اطلاعات پرسشنامه

(جنگل تاغزار فتح آباد شهرستان بویین زهرا)


تاریخ شروع:
1380/01/01
تاریخ پایان:

استان:
قزوين
شهرستان:
بوئين زهرا
شهر:
بوئین زهرا

مختصات جغرافیایی UTM
شمال :
426230 , 3956680
جنوب:
426331 , 3954935
شرق:
429605 , 3956521
غرب:
426211 , 3955915

توضیحات :
(جنگل تاغزار فتح آباد شهرستان بوئین زهرا) یکی از دغدغه های موجود در عرصه های طبیعی استان گسترش اراضی بیابانی با دنظر گرفتن کاهش بارندگی ، وجود خشکسالی متمادی سالیان اخیر ، بهره برداری بی رویه وغیر اصولی از منابع آبی زیرزمینی میباشد که در این راستان به منظور جلوگیری از نفوذ وافزایش سطوح بیابانی می توان اقدام به اجرای عملیات های مقابله با بیابانزایی نمود باعنایت به موارد ذکر شده ایجاد جنگل دشت کاشت تاغ در شهرستان بوئین زهرا در سال 1347 در روستای فتح آباد در سطح 470 هکتار با گونه تاغ نه به لحاظ ایجادفضای سبز و دیدگاه های زیست محیطی بلکه به لحاظ اهمیت زیستی به هیچ عنوان قابل مقایسه با هیچ آورده دیگری نیست . زیستگاه های گونه های مختلف جانوری ، جلو گیری از فرسایش بادی ، کنترل سیلاب ، جلوگیری از ریز گردها ، افزایش سطح آبهای زیرزمینی ، رسوب شن های روان در اطراف شهرها ، تولید اکسیژن و تصفیه هوای شهر، افزایش پوشش گیاهی تنها گوشه ای از اثربخشی این جنگل می باشد . گونه تاغ از خانواده اسفناجیان Chenopodiaceae یا Salsolaceae که از نظر موروفولوژیکی جزء گیاهان درختچه ای پایا است این گیاه با ارتفاع 3-1 متر با تنه ضخیم و پوست سفید متمایل به خاکستری با شاخه های ابتداء راست سپس خمیده و گسترده و بسیار منشعب با شاخک های بند بند گوشتی با ضخامت 5/1 سانتی متر است . از عوامل مقاومت گیاه تاغ در مقابل خشکی وجود ریشه های عمیق است که کاها" به طول ده متر می رسد . به طور کلی جنگل تاغزار فتح آباد جهت بهبود اکوسیستم منطقه شامل روستاهای فتح آباد ، کله دره ، عشرت آباد و.....می باشد و همچنان طی سالیان متمادی با همکاری بهره برداران بومی و مشارکت جوامع محلی و شرکت های تعاونی و راهنمایی های کارشناسان فنی شهرستانی و استانی منابع طبیعی و آبخیزداری درجهت حفاظت و قرق و نگه داری عرصه مورد نظر ادامه داشته


1- حق مالکیت معنوی
اگر تمام و یا بخشی از بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح داده شده در این قالب تحت پوشش حق مالکیت معنوی برای سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی می باشد، مشخص کنید:

حق مالکیت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین  و جوامع محلی روستاهای همجوار ( کله دره ، فتح آباد ، عشرت آباد و.......) می باشد 
توضیحی در مورد سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی صاحب حق بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید:

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین تامین اعتبار مالی به اجرای عملیات پروژه مدیریت جنگل دشت کاشت را به عهده دارد .

با همکاری پیمانکار بومی و با مشارکت جوامع محلی نسبت به اجرای قرق و جلو گیری از ورود و خروج دام غیر مجاز و واکاری اقدام می گردد . 



2- طبقه بندی
بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را بر اساس نوع عرصه/ ارتباط با ماموریت های محوری سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری/ و تاثیرات آن در اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی طبقه بندی کنید ( می توانید چندین گزینه را انتخاب کنید)
کاربری غالب در منطقه مشخص شده
جنگل خیر
مرتع خیر
بیابان بلی
حفاظت از عرصه های منابع طبیعی خیر
آبخیزداری/ آبخوانداری خیر
توان افزایی جوامع محلی بلی
سایر ( عنوان درج گردد) :

تثبیت شن  های روان و جلوگیری از تولید گردو غبار 

کمک به اقدامات مدیریت منابع طبیعی
حفاظت و پیشگیری از تخریب :

جلوگیری از توسعه روند بیابانی شدن منطقه ، جلوگیری از وقوع سیلاب ، جلوگیری از تولید ریز گرد و گرد وغبار  در نهایتا منجر به جلوگیری از مهاجرت روستاهای محدوده مورد نظر گردیده است . 

