اطلاعات پرسشنامه

اجرای پروژه 900 هکتاری (مدیریت رواناب های سطحی در سطح 700 هکتار و مدیریت رواناب های سطحی توام با نهالکاری در سطح 200 هکتار) در طرح مدیریت مناطق بیابانی دارالمیزان مهر


تاریخ شروع:
1387/01/15
تاریخ پایان:

استان:
فارس
شهرستان:
مهر
شهر:
اسير

مختصات جغرافیایی UTM
شمال :
641553 , 3094233
جنوب:
648127 , 3089736
شرق:
648470 , 3091370
غرب:
642329 , 3095332

توضیحات :
در این منطقه عملیات مدیریت رواناب های سطحی به شکل هلالی های آبگیر به تعداد 70 عدد در هر هکتار با فاصله 12*12 متر از هم به شکل زیگزاگ با ابعاد متوسط طول تاج 3 متر، عرض 5/1 متر، ارتفاع تاج 4/0 متر و عمق خاکبرداری 3/0 متر اجرا گردیده است. جهت جلوگیری از تخریب آب سریزی شده، در انتهای دو دستک هلالی با استفاده از قلوه سنگ ها سنگفرشی با ابعاد 5/0*5/0 متر و عمق 2/0 متر با عنوان سریز ایجاد شده است. آنگاه با استفاده از گونه های بومی و سایر گونه های سازگار با شرایط خشک و بیابانی جهت احیاء عرصه کم پوشش تا فاقد پوشش، کنترل فرسایش های آبی و بادی در منطقه، کنترل روند بیابانزایی و ... درون آنها نهالکاری انجام گرفته است. تعداد متوسط نهال ها 70 اصله در هکتار و تعداد سال های آبیاری سه سال بوده که پس از زمان فوق تنها عملیات حفاظت و نگهداری ادامه یافته است. در حال حاضر گونه های آکاسیا ویکتوریا، کنار، کهور پاکستانی، آکاسیا سالیسینا، و ... با شادابی کامل در منطقه مستقر می باشند. با اجرای این فعالیت ، ضمن تقویت منابع آبی سطحی و زیرزمینی و احیاء اراضی بیابانی، آگاهی عمومی نسبت به حفظ و نگهداری از اراضی طبیعی در راستای کنترل فرسایش های آبی و بادی افزایش یافته است.


1- حق مالکیت معنوی
اگر تمام و یا بخشی از بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح داده شده در این قالب تحت پوشش حق مالکیت معنوی برای سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی می باشد، مشخص کنید:

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان

توضیحی در مورد سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی صاحب حق بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید:

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان


2- طبقه بندی
بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را بر اساس نوع عرصه/ ارتباط با ماموریت های محوری سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری/ و تاثیرات آن در اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی طبقه بندی کنید ( می توانید چندین گزینه را انتخاب کنید)
کاربری غالب در منطقه مشخص شده
جنگل خیر
مرتع خیر
بیابان بلی
حفاظت از عرصه های منابع طبیعی خیر
آبخیزداری/ آبخوانداری خیر
توان افزایی جوامع محلی خیر
سایر ( عنوان درج گردد) :

اجرای پروژه 900 هکتاری (مدیریت رواناب های سطحی در سطح 700 هکتار و مدیریت رواناب های سطحی توام با نهالکاری در سطح 200 هکتار) در طرح مدیریت مناطق بیابانی دارالمیزان مهر 

کمک به اقدامات مدیریت منابع طبیعی
حفاظت و پیشگیری از تخریب :

حفاظت و پیشگیری از تخریب : اجرای این پروژه سبب گردیده به دلیل وجود نیروی قرقبان در منطقه از سایر عرصه های طبیعی مجاور نیز حفاظت شده و میزان تخریب در منطقه کاهش یابد.



احیاء :

احیاء : این تجربه موفق باعث احیاء 200 هکتار اراضی بیابانی در قالب جنگل دست کاشت و 700 هکتار به شکل بذرپاشی گونه های بومی در درون هلالی های آبگیر شده است.

توسعه :

توسعه : با اجرای این پروژه میزان 200 هکتار سطوح جنگلهای دست کاشت بیابانی و 700 هکتار به سطح  عرصه های دارای بوته های بیابانی بومی اضافه گردیده است.

