اطلاعات پرسشنامه

شرکت تولید گل نرگس چنار سیکان کبیرکوه شهرستان دره شهر- استان ایلام


تاریخ شروع:
1380/01/01
تاریخ پایان:

استان:
ايلام
شهرستان:
دره شهر
شهر:
ماژين

مختصات جغرافیایی UTM
شمال :
4769 ,
جنوب:
,
شرق:
3294 ,
غرب:
,

توضیحات :
شرکت چنار سیکان کبیرکوه دره¬شهر (اولین نرگس کار حوزه جنوب کشور) با سابقه فعالیت نزدیک به 60 سال در تولید گل نرگس در مساحتی نزدیک به 40 هکتار در اراضی مستعد کاشت به روش دیم و آبی با روش کاشت ویژه که حاصل از چندین دهه فعالیت این شرکت است از تجربیات موفق منابع طبیعی استان ایلام بشمار می¬رود. کاشت پیاز گل نرگس (Narcissus) با نام محلی نرگس ششپر به دو صورت کپه¬ای (اراضی شیب¬دار) و ردیفی در اراضی مسطح انجام می¬شود. در هر چاله 3 تا 5 پیاز گل نرگس در عمق 20 سانتی¬متر کاشته شده به میزان 5 تن در هکتار و حداقل فاصله کاشت در چاله ها برای مناطق مسطح 50 و مناطق شیبدار 70 سانتی¬متر است. با هدف استفاده بهینه از منابع نزولات جوی در مناطق شیب¬دار و در قسمت پایین هر چاله، اقدام به ایجاد چاله¬های هلالی شکل شده است. استفاده از دانش سینه به سینه بومیان در ارتباط با مراحل مختلف کاشت گل نرگس، زمان و نحوه برداشت محصولات از جمله عوامل موفقیت طرح بشمار می¬رود. پیازهای گل نرگس در فصل پاییز کاشته شده و در ماه¬های بهمن تا اسفند ماه به میزان 50000 شاخه در هکتار و پیازهای گل نرگس کشت آبی در ماه¬های آبان تا آخر اسفند به میزان 200000 شاخه در هکتار برداشت می¬شود. تعداد نیروهای فصلی و دایمی مشغول بکار در مراحل مختلف تولید بین 20 تا 70 نفر (بسته به نوع کار) در سال است. آبیاری بوته¬های کاشت آبی از مرداد ماه شروع شده و به فاصله 10 روز یکبار تا پایان زمان برداشت ادامه دارد. بازار اصلی برای فروش داخلی تولیدات استان¬های اصفهان، تهران، شیراز بوده و کشور عراق (سالیانه یک میلیون بوته) نیز تقاضای مناسبی برای محصولات تولیدی دارد. با توجه به موفقیت تولید گل نرگس توسط شرکت چنارسیکان کبیرکوه، افراد علاقه¬مند به تولید گل نرگس از روستاها و شهرستان¬های مختلف استان و خارج از استان بصورت مستمر از مناطق زیرکشت و مراحل مختلف تولید و برداشت محصولات بازدید و اقدام به الگوبرداری کرده¬اند. از جمله درس آموخته¬های شرکت چنارسیکان کبیرکوه دره شهر شامل: 1- انتخاب محل مناسب کاشت که خاک از تهویه مناسبی برخوردار بوده جهت رشد بهتر و شادابتر گل نرگس، 2- استفاده از چاله¬های هلالی در مناطق شیبدار بمنظور استفاده بهینه از نزولات جوی، 3- کاشت 5 تن پیاز گل نرگس در هر هکتار (این میزان به منزله ظرفیت برد مزرعه بوده و طی آزمایش و خطا بدست آمده است)، 4- انتخاب عمق کاشت 20 تا 25 سانتی¬متر که منجر به زماندهی بیشتر به پیازها جهت رشد و دسترسی به افق-های نمناکتر خاک شده است، 5- استفاده از آب چشمه موجود در منطقه جهت آبیاری بارانی که در کاهش هزینه¬ها و کیفیت نهال¬های تولیدی تاثیر بسیار مثبتی دارد،6- جایگزین کردن کودپاشی با ماشین بجای نیروی انسانی که منجر به کاهش چشمگیر هزینه¬ها و پخش یکنواخت کود در سطح منطقه شده است، 7- جابجایی پیازهای منطقه هر پنج سال یکبار به نوعی منجر به زنده شدن دوباره پیازها، عدم نیاز به خرید مجدد پیاز و در نتیجه کاهش هزینه های تولیدی شده است، 8- تولید بوته به روش آبی- بارانی با فاصله کاشت بیشتر باید باشد تا فضادهی به بوته¬ها بیشتر و در نتیجه منجر به افزایش تولید محصولات گردد.


