اطلاعات پرسشنامه

مدیریت رواناب منطقه بحرکان شهرستان هندیجان به مساحت 1000 هکتار سال اجرا 1399


تاریخ شروع:
1399/07/01
تاریخ پایان:
1399/08/28
استان:
خوزستان
شهرستان:
هنديجان
شهر:
هندیجان

مختصات جغرافیایی UTM
شمال :
378563 , 3338959
جنوب:
376820 , 3335766
شرق:
379028 , 3337898
غرب:
372873 , 3336633

توضیحات :
عرصه فوق بدلیل وضعیت خاک منطقه و دوری از منابع آبی، به سمت عملیات غیر بیولوژیک هدایت گردید که با توجه به سطح وسیع رواناب ناشی از نزولات جوی در سالهای بارشی، عملیات احداث مدیریت رواناب اجرا گردید


1- حق مالکیت معنوی
اگر تمام و یا بخشی از بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح داده شده در این قالب تحت پوشش حق مالکیت معنوی برای سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی می باشد، مشخص کنید:

تمام حق مالکیت فکری این پروژه متعلق به اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان هندیجان و با اجرای پیمانکاران بومی می باشد.
توضیحی در مورد سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی صاحب حق بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید:

اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان هندیجان  از سال 1385 تا کنون در سطح شهرستان در زمینه عملیات بیولوژیک و غیربیولوژیک فعال بوده است.

2- طبقه بندی
بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را بر اساس نوع عرصه/ ارتباط با ماموریت های محوری سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری/ و تاثیرات آن در اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی طبقه بندی کنید ( می توانید چندین گزینه را انتخاب کنید)
کاربری غالب در منطقه مشخص شده
جنگل خیر
مرتع خیر
بیابان بلی
حفاظت از عرصه های منابع طبیعی بلی
آبخیزداری/ آبخوانداری خیر
توان افزایی جوامع محلی خیر
سایر ( عنوان درج گردد) :

کشاورزی

کمک به اقدامات مدیریت منابع طبیعی
حفاظت و پیشگیری از تخریب :

با توجه به شرایط اقلیمی و میزان بارندگی پایین در منطقه، وجود تابستان های گرم و خشک و همچنین سطح تبخیر افزایشی، پروژۀ مدیریت رواناب ضمن حفظ رطوبت خاک و ذخیره نزولات، موجبات حفاظت خاک را فراهم آورده و مانع از فرسایش خاک می شود.

احیاء :

به منظور اصلاح و احیاء مراتع و همچنین مقابله با بیابان اجرای این پروژه، باعث افزایش درصد موفقیت های استقرار بوته و علفهای یکساله شده و شرایط را برای تجدید و احیای مراتع منطقه به وجود آورده است.

توسعه :

با وجود این که باعث حفظ رطوبت در خاک شده است، از طرفی باعث استقرار گیاهان مرتعی بومی نیز شده است. لذا این عملکرد با در پی داشتن موفقیت استقرار پوشش گیاهی بومی تا حدودی باعث حفاظت و توسعه پوشش گیاهی در مراتع شده است.

بهره برداری :

پوشش گیاهی ضعیف مراتع در منطقه باعث کاهش ظرفیت مراتع و بهره برداری از آن ها شده است که با اجرای عملیات مدیریت رواناب و موفقیت حاصل از آن در راستای تقویت پوشش گیاهی، ظرفیت مراتع شرایط بهتری پیدا کرده و سطح بهره برداری را افزایش داده است.

سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... :

یک اصل مهم جهت سازگاری با شرایط نامطلوب خشکسالی و شرایط بد اقلیمی است که ذخیره نزولات توسط حفیره های ایجاد شده درصد موفقیت استقرار پوشش گیاهی را در مراتع افزایش داده و همین امر با ازدیاد درصد پوشش گیاهی موجب افزایش تولید علوفه شده است.

ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی :

با توجه به وجود دامداران روستایی در مراتع منطقه، برگزاری دوره ها و کارگاه­ های آموزشی و ترویجی و همچنین بازدیدهای محلی و منطقه ای موجبات ارتقاء دانش و آگاهی آن ها شده است که همین امر زمینه ای برای ظرفیت سازی دامداران جهت یک عملیات احیایی و اصلاحی در مراتع شده است. 

مشارکت، همکاری :

افزایش درصد موفقیت عملیاتهای مدیریت رواناب با همراهی و همکاری دامداران و جوامع محلی در جانمایی محل بوده است به طوری که در زمینه قرق منطقه خود جوامع محلی محافظ منطقه می باشند  به عبارتی از آنجا که موفقیت ذخیره نزولات آسمانی کاهش هزینه های دامداری را در پی دارد و این موضوع برای جوامع محلی و دامداران نیز اثبات شده است باعث گردیده جهت موفقیت پروژه مدیریت رواناب این قشر با اداره منابع طبیعی همراه گردند

کمک به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی
بهبود وضعیت اقتصادی :

مدیریت رواناب با افزایش درصد موفقیت ذخیره نزولات و ممانعت از هدر رفت آب منطقه و افزایش پوشش گیاهی منطقه و در نهایت افزایش میزان بهره برداری  از آن باعث کاهش هزینه هایی از جمله تامین آب می‌گردد که به عبارتی می توان گفت یک کارکرد مستقیم و مهم در بهبود وعضیت اقتصادی به شمار می آید. ضمن اینکه با در نظر گرفتن حسابداری سبز و نقش مهم که هر بوته در حفظ اکوسیستم و میکرو کلیمای منطقه می گذارد ارزش بسیاری بالایی در بهبود وضعیت اقتصادی به شمار می آید.

بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و... :

افزایش سرمایۀ اجتماعی در گرو انسجام و مشارکت اجتماعی و همچنین ارتقاء آگاهی است. از این رو با توجه به برگزاری کارگاه های آموزشی و ترویجی و جلسات مختلف، و استفاده از نظرات و پیشنهادات جوامع محلی و دامداران در عملیات احیایی و اصلاحی مراتع و بیابان، همبستگی و انسجام خوبی در بین دامداران به وجود آمده که این امر باعث بهبود سرمایه اجتماعی در منطقه شده است.

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی :

اجرای پروژه مدیریت رواناب ضمن احیای پوشش بومی منطقه و رطوبت خاک، باعث جلوگیری از فرسایش خاک شده است. لذا ادامه این روند باعث بهبود وضعیت اکوسیستم طبیعی منطقه شده است. به طوری که با افزایش تنوع پوشش گیاهی و میزان درصد آن در مراتع، شرایط را برای حضور موجودات خاکزی فراهم نموده است. به بیان دیگر، با حفظ رطوبت باعث ایجاد یک اکوسیستم کوچک شده است که این مهم توانسته است باعث حفظ و بهبود اکوسیستم به صورت مستقیم و غیر مستقیم در مرتع شود.

نوع اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی در محدوده استفاده از آن
اثرات تولیدی و یا بهره وری :

اجرای عملیات مدیریت رواناب با جلوگیری از دست رفتن رطوبت خاک شرایط را برای رشد و احیای پوشش بومی فراهم کرده و بهبود وضعیت اکوسیستم مرتعی را ایجاد کرده است. افزایش درصد پوشش گیاهی و به دنبال آن تولید علوفه در مرتع، میزان ظرفیت مراتع را افزایش داده است.

اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی :

ایجاد فرصت های شغلی و منابع جدید درآمدی به صورت فصلی به عنوان مهم ترین اثرات اقتصادی، بالا رفتن میزان مشارکت و همدلی و همچنین حس مسئولیت پذیری در بین دامداران به عنوان مهم ترین اثرات اجتماعی و استفاده از نظرات دامداران در اجرای پروژه و رفع تعارضات داخلی و خارجی در بین دامداران به عنوان مهم ترین اثرات فرهنگی حاصل از اجرای پروژه مدیریت رواناب بوده است.