بهره برداری :

بهره برداری: انجام این فعالیت منجر به کاهش بهره برداری های غیرمجاز در زمینه تخریب اراضی ملی جهت تبدیل به اراضی زراعی  و افزایش نفوذپذیری هرزآب های سطحی به منابع زیر زمینی گردیده است.

سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... :

سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/  طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... : با توجه به استفاده از گونه های بومی و سازگار با شرایط منطقه، در طی دهه گذشته وقوع خشکسالی  و حتی آفات و امراض بر روی این جنگل  ها و بوته های بیابانی دارای حداقل تاثیر منفی بوده است.



ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی :

ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی: اجرای این فعالیت باعث افزایش آگاهی مردم نسبت به فواید پوشش گیاهی در زمینه هایی مانند کاهش خسارات گرد و غبار، ممانعت از ایجاد فرسایش های آبی و بادی، افزایش نفوذپذیری خاک، تقویت منابع آبی زیرزمینی، استفاده حداکثری از هرزآب ها علی رغم هزینه کم و ... گردیده و از میزان تخریب و تغییر کاربریهای مجاز در منطقه کاسته شده است.


مشارکت، همکاری :

مشارکت، همکاری: این تجربه مشارکت بهره برداران را در زمینه هایی همچون جمع آوری بذور گونه های بومی، بذرپاشی در درون هلالی های آبگیر، حفاظت و قرق از عرصه های ملی، تامین منابع آبی در اجرای فعالیت های بیولوژیک، کمک به کاهش تخریب عرصه های طبیعی، اصلاحتاج و دستک های هلالی های آبگیر احداث شده و ... به دنبال داشته است.

کمک به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی
بهبود وضعیت اقتصادی :

با توجه به استفاده از نیروهای بومی و تجهیزات آنها جهت اجرای این پروژه بنابراین اجرای این عملیات دارای اثرات اقتصادی مستقیم در زندگی برخی از ساکنین گردیده است. 

بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و... :

اجرای این فعالیت علاوه بر افزایش آگاهی مردم نسبت به فواید پوشش گیاهی در زمینه هایی مانند کاهش خسارات گرد و غبار، ممانعت از ایجاد فرسایش های آبی و بادی، افزایش نفوذپذیری خاک، تقویت منابع آبی زیرزمینی و استفاده حداکثری از هرزآب ها علی رغم هزینه کم سبب گردیده تا بهره برداران عرصه های منابع طبیعی نسبت به اجرای طرح های مرتعداری و انجام عملیات احیایی و مدیریتی بر روی مراتع تحت مالکیت خود به صورت فردی یا گروهی اقدام نمایند.

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی :

انجام این پروژه منجر به بهبود وضعیت خاک، تقویت منابع آبی زیرزمینی، افزایش درصد پوشش گیاهی، تلطیف شرایط آب و هوایی، افزایش امکان رشد بذور گیاهان بومی در درون هلالی های آبگیر احداث شده، کاهش خسارات گرد و غبار، کاهش میزان تخریب و تغییر کاربری و ... گردیده که همه این عوامل به بهبود وضعیت اکوسیستم طبیعی در این منطقه کمک نموده اند.

نوع اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی در محدوده استفاده از آن
اثرات تولیدی و یا بهره وری :

این فعالیت دارای اثراث قابل توجهی در زمینه حفظ آب و خاک و کاهش میزان فرسایش های آبی و بادی و جلوگیری از تخریب و تصرف بوده است. همچنین دارای بهره وری در زمینه هایی همچون افزایش آگاهی مردم به نقش مهم پوشش گیاهی، نحوه استفاده مناسب از هرزآب های سطحی ایجاد شده ناشی از بارندگی های شدید منطقه ، افزایش میزان علوفه و ... می باشد.

اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی :

از اثرات اقتصادی این پروژه می توان به ایجاد اشتغال جهت برخی از نیروهای بومی و بهره بردار منطقه، کاهش میزان خسارات گرد و غبار و فرسایش های آبی و بادی، افزایش سطح ایستابی چاههای کشاورزی در پایین دست هلالی های آبگیر احداث شده و ... اشاره نمود. در زمینه های اجتماعی و فرهنگی نیز افزایش آگاهی مردم نسبت به اهمیت پوشش گیاهی، کاهش تخریب و تصرف، استفاده از توده های جنگل دست کاشت به عنوان محیط تفریحی و ... از اثرات قابل ملموس این فعالیت می باشند.