احیاء :

بهبود ترکیب و تقویت پوشش گیاهی ،زاد آوری طبیعی و بذر دهی گونه تاغ در منطقه 

توسعه :

افزایش کیفی پوشش گیاهی ، تولید بیوماس ، تثبیت شن های روان 


بهره برداری :

تلطیف هوا ، جلوگیری از سیلاب ، جلوگیری از فرسایش بادی  ، توسعه فضای سبز


سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... :

با عنایت به خصوصیات گونه کشت شده در منطقه (تاغ) قابلیت مقاومت در برابر کم آبی و خشکسالی ،  جلوگیری از سیل و ذخیره رواناب سطحی دارد.  

ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی :

با برگزاری کارگاه های آموزشی در مناطق روستایی برای بهرهبرداران بومی به منظور افزایش دانش جوامع محلی به منظور تشکیل تعاونی و مشارکت جوامع محلی در امر حفاظت از منطقه و آشنایی با عملیات مقابله با بیابانزایی 

 

مشارکت، همکاری :

با عنایت به افزایش دانش بومی در راستای تشکیل تعاونی ها  که منجر به مشارکت آنان در صیانت از عرصه های طبیعی و شرکت در عملیات حفاظت ، قرق و نگه داری گردیده است .   همکاری جوامع محلی در جلو گیری از تخریب ، تصرف و پیشگیری و  اطفاء حریق احتمالی در منطقه . 

کمک به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی
بهبود وضعیت اقتصادی :

با  جلوگیری از توسعه روند بیابانی شدن در راستای افزایش فعالیت های کشاورزی و دامداری و اشتغالزایی گردیده است .   

بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و... :

با آموزش به جوامع محلی و ارتقاء سطح آگاهی جوامع محلی منجر به تشکیل تعاونی های فراگیر و تعاونی های کشاورزی و منابع طبیعی عشرت آباد شده است تعاونی ها دراجرای حفاظت و نگه داری نقش بسزایی داشته است . 

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی :

ایجاد پوشش گیاهی به منظور حفظ و تداوم زیستی جانوری و گیاهی . 

نوع اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی در محدوده استفاده از آن
اثرات تولیدی و یا بهره وری :

تولید بذر و پراکنش آن در محدوده مد نظر و افرایش گونه گیاهی تاغ به صورت طبیعی و خودرو. 

اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی :

وجود جنگل تاغ در منطقه مورد نظر با طی سالیان متمادی به دلیل ثبات پوشش گیاهی و جانوری تاثیر بسزایی در پایداری و استمرار زندگی در کانون های روستایی و جلوگیری از  مهاجرت به شهرها ، با افزایش دانش و آگاهی جوامع محلی از نظر اقتصادی در آینده سود آور خواهد بود . 

اثرات زیست محیطی :

افزایش پوشش گیاهی ، جلوگیری از واناب های سطحی ، کاهش سیلاب جلوگیری از ریز گرد و تثبیت شن های روان افزایش نفوذ پذیری آب ، افزایش آبهای سفره های زیر زمینی باعث حفظ اکوسیستم گردیده است 


3- تشریح موقعیت و شرایط
عنوان بهترین تجربیات/ دانش بومی و سال شروع

جنگل تاغزار فتح آباد : طرح مذکور در سال 1347 در روستای فتح آباد بوئین زهرا استان قزوین در سطح 470 هکتار با گونه تاغ در جهت جلو گیری از فرسایش ، بادی کنترل سیلاب ، جلوگیری از ریز گردها ، افزایش سطح آبهای زیرزمینی ، افزایش پوشش گیاهی و به طور کلی جهت بهبود اکوسیستم منطقه شامل روستاهای فتح آباد ، کله دره ، عشرت آباد و.....فعالیت خود را آغاز و همچنان طی سالیان متمادی با همکاری بهره برداران بومی و مشارکت جوامع محلی و شرکت های تعاونی و راهنمایی های کارشناسان فنی شهرستانی و استانی منابع طبیعی و آبخیزداری درجهت حفاظت و قرق و نگه داری عرصه مورد نظر ادامه داشته 