اثرات زیست محیطی :

با وجود شرایط اقلیمی و خشکسالی های پی در پی طی سال های گذشته، مراتع مور نظر را با خطر بیابانی شده مواجه کرده و پدیده ریزگردها در منطقه به وجود آمده و روند افزایشی داشته است. بدین منظور پروژه مدیریت رواناب یکی از عملیاتی است که برای همین منظور استفاده شده است که ضمن جلوگیری از روند فرسایشی خاک، باعث میزان درصد موفقیت استقرار پوشش گیاهی و افزایش آن در منطقه شده است. این همان اثرات زیست محیطی پروژۀ محسوب میشود.


3- تشریح موقعیت و شرایط
عنوان بهترین تجربیات/ دانش بومی و سال شروع

مدیریت رواناب منطقه بحرکان شهرستان هندیجان به مساحت 1000 هکتار سال اجرا 1399

موقعیت مکانی ( در صورت وجود نقشه ای ارائه دهید) باgps از اسامی رسمی و محلی برای تشریح این موفعیت استفاده نمایید

موقعیت مکانی جهزینهاده بحرکان- حد فاصل امامزاده میرمحمد تا امامزاده میر نعمان

راجع به وضعیت طبیعی محل به اختصار توضیح دهید
اقلیم :

اقلیم: گرم و خشک





خاک :

خاک:رسی- بافت سنگین و خاک نفوذناپذیر

توپوگرافی :

توپوگرافی :منطقه مسطح و بدون پستی و بلندی با شیب خیلی کم حدود 1 درصد

پوشش گیاهی :

پوشش گیاهی:پوشش گیاهی فقیر-گیاهان یکساله- با غالبیت گونه های شورپسند

وضعیت منابع آب :

وضعیت منابع آب: تنها نزولات جوی که بصورت رواناب در سطح جریان پیدا می کنند

وضعیت غالب شرایط اقتصادی – اجتماعی مردم ساکن در محل و یا در مجاورت آن
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :

سطح درآمد : متوسط

منابع اصلی و فرعی درآمد : منبع اصلی درآمد صیادی و کشاورزی

 

مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :

بر پایه چه معیار و شاخصهایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری می دانید

در منطقه مورد نظر بدلیل هدر رفت منابع آبی که بصورت نزولات جوی می باشد و در سطح در قالب رواناب سطحی جریان پیدا می کنند. پروژه مدیریت رواناب با احداث هلالی و گوراب هایی در سطح که در واقع تله های آبی می باشند رواناب منطقه را به دام انداخته و تا مدت ها ذخیره می نماید.که به تبع آن دامداران منطقه از آب ذخیره شده بعنوان شرب دام استفاده می نمایند و همچنین زیستگاه پرندگان نیز محسوب می شود


4- تشریح مشکلات ( علل مستقیم و غیر مستقیم) و اهداف بهترین تجربیات/ دانش بومی
تشریح مشکلات و چالشهای منطقه در رابطه با مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری

خشکسالی های پی در پی ، میزان تبخیر بیش از حد،  پدیده گرد و غبار در منطقه، کمبود آب برای آبیاری، ظرفیت چرای بالاتر از توان منطقه، شخم و شیار اراضی که به علت فقر اقتصادی جوامع محلی و همچنین سطح پایین درآمدی، از مهم ترین مکشلات و چالش های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی منطقه است.

چالشهایی که توسط بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده حل می شود را توضیح دهید

چالش هایی که بر اثر اجرای عملیات مدیریت رواناب تا حدودی رفع گردیده است:

- حفاظت از فرسایش خاک

- ذخیره نزولات منطقه

- جلوگیری از ایجاد گرد و غبار و ریزگردها

- افزایش درصد موفقیت استقرار پوشش گیاهی منطقه

- اشتغال و بکارگیری موقت و فصلی جوامع محلی و درنتیجه عدم تعارض به منابع ملی

اهداف اجرایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را مشخص کنید

-         ذخیره نزولات جوی

-         ایجاد میکروکلیمای زیستی گیاهی و جانوری

-         تقویت پوشش گیاهی بومی منطقه

-         بهره بردا ری از ذخایر حاصل از پروژه مدیریت رواناب

-         تقویت خاک منطقه

-         مبارزه با ریزگردهای منطقه بعضاً به عنوان تله های رسوبگیر


5- فعالیت ها
روشهای معمول در رابطه با اهداف و فعالیتهای بهترین تجربیات/ دانش بومی را تشریح کنید