اثرات زیست محیطی :

بهبود وضعیت پوشش گیاهی، تلطیف شرایط آب و هوایی، احیاء اراضی بیابانی، افزایش رطوبت خاک، جلوگیری از توسعه بیابانزایی و ... از اثرات غیر قابل انکار این فعالیت در زمینه مسائل زیست محیطی است.


3- تشریح موقعیت و شرایط
عنوان بهترین تجربیات/ دانش بومی و سال شروع

اجرای پروژه 900 هکتاری (مدیریت رواناب های سطحی در سطح 700 هکتار و مدیریت رواناب های سطحی توام با نهالکاری در سطح 200 هکتار) در طرح مدیریت مناطق بیابانی دارالمیزان مهر از سال 1387 تاکنون

موقعیت مکانی ( در صورت وجود نقشه ای ارائه دهید) باgps از اسامی رسمی و محلی برای تشریح این موفعیت استفاده نمایید

این عرصه با عنوان طرح مدیریت مناطق بیابانی دارالمیزان در سطحی برابر با 10805 هکتار در شهرستان مهر، بخش اسير و دهستان دشت لاله با حدود طولهاي جغرافيايي َ18 °52 تا َ34 ْ52 و عرضهاي شمالي َ52 ْ27 تا  َ01 ْ28 واقع گردیده است.

راجع به وضعیت طبیعی محل به اختصار توضیح دهید
اقلیم :

اقلیم منطقه بر مبنای روش آمبرژه  بیابانی گرم  میانه تعيين شده است

خاک :

خاکها درمنطقه عموما کم عمق تا نیمه عمیق با بافت سبک تا متوسط لومی- شنی، لومی، لومی- رسی، و فاقد تکامل و سنگلاخی می باشند. بعلت درجه حرارت زیاد و تبخیر، شوری کم تا متوسط در بعضی قسمتهای اراضی منطقه مشاهده می گردد. از لحاظ مواد آلی و مغذی می توان گفت خاکها عموماً فقیر و فاقد حاصلخیزی مناسب می باشند.

توپوگرافی :

ارتفاع متوسط 317متر، شيب متوسط 3/4 درصد و جهت شيب عمومي شمالی-جنوبی است.

پوشش گیاهی :

گونه های غالب گیاهی شامل درختچه های پراکنده کنار و رملیک، و گونه های بوته ای و علفی شامل گون (آنزروت)، پیچک صحرایی، ترات، سالسولا، آتریپلکس بومی، قره گز و گراس های یکساله با تركيب ساير گونه ها می باشد.  وضعیت پوشش گیاهی در اين منطقه ضعيف با گرايش منفي می باشد

وضعیت منابع آب :

متوسط بارندگی منطقه 223 میلیمتر می باشد. همچنین آب مورد نياز امور كشاورزي و باغداري منطقه طرح از طريق چاههاي حفرشده و منابع آبی سطحی همچون رودخانه دارالمیزان تهيه و تأمين مي گردد. 

وضعیت غالب شرایط اقتصادی – اجتماعی مردم ساکن در محل و یا در مجاورت آن
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :

    متوسط درآمد برای یک خانوار  از منابع درآمدی ذکر شده در این منطقه مبلغی فی مابین 250 تا 400 میلیون ریال در سال می باشد.

      منابع اصلی و فرعی درآمد : منابع اصلی درآمد در این منطقه کشاورزی، دامداری و کارگری و منابع فرعی مواردی مانند تجارت، رانندگی، فعالیت های خدماتی و ... می باشد.

      مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ گیاهان

      دارویی و... : مالکیت دولتی است و تنها حق بهره برداری با ساکنین است.

      مالکیت دولتی است  و تنها حق بهره برداری با ساکنین است.