موقعیت مکانی ( در صورت وجود نقشه ای ارائه دهید) باgps از اسامی رسمی و محلی برای تشریح این موفعیت استفاده نمایید

در روستای فتح آباد در نقاط (y=426230T x=3956680 y=426331x=3954935y=429605x=3956521y=426211x=3955915)


راجع به وضعیت طبیعی محل به اختصار توضیح دهید
اقلیم :

خشک 

خاک :

شنی لومی ، فاقد چسبندگی لازم بوده و میزان رس در بافت سطحی بسیار کم 

توپوگرافی :

حداکثر ارتفاع از سطح دریا 1200متر و حداقل آن 1175 متر و دارای موقعیت دشت هموار که شیب مختصری حدود 2/5 درصد از جنوب به شمال دارد .

پوشش گیاهی :

  Haloxyllon _ persicum منطقه عمدتا دارای پوشش گیاهی خاص از گونه زرد تاغ بوده و اشکوب زیرین عمدتا از نهال های جوان و ریشه جوش و گونه های یکساله و چند ساله مرتعی  تشکیل گردیده است .  

وضعیت منابع آب :

متوسط بارندگی سالانه 150 میلی متر است 

وضعیت غالب شرایط اقتصادی – اجتماعی مردم ساکن در محل و یا در مجاورت آن
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :

محدوده مورد نظر در مالکیت تام دولت و در اختیار اداره منابع طبیعی بوده و عمدتا در طی سال در حالت قرق و حفاظت توسط نیروهای یگان حفاظت و پیمانکاران بومی ( شرکت های تعاونی و یا بهره برداران بومی ) قرار می گیرد . 

بر پایه چه معیار و شاخصهایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری می دانید

افزایش توان تولید بیوماس در واحد سطح و توسعه پوشش و استقرار گونه های گیاهی شاخص 

زیست محیطی : کاهش اثرات فرسایش بادی و تثبیت شن های روان و جلوگیری از هجوم ریزگردها و مقابله با پدیده بیابانزایی 

شاخص اجتماعی  :کاهش میزان مهاجرت  و جلب مشارکت مردمی و ارتقای بهداشت عمومی 


4- تشریح مشکلات ( علل مستقیم و غیر مستقیم) و اهداف بهترین تجربیات/ دانش بومی
تشریح مشکلات و چالشهای منطقه در رابطه با مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری

بالا بودن درجه حرارت و وزش بادهای گرم 

عدم آگاهی  بهره برداران محلی در راستای مزایای حفظ و نگه داری منطقه مورد نظر 

 ورود دام غیر مجاز و خارج از ظرفیت داخل محدوده تاغزار 

حفر چاه های عمیق و نیمه عمیق در زمین های کشاورزی اطراف و پمپاژ و بهره برداری بی رویه از آبهای زیر زمینی 

خشکیدگی سرشاخه ها ی درختان تاغ و حریق و سرقت درختان توسط افراد سود جو 


چالشهایی که توسط بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده حل می شود را توضیح دهید

وجود درختچه های تاغ در منطقه باعث جلوگیری از وزش باد شدید و تولید ریز گرد و فرسایش بادی و مانع ایجاد سیلاب گردیده است .

با اجرای پروژه قرق ، حفاظت و نگهداری از منطقه ، ممانعت از ورود دام غیر مجاز و خارج از ظرفیت و اقدامات لازم در جهت جلب تخصیص اعتبارات مالی مورد نیاز در راستای اجرای عملیات پرورشی مدیریت جنگلهای دست کاشت (هرس و ایجاد آتش بر ) گردیده است .

پی گیری و ممانعت از صدور مجوزه های حفر چاه در محدوده مورد نظر توسط منابع طبیعی و آبخیزداری .

برگزاری دوره هاو کارگاه های آموزشی توجیهی  به منظور افزایش آگاهی و جلب مشارکت مردمی در حفاظت از منطقه مورد نظر . 

