادی نظیر کاهش فرسایش خاکی، تثبیت شن­ های روان، ترسیب کربن و تلطیف هوا، تنوع زیستی و ایجاد محیط تفرج  موثر بوده است. از طرف دیگر بازگشت گونه ­های علفی خوشخوراک و اقتصادی در اثر قرق منطقه شده که درآمد اقتصادی برای افراد بومی درپی داشته. در سطح دیگر با استفاده از گونی ­های کنفی بعنوان سوپرجاذب طبیعی در چاله­ های کاشت، تا حدود 30 درصد از حجم مورد نیاز جهت آبیاری نهال­ ها کاسته شده که از توجیهات اقتصادی طرح بشمار می­رود.

آیا اثر بخشی این تجربه موفق و یا دانش بومی را پایدار می دانید درصورتی که جواب بلی است دلایل خود را بیان کنید

با درنظر گرفتن موفقیت استقرار با استفاده از سوپرجاذب طبیعی، گونه­های بومی و نیز آبیاری نهال­ها تا 3 سال در فصول خشک می­تواند منجر به جلوگیری از توسعه روند بیابانزایی، استقرار و بازگشت گونه ­های علفی حساس و خوشخوراک و نیز تقویت فرهنگ و آگاهی افراد بمنظور حفظ منابع طبیعی در منطقه گردد. مجموعه عوامل اشاره شده در پایدار شدن تجربه کاشت نهال ­ها شده است.


8- قابلیت تکرار و تعمیم
آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده به سایر مناطق بسط داده / معرفی شده است؟ اگر بلی به کجا

در قسمت­ های بیابانی مجاور نیز جنگلکاری ­ها با روش مشابه انجام شده و نیز در شهرستان ­های دهلران و آبدانان نیز از گونی­ های کنفی بعنوان سوپرجاذب طبیعی در نهالکاری گونه­های بومی استفاده شده است. با توجه به بازدیدهای صورت گرفته توسط همکاران سازمان، امکان انتقال تجربه از طریق ایشان به سایر استان­ ها فراهم شده است.


آیا دستگاه های دولتی اقدامات حمایتی/ تشویقی . ترویجی جهت تعمیم بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را انجام داده اند اگر جواب بلی است نوع اقدامات را تشریح نمائید

سازمان جنگل ­ها، مراتع و آبخیزداری کشور و نیز سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان ایلام در تامین و اختصاص منابع مالی طرح همکاری داشته اند، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام بهمراه اداره منابع طبیعی شهرستان مهران در جانمایی، شناسایی، کاشت و نگهداری و نیز برگزاری کلاس­های آموزشی ترویجی در ارتباط با اهمیت منابع طبیعی، معرفی پتانسیل منطقه برای بومیان مشارکت داشته ­اند.

به اعتقاد شما بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده امکان تعمیم با درصدی از سازگاری به منطقه دیگر دارد؟ اگر بلی در چه سطحی؟

محلی

محلی بلی

کدام شهر و شهرها

استانی خیر

سایر استانها(کدام استان و استانها)

ملی خیر

خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)

منطقه ای خیر

سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)

بین المللی خیر

9- درس آموخته ها
مربوط به منابع انسانی

1.       از مهم ترین عوامل موفقیت اجرای طرح استفاده از نیروهای بومی و محلی در تمامی مراحل اجرای پروژه بوده است

2.       از اولویت  ­های این طرح استفاده از پیمانکاران بومی منطقه بوده است

3.       استفاده از نظر بزرگان منطقه مراحل انتخاب محل و نوع گونه­های کاشت، منجر به برانگیخته شدن حس اعتماد و همکاری افراد بومی شده است

4. استفاده از گونه ­های بومی در امر کاشت و حفاظت منجر به درآمدزایی و بالاتر رفتن میزان حفاظت افراد بومی شده است.

مربوط به جنبه های مالی

  1. تامین اعتبار مالی جهت کاشت این پروژه های می­بایست در زمان دقیق آن انجام گردد، چنانچه در زمان فصل کاشت، تامین نهال انجام گردد.
  2. زمانبندی تامین اعتبارات مالی در بخش های مختلف نظیر حفر چاله­ها، کاشت و آبیاری بعد از کاشت موفقیت جنگلکاری از عوامل بسیار مهم است.
  3. استفاده از ادوات مکانیزه جهت حفر چاله­ها و هلالی­ها منجر به افزایش سرعت عمل و کاهش هزینه­ها شده است.
  4. با اطلاع رسانی و آگاهی بخشی در ارتباط با موفقیت و ارزش­های زیست محیطی و فرهنگی- اجتماعی طرح، امکان استفاده از ظرفیت خیرین بمنظور حفظ و نگهداری جنگلکاری نیز فراهم شده است.

استفاده از سوپرجاذب طبیعی منجر به کاهش میزان مصرف آب تا حدود 30 درصد و درنتیجه به کاهش هزینه ها منجر شده است.

مربوط به جنبه های فنی

 

  1. استفاده از بذور گونه­های بومی در تامین نهال از عوامل مهم موفقیت طرح بشمار می­رود.
  2. استفاده از چاله­ها، هلالی های آبگیر (در مناطق شیبدار) و سوپرجاذب طبیعی منجر به موفقیت جنگلکاری خواهد شد.

زمان مناسب کاشت آبان و آذر ماه و زمان شروع آبیاری از  انتهای بهار تا پایان تابستان به مدت 3 سال است.