      بر پایه چه معیار و شاخصهایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری می دانید

      انتخاب مناسب عرصه و گونه های گیاهی(خصوصا بومی)

      - رعایت اصول فنی در اجرای پروژه مدیریت رواناب های سطحی

      - اجرای اصول صحیح  در روش کاشت و آبیاری و نگهداری نهال ها

      - نظارت مستمر بر روند اجرای عملیات

      -کنترل و هدایت رواناب های سطحی

      - احیاء عرصه های بیابانی فاقد پوشش و یا کم پوشش

      - اشتغالزایی جهت ساکنین



      4- تشریح مشکلات ( علل مستقیم و غیر مستقیم) و اهداف بهترین تجربیات/ دانش بومی
      تشریح مشکلات و چالشهای منطقه در رابطه با مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری

      ایجاد رواناب های سطحی در منطقه، کمبود منابع آبی، وقوع خشکسالیها و کمبود بارشها، چرای مازاد دام در منطقه، وضعیت نامناسب اقتصادی ساکنین، بیکاری، افزایش هزینه ها، وقوع فرسایش های آبی و بادی و ... از چالش های مهم در این منطقه می باشد.

      چالشهایی که توسط بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده حل می شود را توضیح دهید

      از جمله چالش های قابل حل در منطقه می توان به

      وجود روانآب های سطحی،

      دام مازاد،

      وضعیت نامناسب اقتصادی،

      مهاجرت،

      بیکاری ،

      هزینه های اجرای عملیات،

      فرسایش آبی و خاکی و ... اشاره نمود. 

      اهداف اجرایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را مشخص کنید

      مدیریت رواناب های سطحی،

      افزایش نفوذپذیری و تقویت منابع آبی زیرزمینی،

      کاهش تعداد دام مازاد،

      بهبود معیشت و جلوگیری از مهاجرت و بیکاری ،

      کاهش هزینه های اجرای عملیات،

      کاهش هدررفت خاک ناشی از فرسایش های آبی و بادی


      5- فعالیت ها
      روشهای معمول در رابطه با اهداف و فعالیتهای بهترین تجربیات/ دانش بومی را تشریح کنید

      در این منطقه عملیات مدیریت رواناب های سطحی به شکل هلالی های آبگیر به تعداد 70 عدد در هر هکتار با فاصله 12*12 متر  از هم به شکل زیگزاگ با ابعاد متوسط طول تاج 3 متر، عرض 5/1 متر، ارتفاع تاج 4/0 متر و عمق خاکبرداری 3/0 متر  اجرا گردیده است. جهت جلوگیری از تخریب آب سریزی شده، در انتهای دو دستک هلالی با استفاده از قلوه سنگ ها سنگفرشی با ابعاد 5/0*5/0 متر و عمق 2/0 متر با عنوان سریز ایجاد شده است. آنگاه با استفاده از گونه های بومی و سایر گونه های سازگار با شرایط خشک و بیابانی جهت  احیاء عرصه کم پوشش تا فاقد پوشش، کنترل فرسایش های آبی و بادی در منطقه، کنترل روند بیابانزایی و ... درون آنها نهالکاری انجام گرفته است. تعداد متوسط نهال ها  70 اصله در هکتار و تعداد سال های آبیاری سه سال بوده که پس از زمان فوق تنها عملیات حفاظت و نگهداری ادامه یافته است. در حال حاضر گونه های آکاسیا ویکتوریا، کنار، کهور پاکستانی، آکاسیا سالیسینا،  و ... با شادابی کامل در منطقه مستقر می باشند.

      توضیح مختصر در خصوص تکنیک و روشهای اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید

      جانمایی محل مناسب، انتخاب دستگاه مکانیکی مناسب شامل بیل بکهو یا لودر، اجرای پروژه پس از وقوع یک بارش مناسب در نیمه دوم پاییز، اصلاح تاج و دستک ها و ایجاد سرریز ها با استفاده از نیروی کارگری، احداث چاله درون هلالی ها-کاشت نهال در درون چاله ها- آبیاری نهال های کاشت شده تا سه سال- حفاظت و نگهداری از محدوده نهالکاری شده

      توضیح مختصری راجع به فعالیت های اصلی با توجه به اهداف اجرایی ارائه دهید. فعالیتهای هر هدف اجرایی مشخص شده در بند فوق را بیان نمائید.