1- حق مالکیت معنوی
اگر تمام و یا بخشی از بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح داده شده در این قالب تحت پوشش حق مالکیت معنوی برای سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی می باشد، مشخص کنید:

شرکت تولید گل نرگس چنار سیکان کبیرکوه (سابقه 60 ساله) شهرستان دره شهر- استان ایلام

توضیحی در مورد سازمان ، نهاد، فرد، گروه، تشکل رسمی و یا بومی و جوامع محلی صاحب حق بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید:

شرکت تولید گل نرگس چنار سیکان کبیرکوه با مساحت حدود 40 هکتار از با سابقه فعالیت نزدیک به 60 سال  بصورت فعال در زمینه تولید گل نرگس در زمین دیم و آبی محدوده شهرستان دره شهر استان ایلام فعالیت دارد. این شرکت با استفاده از دانش بومی و با هدف ایجاد درآمد و کسب و بهره­برداری بهینه در زمین­های دیم و آبی منطقه توانسته بعنوان اولین تولید کننده گل نرگس بعنوان الگوی مناسبی برای کاشت این گل در سطح استان و شناخته شده که از تجربیات این مزرعه در شهرهای استان ایلام و استان های مجاور استفاده می­شود.


2- طبقه بندی
بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را بر اساس نوع عرصه/ ارتباط با ماموریت های محوری سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری/ و تاثیرات آن در اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی طبقه بندی کنید ( می توانید چندین گزینه را انتخاب کنید)
کاربری غالب در منطقه مشخص شده
جنگل خیر
مرتع بلی
بیابان خیر
حفاظت از عرصه های منابع طبیعی بلی
آبخیزداری/ آبخوانداری خیر
توان افزایی جوامع محلی بلی
سایر ( عنوان درج گردد) :

کمک به تقویت تنوع زیستی

کمک به اقدامات مدیریت منابع طبیعی
حفاظت و پیشگیری از تخریب :

کاشت بوته های گل نرگس در عرصه ­های طبیعی منجر به حفاظت از خاک، کاهش فرسایش خاک و در نتیجه جلوگیری از ایجاد رواناب ­ها در منطقه شده است.

احیاء :

با تولید گل نرگس، شرایط طبیعی منطقه بهبود یافته و بانک بذر منطقه تقویت شده بمرور زمینه برای حضور گونه های مرتعی نیز فراهم شده و به احیاء منطقه کمک نموده است.

توسعه :

کاشت گل نرگس توسط شرکت چنار سیکان دره شهر منجر به توسعه منابع طبیعی منطقه به میزان 40 هکتار شده است.

بهره برداری :

تولید گل نرگس ششپر در سطح 40 هکتار منجر به بهره برداری به میزان 1 میلیون بوته طی سال از اراضی منطقه شده است.

سازگاری با شرایط نامطلوب نظیر خشکسالی/ طغیان امراض و آفات/ کاهش تولید علوفه و... :

از جمله عوامل موفقیت تولید گل نرگس می­توان به استفاده از گونه های بومی جهت کاشت اشاره کرد، این مورد و اجرای عملیات های منظم کوددهی و آبیاری بوته­ها، منجر به بالاتر بودن مقاومت بوته های گل نرگس در مقابل عوامل خسارتزای خارجی باشد.