مدیریت رواناب:

فعالیت های اصلی شامل احداث هلالی و گوراب با توجه به ضریب رواناب منطقه و با طراحی و شکل هندسیو آرایش منظم می باشد
توضیح مختصر در خصوص تکنیک و روشهای اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید

استفاده از روش مثلثی در پیاده سازی موقعیت هر هلالی و یا گوراب در سطح برای عدم ایجاد تونل آبی به منظور ذخیره حداکثری رواناب منطقه

توضیح مختصری راجع به فعالیت های اصلی با توجه به اهداف اجرایی ارائه دهید. فعالیتهای هر هدف اجرایی مشخص شده در بند فوق را بیان نمائید.

الگوگیری از برکه های موجود در منطقه به لحاظ شیب پهنا و عمق

نقاط اشتراک و تفاوت بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده و مزایای آن را در مقایسه به با روش های معمول مرتبط بیان کنید

نقاط مشترک بین تجربه با روش معمول، ذخیره آب منطقه و استقرار گونه های بومی است و نقاط تفاوت بین تجربه با روش معمول، از لحاظ شکل و هندسه حفیره ها بوده که با توجه به ضریب رواناب منطقه جانمایی شده است

آیا اقدامی در ارتباط با الگو سازی و بهره برداری از بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده در طرح های اجرایی مرتبط صورت گرفته است؟ در صورتی که جواب مثبت است تشریح نمائید.

بله. این طرح با برگزاری دوره های آموزشی و ترویجی و جلسات متعدد با دامداران مراتع مختلف در شهرستان توجیح و در پروژه های احیایی و اصلاحی و مقابله با بیابان زایی مورد استفاه قرار گرفته و در حال برنامه ریزی در سطح استان است.


6- سازمان ها / نقش آفرینان درگیر ( همکاری، مشارکت و نقش دست اندرکاران)
نام و مشخصات تشکلها، سازمانهای مردم نهاد، تعاونیها، انجمن ها و سایر بخشهای غیر دولتی مشارکت کننده در این تجربه موفق را بیان کنید
2 مورد :

پیمانکاران بومی منطقه با مشارکت جوامع محلی

در صورتیکه این تجربه موفق با مشارکت دستگاه های اجرایی دولتی / دیگر انجام شده نام دستگاه های مذکور را ذکر نمایید
2 مورد :

- اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خوزستان

مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان هندیجان

نقش دست اندرکارانی را که نام بردید ( دولتی و غیر دولتی) در برنامه ریزی، و اجرا و پایش و ارزیابی بهترین تجربیات/ دانش بومی ذکر کنید

- اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان به عنوان کارفرما در این بخش و پیمانکاران منابع طبیعی و آبخیزداری استان به عنوان مجری اجرای طرح ­ها و پروژه­ های مختلف احیایی و اصلاحی در مراتع مذکور بودند.

- مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان که همکاری و مشارکت لازم در زمینۀ آگاهی و برگزاری کلاسهای آموزشی فعالیت داشتند


7- اثر بخشی
در مورد اثرات کاربرد بهترین تجربیات/ دانش بومی در منطقه اجرای آن توضیح دهید (دو اثر اولویت دار در زمینه های عنوان شده ذکر شود

اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

2 مورد :

اثرات اقتصادی اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

اثرات اقتصادی- تامین آب منطقه به جهت شرب دام که بسیاری از هزینه های دامداران را کاهش داده و همچنین تامین آب مورد نیاز آبیاری پروژه های بیولوژیک منابع طبیعی با توجه به عدم دسترسی به منابع آبی



بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

2 مورد :

بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

1-جلوگیری از تخریب مناطق مرتعی و ... پایین دست

2-  مدیریت رواناب سطحی
در مورد دو اثر خارج از محدوده اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح دهید ( اثرات آن در مناطق اطراف مشاهده می شود)
2 مورد :

مهمترین تاثیر ممانعت از تخریب و از بین رفتن راه های مواصلاتی جاده ای که در پایین دست محل پروژه قرار دارند که مانع ایجاد سیلاب شده و حجم آبی که از بالادست به سمت پایین در حرکت بوده را کنترل می نماید و همچنین تقویت پوشش گیاهی

تاثیر بر تخریب سرزمین، تنوع زیستی و تغییر اقلیم

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.

بله/خیر خیر

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.

بله/خیر بلی
آیا توجیه اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده برای اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده انجام شده است؟ در صورتی که جواب مثبت است توضیح دهید

هزینه این پروژه (مدیریت رواناب) یکبار بوده و دیگر نیازی به نگهداری و مراقبت ندارد و در مقابل عملیات بیولوژیک توجیه اقتصادی بالاتری دارد.

آیا اثر بخشی این تجربه موفق و یا دانش بومی را پایدار می دانید درصورتی که جواب بلی است دلایل خود را بیان کنید

بصورت بلند مدت پایدار می باشد

-عوارضی هستند که در سطح بصورت زبری ایجاد می شوند و در سالهای متوالی پایدار باقی می مانند

8- قابلیت تکرار و تعمیم
آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده به سایر مناطق بسط داده / معرفی شده است؟ اگر بلی به کجا

 بله- در دو سمت غرب و شرق شهرستان هندیجان بسط داده شده است که در واقع کانونهای 6 و 7 مناطق بحرانی این شهرستان و استان خوزستان می باشد

آیا دستگاه های دولتی اقدامات حمایتی/ تشویقی . ترویجی جهت تعمیم بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را انجام داده اند اگر جواب بلی است نوع اقدامات را تشریح نمائید

 اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با مشارکت اداره شهرستان در راستای ارتقاء دانش و آگاهی دامداران نسبت به مبارزه بیولوژیک با بیابان زایی و سازگاری محیطی دوره های آموزشی و ترویجی جهت اجرای آن در سایر مناطق برگزار نموده اند.

به اعتقاد شما بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده امکان تعمیم با درصدی از سازگاری به منطقه دیگر دارد؟ اگر بلی در چه سطحی؟

محلی

محلی بلی

کدام شهر و شهرها

استانی بلی

سایر استانها(کدام استان و استانها)

ملی بلی

خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)

منطقه ای بلی

سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)

بین المللی بلی

9- درس آموخته ها
مربوط به منابع انسانی

عدم بهره گیری از پتانسیل مشارکتی دامداران در امر احیا و اصلاح مراتع: ایجاد زمینه مناسب در مشارکت دامداران از تصمیم گیری تا اجرای پروژۀ مذکور و بالا بردن حس مسئولیت پذیری 

- وجود تعارضات و اختلافات بین دامداران در حفاظت از مراتع: کاهش سطح اختلافات بین دامداران با بهبود سرمایه اجتماعی و انسجام درونی بین آن ها

- کم رنگ بوده سطح اعتماد بین دامداران و اداره منابع طبیعی و آبخیزداری: ایجاد زمینه اعتماد بین دامداران با برگزاری دوره های آموزشی و جلسات ایجاد شده

مربوط به جنبه های مالی

- عدم در نظر گرفتن فرسایش خاک (بادی و آبی) در سایر پروژه های مرتعی: کاهش خسارت های احتمالی ناشی از فرسایش های بادی و آبی

- کاهش هزینه های اجرایی با استفاده از بکارگیری فاکتورهای محیطی



مربوط به جنبه های فنی

- محدودیت زمانی در اجرای سایر پروژه ها: قابلیت اجرا در سطح وسیع در مدت زمان کوتاه و با سرعت بالا

- محدودیت اجرای سایر پروژه ها در مناطق با شدت فرسایش بالا: قابلیت اجرا در مناطق با فرسایش بالا