      احداث هلالی ها بر مبنای دستورالعمل تعیین شده، حفرچاله ها، کاشت نهال بومی یا غیربومی در چاله ها- آبیاری از نهال های کاشت شده

      نقاط اشتراک و تفاوت بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده و مزایای آن را در مقایسه به با روش های معمول مرتبط بیان کنید

      اشتراک: در هر دو روش عملیات مدیریت رواناب های سطحی، کاشت نهال و انجام  آبیاری جهت بهبود وضعیت منابع آبی، کنترل فرسایش و احیاء اراضی بیابانی انجام می گیرد.

      تفاوت: در این منطقه اجرای پروژه مدیریت رواناب های سطحی به شکل هلالی های آبگیر و با رعایت اصول فنی مندرج در کتابچه طرح مطالعاتی اجرا گردیده است آنگاه با  اولویت توجه به گونه های بومی و بیابانی سازگار با شرایط منطقه عملیات کاشت نهال انجام و سپس آبیاری و مراقبت از محدوده اجرایی طی دوره زمانی منظمی اعمال شده است. 


      آیا اقدامی در ارتباط با الگو سازی و بهره برداری از بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده در طرح های اجرایی مرتبط صورت گرفته است؟ در صورتی که جواب مثبت است تشریح نمائید.

      بله

       اقداماتی همچون تهیه و نصب تابلوی های راهنما، تهیه عکس و فیلم و ارائه در ادارات و ارگان های ذیربط، تهیه بنر و برشورهای ترویجی-آموزشی و ... انجام گرفته است. 

      همچنین این تجربه موفق در سایر شهرستان های بیابانی استان همچون لارستان وخنج اجرا گردیده 


      6- سازمان ها / نقش آفرینان درگیر ( همکاری، مشارکت و نقش دست اندرکاران)
      نام و مشخصات تشکلها، سازمانهای مردم نهاد، تعاونیها، انجمن ها و سایر بخشهای غیر دولتی مشارکت کننده در این تجربه موفق را بیان کنید
      2 مورد :

      1-     تعاونی فراگیر منابع طبیعی

      2-     شوراها و دهیاران منطقه

      3-     شرکت های پیمانکاری بومی

      4-     کشاورزان، دامداران و کارگران  بومی


      در صورتیکه این تجربه موفق با مشارکت دستگاه های اجرایی دولتی / دیگر انجام شده نام دستگاه های مذکور را ذکر نمایید
      2 مورد :

      این تجربه با استفاده از اعتبارات ملی (سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور) و استانی (سازمان مدیریت و برنامه ریزی فارس) بیابانزدایی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس، نظارت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مهر و اجرای پیمانکاران، تعاونی ها و کارگران بومی انجام گردیده است.

      نقش دست اندرکارانی را که نام بردید ( دولتی و غیر دولتی) در برنامه ریزی، و اجرا و پایش و ارزیابی بهترین تجربیات/ دانش بومی ذکر کنید

      1- سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در تامین اعتبارات ملی و نظارت های فنی پروژه نقش داشته اند.

      2- سازمان مدیریت و برنامه ریزی فارس در تامین اعتبارات استانی پروژه نقش داشته اند.

      3- اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس تخصیص اعتبارات و نظارت عالی بر روند اجرای عملیات را ایفا نموده است.

      4- اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مهر به عنوان ناظر م5- تعاونی فراگیر منابع طبیعی با استفاده از ادوات و تجهیزات و تامین نیروی کار مورد نیاز اجرای عملیات در عرصه را انجام داده است.

      6- شوراها و دهیاران منطقه در آگاه سازی بهره برداران در زمینه نقش پوشش گیاهی در زندگی ساکنین و جلوگیری از تخریب و تصرف و حفاظت و نگهداری از پروژه نهال کاری و احداث هلالی های آبگیر اجرا شده همکاری داشته اند.

      7- شرکت های پیمانکاری بومی با استفاده از ادوات و تجهیزات و تامین نیروی کار مورد نیاز اجرای عملیات در عرصه را عهده دار بوده اند.

      قیم روند اجرای عملیات را مدیریت نموده است.