اهداف اجرایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را مشخص کنید

کنترل فرسایش بادی و پیشگیری از آثار مخرب گرد وغبار ، جلوگیری از سیلاب ، افزایش نفوذ پذیری آب ، مقابله با پدیده بیابانزایی 

اعمال مدیریت چرا و قرق  و جلوگیری از ورود و خروج دام غیر مجاز با مشارکت جوامع محلی 

جلوگیری از فرسایش خاک و تثبیت شن های روان 

لفزایش تولید بیوماس 


5- فعالیت ها
روشهای معمول در رابطه با اهداف و فعالیتهای بهترین تجربیات/ دانش بومی را تشریح کنید

در روش معمول اداره منابع طبیعی با پیمانکار قرارداد بسته و بدون مشارکت مردم و توجه به مباحث اجتماعی اقدام به کاشت می نمودند


توضیح مختصر در خصوص تکنیک و روشهای اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید

با برگزاری دوره های آموزشی  و ترویجی  راههای جلوگیری از فرسایش در کانونهای فرسایش بادی و آبی و مقابله با بیابانزایی و تثبیت شنهای روان  با پی گیری اهالی روستا و اقدامات انجام شده   1- کشت گونه تاغ به عنوان پوشش گیاهی سازگار با شرایط اقلیمی منطقه  2- مدیریت چرا و کنترل ورود و خروج دام     3- حفاظت و قرق عرصه  نهالکاری شده  4- تشکیل تعاونی های کشاورزی و منابع طبیعی انجام شد . 

درخصوص واکاری نهال های خشکیده ، توسط جوامع محلی اقدام به تولید سایر نهال های بیابانی از جمله اتریپلکس و قره داغ به عنوان استفاده از تنوع گیاهی در نهالستان منطقه بیابانی به صورت کشت گلدانی گردیده  و در این خصوص  چاله هایی به عمق 50 * 50 با استفاده از دستگاه متعه پشت تراکتوری  با فواصل 7* 7 متر  در سطحی معادل 70 هکتار  توسط بهره بردار بومی و محلی عملیات واکاری ، آبیاری انجام شده است 

توضیح مختصری راجع به فعالیت های اصلی با توجه به اهداف اجرایی ارائه دهید. فعالیتهای هر هدف اجرایی مشخص شده در بند فوق را بیان نمائید.

 استفاده از ظرفیت مشارکت اهالی روستا در اجرای عمیلیات ، قرق و نگهداری عرصه توسط اهالی روستا ، حفاظت و قرق منطقه ، افزایش توان اکولوژیکی بیابان ،  حفظ و افزایش پوشش گیاهی ،    حفظ منابع آب و خاک ،       تثبیت شن های روان و کاهش فرسایش بادی و جلوگیری از پیدایش ریزگردها.   کنترل رواناب و کاهش اثرات سیل ،-کشت گونه آتریپلکس در راستای استفاده از تنوع گیاهی به عنوان اولین بار در محدوده مورد نظر به مساحت 70 هکتار 

 حفر چاله ها با استفاده از دستگاه متعه ، احداث تشتک به منظور استقرار بهتر نهال به منظور جلوگیری از هدر رفت آب ،  کنترل و رود و خروج دام ، حفاظت و قرق عرصه نهالکاری شده از جمله اقدامات صورت گرفته جهت مهیا شدن شرایط استقرار و رشد گونه آتریپلکس شده است . 

نقاط اشتراک و تفاوت بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده و مزایای آن را در مقایسه به با روش های معمول مرتبط بیان کنید

اشتراک : کاشت گونه های بومی منطقه بر اساس دستورالعملهای فنی و اجرایی 

تفاوت: استفاده از ظرفیت مشارکت اهالی روستا در اجرای عمیلیات، برگزاری دوره های آموزشی  و ترویجی ،حفاظت و قرق منطقه                                                                                                                


آیا اقدامی در ارتباط با الگو سازی و بهره برداری از بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده در طرح های اجرایی مرتبط صورت گرفته است؟ در صورتی که جواب مثبت است تشریح نمائید.