      8- کشاورزان، دامداران و کارگران بومی در مواردی مانند جمع آوری بذور گونه های بومی، بذرپاشی در درون هلالی های آبگیر، تامین منابع آبی جهت آبیاری نهال ها، تامین نیروی قرقبان، آبیار ، حمل و تامین نیروی کار جهت کاشت نهال و اصلاح تاج و دستک هلالی های آبگیر همکاری داشته اند.




      7- اثر بخشی
      در مورد اثرات کاربرد بهترین تجربیات/ دانش بومی در منطقه اجرای آن توضیح دهید (دو اثر اولویت دار در زمینه های عنوان شده ذکر شود

      اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

      2 مورد :

      اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

      1- کنترل هرزآبهای سطحی و بهبود نفوذپذیری در جهت تقویت منابع آبی زیرزمینی

      2- اشتغالزایی جهت برخی از ساکنین محدوده طرح

      3- ایجاد محیط تفرجگاهی  و گردشگری و افزایش نشاط و شادابی در بین مردم 

      4- کاهش بیکاری و جلوگیری از مهاجرت

      بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

      2 مورد :

      1- احیاء اراضی بیابانی و فاقد پوشش

      2- کنترل رواناب های سطحی و بهبود وضعیت منابع آبی زیرزمینی

      3- کنترل روند بیابانزایی در منطقه

      4- کاهش میزان هدررفت خاک ناشی از فرسایش آبی و بادی

      5- بازگشت حیات وحش به محدوده اجرای طرح

      در مورد دو اثر خارج از محدوده اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح دهید ( اثرات آن در مناطق اطراف مشاهده می شود)
      2 مورد :

      1- افزایش سطح ایستابی چاههای آب در پایین دست محدوده اجرای طرح

      2- تولید اکسیژن، رسوب کربن و بهبود شرایط آب و هوایی منطقه

      3- افزایش فرهنگ حفاظت، احیاء و نگهداری از عرصه های طبیعی در بین مردم


      تاثیر بر تخریب سرزمین، تنوع زیستی و تغییر اقلیم

      به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند

      بله/خیر بلی

      به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟

      بله/خیر بلی

      به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.

      بله/خیر بلی

      به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.

      بله/خیر بلی
      آیا توجیه اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده برای اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده انجام شده است؟ در صورتی که جواب مثبت است توضیح دهید

      توجیه اقتصادی برای کل سطح منطقه مطالعه شده دارالمیزان در زمان تهیه طرح مطالعاتی انجام گرفته است. ولی اجرای این عملیات دارای اثراتی مانند بهبود سطح آبهای زیرزمینی، افزایش درصد رطوبت خاک، کنترل فرسایش آبی و بادی، بهبود شرایط آب و هوایی، تولید اکسیژن و ترسیب کربن، ایجاد محیط تفرجگاهی و گردشگری،ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت و ... در منطقه شده است که واقعا با اعداد و ارقام نمی توان به راحتی ارزش آنها را محاسبه نمود.

      آیا اثر بخشی این تجربه موفق و یا دانش بومی را پایدار می دانید درصورتی که جواب بلی است دلایل خود را بیان کنید

      با توجه به روند خشکسالی های اخیر و توسعه روند بیابانزایی در کشور، وجود چنین فعالیت هایی علی رغم هزینه کم اجرایی دارای اثرات قابل توجهی مانند بهبود وضعیت منابع آبی، کاهش خسارت سیل، ایجاد  توده های سرسبز گیاهی، تقویت پوشش طبیعی در عرصه ها، کنترل روند بیابانزایی و ...  بوده و به پایداری اکوسیستم طبیعی و انسانی کمک نماید.


      8- قابلیت تکرار و تعمیم
      آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده به سایر مناطق بسط داده / معرفی شده است؟ اگر بلی به کجا

      این تجربه در سایر شهرستان های بیابانی شامل لارستان، لامرد، خنج و زرین دشت در محدوده طرح های مدیریت مناطق بیابانی نیز صورت گرفته است.

      آیا دستگاه های دولتی اقدامات حمایتی/ تشویقی . ترویجی جهت تعمیم بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را انجام داده اند اگر جواب بلی است نوع اقدامات را تشریح نمائید

      ادارات دولتی همچون سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری کشور و سازمان مدیریت و برنامه ریزی فارس در تامین منابع مالی جهت اجرای این گونه اقدامات با اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان و شهرستان های بیابانی همکاری داشته اند.

      به اعتقاد شما بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده امکان تعمیم با درصدی از سازگاری به منطقه دیگر دارد؟ اگر بلی در چه سطحی؟

      محلی

      محلی بلی

      کدام شهر و شهرها

      استانی بلی

      سایر استانها(کدام استان و استانها)

      ملی بلی

      خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)

      منطقه ای خیر

      سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)

      بین المللی خیر

      9- درس آموخته ها
      مربوط به منابع انسانی

      انگیزه، پشتکار و دانش فنی کارشناسان بخش اجرا و میزان مشارکت و حمایت ساکنین و بهره برداران محلی نقش مهمی در موفقیت این گونه اقدامات خواهد داشت.

      استفاده از نظرات و تجربیات افراد میانسال و کهنسال در زمینه شناسایی و تولید نهال گونه های بومی و سازگار با اقلیم منطقه کمک شایانی به موفقیت بیشتر خواهد نمود.

      استفاده از پیمانکاران و بهره برداران بومی در مقایسه با پیمانکاران غیربومی موفقیت این گونه فعالیت ها را دوچندان می نماید.

      تامین نیروی قرقبان بومی جهت موفقیت پروژه های بیولوژیک یکی از اولویت های مهم می باشد.

      اجرای پروژه مدیریت رواناب های سطحی (احداث هلالی های آبگیر) نیازمند استفاده از نیروی انسانی و دستگاههای مکانیکی می باشد.


      مربوط به جنبه های مالی

      اجرای این گونه فعالیت با استفاده از دستگاهها وادواتی مانند بیل مکانیکی و یا تراکتور جهت احداث هلالی های آبگیر، حفر گوده و آبیاری ، دارای هزینه کمتری نسبت به استفاده از نیروی کارگری خواهد بود.

      اجرای این گونه فعالیت ها نیازمند تامین اعتبار چهار ساله می باشد(یک سال جهت کاشت و سه سال آبیاری). لذا در صورت عدم تامین به موقع اعتبارات جهت آبیاری و پرداخت حقوق نیروهای آبیار و قرقبان، این گونه فعالیت ها از موفقیت چندانی برخوردار نخواهند بود.

      می توان از کمک خیرین بومی و یا حتی غیربومی نیز جهت تامین منابع مالی این گونه فعالیت ها استفاده نمود.

      اجرای توام پروژه مدیریت رواناب های سطحی و نهالکاری در درون آنها منجر به کاهش هزینه های آبیاری در سال های بعد از کاشت در مقایسه با مناطق نهالکاری شده بدون اجرای هلالی های آبگیر شده است.

      می توان با استفاده از نیروهای بهره بردار بذر گونه های بوته ای و درختچه ای مناطق بیابانی را با حداقل هزینه جهت پروژه های بذرپاشی و نهالکاری جمع آوری نمود.



      مربوط به جنبه های فنی

      دانش فنی کارشناسان بخش اجرایی توام با نظارت مستمر بر روند اجرای فعالیت ها از لازمه های موفقیت در این گونه اقدامات خواهد بود.

      در صورتی که بذر گونه های کاشت شده بومی منطقه باشد میزان موفقیت این گونه پروژه ها بسیار زیاد است.

      تولید نهال گونه های بومی مورد نیاز می بایست در درون منطقه و از نیمه اسفندماه انجام و در نیمه آذرماه پس از حداقل یک بارش پاییزه به عرصه انتقال یابد.

      زمان مناسب شروع آبیاری ها به طور معمول از اوائل اردیبهشت تا نیمه آبان ماه خواهد بود.

      موفقیت این گونه فعالیت ها نیازمند سه سال آبیاری پس از کاشت در ماههای گرم (سال اول متوسط 15 روز یکبار، سال دوم متوسط 25 روز یکبار و سال سوم متوسط 30 روز یکبار) خواهد بود.

      اجرای پروژه های مدیریت رواناب های سطحی و بذرپاشی بذور گیاهان بومی در درون آنها منجر به افزایش موفقیت پروژه های بیولوژیک در مناطق بیابانی با حداقل هزینه خواهد شد.