بله

1- اجرای عملیات مقابله با بیابانزایی و نهالکاری در محدوه دوقوزلو در سنوات گذشته در سطح 5000 هکتار و ادامه حفاظت و قرق تا سال جاری 

2-    اجرای عملیات مقابله با بیابانزایی و نهالکاری در محدوه در پلاک ساری قمیش و پاپلی وسطی در سطح 700 هکتار

3- اجرای عملیات مقابله با بیابانزایی و نهالکاری در محدوده پلاک آقچه مزار در سطح 400 هکتار 

4- اجرای عملیات مقابله با بیابانزایی و نهالکاری در محدوده موسی لو کهنه به مساحت 200 هکتار 


6- سازمان ها / نقش آفرینان درگیر ( همکاری، مشارکت و نقش دست اندرکاران)
نام و مشخصات تشکلها، سازمانهای مردم نهاد، تعاونیها، انجمن ها و سایر بخشهای غیر دولتی مشارکت کننده در این تجربه موفق را بیان کنید
2 مورد :

این پروژه در حال حاضر با همکاری  شرکت تعاونی عشرت اباد و طبیعت زنده از طریق انعقاد تفاهم نامه با اداره کل منابع طبیعی و نظارت اداره  امور بیابان اجرا می شود. علاوه بر شرکت های ذکر شده شاهد همکاری جوامع محلی و بهره برداران بومی  در جلوگیری از تخریب وتصرف واطفاء حریق مشارکت می کنند . 

در صورتیکه این تجربه موفق با مشارکت دستگاه های اجرایی دولتی / دیگر انجام شده نام دستگاه های مذکور را ذکر نمایید
2 مورد :


اداره کل منابع طبیعی استان قزوین متولی تامین اعتبار وناظر طرح می باشد

نقش دست اندرکارانی را که نام بردید ( دولتی و غیر دولتی) در برنامه ریزی، و اجرا و پایش و ارزیابی بهترین تجربیات/ دانش بومی ذکر کنید

1- نهاد های دولتی : اداره کل منابع طبیعی استان قزوین - در برنامه ریزی - اجرا - پایش وارزیابی طرح مذکور و تامین اعتبار

2- نهاد غیر دولتی : شرکت تعاونی عشرت اباد بعنوان مجریاجرای پروژه های مقابله با بیابانزایی ( نهال کاری ، حفاظت و قرق)  تامین نیروی انسانی و ادوات و آب مورد نیاز برای ابیاری 

3- جوامع محلی وهمیاران طبیعت در اجرای عملیات حفاظت وقرق . 


7- اثر بخشی
در مورد اثرات کاربرد بهترین تجربیات/ دانش بومی در منطقه اجرای آن توضیح دهید (دو اثر اولویت دار در زمینه های عنوان شده ذکر شود

اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

2 مورد :

اثرات اقتصادی – اجتماعی ، زیست محیطی

1- جلوگیری از توسعه روند بیابانی شدن در راستای افزایش فعالیت های کشاورزی و دامداری و اشتغالزایی گردیده است . (اثرات اقتصادی )


2- اشاعه فرهنگ منابع طبیعی و تشویق و ترغیب  بهره برداران در اجرای پروژه های مشارکتی  بیابانزدایی،  حفظ و افزایش پوشش گیاهی ، حفظ منابع آب و خاک ،کنترل رواناب و کاهش اثرات سیل

تثبیت  شن های روان و کاهش فرسایش بادی و وقوع ریزگردها.  (فرهنگی )

3- آموزش به جوامع محلی و ارتقاء سطح آگاهی منجر به تشکیل تعاونی های فراگیر و تعاونی های کشاورزی و منابع طبیعی شده است تعاونی ها دراجرای حفاظت و نگه داری نقش بسزایی داشته و در نهایت مانع مهاجرت جوامع  به شهرستان گردیده است . 

بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

2 مورد :

1-کاهش تولید ریزگردها و گردوغبار ، کاهش سیلاب ، افزایش پوشش گیاهی  

2-  تشکیل شرکت های تعاونی منابع طبیعی و جلب مشارکت های مردمی 

در مورد دو اثر خارج از محدوده اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح دهید ( اثرات آن در مناطق اطراف مشاهده می شود)
2 مورد :

1- کاهش تولید ریزگردها و گردوغبار ، کاهش سیلاب ، افزایش پوشش گیاهی  

2-  مشارکت توسط بهره برداران و بالابردن انگیزه آنان در مناطق مجاور به اجرای طرح های مشابه  
تاثیر بر تخریب سرزمین، تنوع زیستی و تغییر اقلیم

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.

بله/خیر بلی
آیا توجیه اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده برای اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده انجام شده است؟ در صورتی که جواب مثبت است توضیح دهید

بله افزایش درآمد از طریق تولید و فروش بذر، تولید و فروش نهال 

آیا اثر بخشی این تجربه موفق و یا دانش بومی را پایدار می دانید درصورتی که جواب بلی است دلایل خود را بیان کنید

بله: با عنایت به همکاری و مشارکت تعاونی ها و جوامع محلی درراستای اجرای عملیات حفاظت وقرق و نگهداری محدوده مورد نظر طی سنوات گذشته تا کنون شاهد پایداری و استقرار گونه ها و بذر دهی و افزایش پایه ها به صورت خود جوش بوده ایم . 


8- قابلیت تکرار و تعمیم
آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده به سایر مناطق بسط داده / معرفی شده است؟ اگر بلی به کجا

 بله درخصوص افزایش پوشش گیاهی درسایر مناطق ازجمله : دوقوزلو ، کله دره ، ساری قمیش ، موسی لو کهنه ، پاپلی وسطی ، آقچه مزار و غیره اقدام به کشت گونه های آتریپلکس ، قره داغ ، گز شده است .   
آیا دستگاه های دولتی اقدامات حمایتی/ تشویقی . ترویجی جهت تعمیم بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را انجام داده اند اگر جواب بلی است نوع اقدامات را تشریح نمائید

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین در  برگزاری کارگاه های آموزشی واستفاده از ظرفیت تعاونی ها اقدام نموده است 
به اعتقاد شما بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده امکان تعمیم با درصدی از سازگاری به منطقه دیگر دارد؟ اگر بلی در چه سطحی؟

محلی

محلی بلی

کدام شهر و شهرها

استانی بلی

سایر استانها(کدام استان و استانها)

ملی خیر

خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)

منطقه ای خیر

سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)

بین المللی خیر

9- درس آموخته ها
مربوط به منابع انسانی

از پیامدهای منفی میتوان به مهاجرت بهره برداران از روستا به شهر به دلیل بحرانی شدن و عدم تحمل شرایط سخت می باشد که با هماهنگی و اجرای کلاس های آموزشی و ترویجی در روستاهای مورد نظر در بهبودی شرایط اقتصادی بهره برداران اقدام شایسته بعمل آمد و تاثیر بسزایی در جلوگیری از تخلیه روستاها داشته است . 

مربوط به جنبه های مالی

با عنایت به عدم تخصیص اعتبار مورد نیاز به منظور اجرای عملیات مدیریت پرورشی جنگلهای دست کاشت در راستای اجرای پروژه های مربوطه (احداث آتش بُر ، هرس شاخه های خشکیده ، حفاظت وقرق )  ، جمع آوری بذر  اقدام به انعقاد تفاهم نامه مشارکتی  با جوامع محلی  گردیده است . 

مربوط به جنبه های فنی

با توجه به گذشت سالیان متمادی و با استقرار گونه تاغ در محدوده مورد نظر درخصوص واکاری نهال های خشکیده ، توسط جوامع محلی اقدام به تولید سایر نهال های بیابانی از جمله اتریپلکس و قره داغ به عنوان استفاده از تنوع گیاهی در نهالستان منطقه بیابانی به صورت کشت گلدانی گردیده  و در این خصوص  چاه هایی به عمق 50 * 50 با استفاده از دستگاه متعه پشت تراکتوری  با فواصل 7* 7 متر  در سطحی معادل 70 هکتار  توسط بهره بردار بومی و محلی عملیات واکاری ، آبیاری انجام شده است ضمنا در فصل مناسب نسبت به جمع آوری بذور گونه تاغ با مشارکت جوامع محلی و مدیریت شرکت های تعاونی اقدام گردیده است . از نظر فنی میتوان به موارد ذیل نیز اشاره نمود .

1- تثبیت خاک و کنترل فرسایش بادی 

2- افزایش نفوذ پذیری خاک 

3- جلوگیری از ریز گردها و پدیده گرد وغبار 

4- کاهش میزان شوری خاک با توجه به وجود گونه آتریپلکس