ظرفیت سازی و ارتقاء آگاهی :

تهیه بروشورها، کلیپ ها و فیلم ­های آموزشی از مراحل مختلف تولید، برگزاری تورهای آموزشی برای علاقه ­مندان و بهره برداران از منابع طبیعی از جمله مواردیست که جهت افزایش آگاهی افراد استفاده شده است.

مشارکت، همکاری :

در مراحل مختلف تولید گل نرگس از توان افراد بومی استفاده شده و بومیان منطقه نیز بدلایل مختف مالی و فرهنگی به همکاری در تولید و حفظ محصولات از آسیب های جانبی همکاری داشته ­اند. اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام در بازدید و کارشناسی طرح و مراحل تولید توسط کارشناسان نقش داشته است

کمک به اهداف توسعه پایدار منابع طبیعی
بهبود وضعیت اقتصادی :

بسته به فصل و اقتضای تولید، تعداد 20 تا 70 نفر در مراحل مختلف تولید گل نرگس مشارکت دارند، این امر منجر به ایجاد درآمد برای بومیان و در نتیجه کاهش خسارت های ناشی از دست اندازی به محیط طبیعی و اراضی مرتعی منطقه می­شود.

بهبود سرمایه های اجتماعی نظیر ایجاد و ساماندهی تشکلها، آموزش، ارتقاء آگاهی و... :

با هدف گسترش دانش بومی تولید گل نرگس، اقدام به برگزاری تورهای آموزشی برای سایر علاقه مندان شامل بهره برداران داخل و خارج استان، دانشجویان و نیز تهیه کلیپ­های آموزشی شده است.

موفقیت تولید گل نرگس در منطقه منجر به ایجاد انگیزه بین بومیان جهت تولید گل نرگس در مناطق مستعد شده و همدلی و هاهنگی مضاعفی در انتقال تکنیک های کاشت و نیز حفاظت از عرصه­های کاشت شده است.

بهبود وضعیت اکوسیستم های منابع طبیعی :
با توجه به اینکه مجری خود دارای طرح مرتعداری و دام در عرصه بوده و اشتغال تامین درآمد بوجود آمده از سایر منابع، سبب کاهش دام در عرصه و فراهم شدن امکان رشد و زادآوری گونه­های گیاهی شده است.
نوع اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی در محدوده استفاده از آن
اثرات تولیدی و یا بهره وری :

تولید و صادرات سالیانه بیش از یک میلیون بوته گل نرگس از مهمترین اثرات تولیدی و بهره ­وری بهینه بشمار می­رود.

اثرات اقتصادی – اجتماعی و فرهنگی :

اشتغالزایی نیروهای بومی در فصول مختلف کاری منجر به کسب درآمد و کاهش میل به مهاجرت در منطقه شده است. در ارتباط با اثرات اجتماعی فرهنگی نیز، همکاری در کاشت گل نرگس، حفظ و نگهداری پوشش گیاهی، افزایش آگاهی افراد بومی نسبت به پتانسیل منطقه در کاشت گیاهان و نیز استفاده ­های تفرجی می­توان اشاره نمود.

اثرات زیست محیطی :

حفظ خاک، افزایش تنوع زیستی، ترسیب کربن و تقویت نفوذ و ذخیره نزولات جوی از مهمترین اثرات تولید گل نرگس در منطقه بشمار می­رود.


3- تشریح موقعیت و شرایط
عنوان بهترین تجربیات/ دانش بومی و سال شروع

شرکت تولید گل نرگس چنار سیکان کبیر کوه دره شهر استان ایلام

موقعیت مکانی ( در صورت وجود نقشه ای ارائه دهید) باgps از اسامی رسمی و محلی برای تشریح این موفعیت استفاده نمایید

در نزدیکی روستای بانزرکه شهرستان دره شهر، منطقه کوهستانی تولید گل نرگس شرکت چنار سیکان دره شهر به مساحت 40 هکتار قرار گرفته است.

راجع به وضعیت طبیعی محل به اختصار توضیح دهید
اقلیم :

نیمه خشک گرمسیری

خاک :

خاک های این اراضی کم عمق تا نیمه عمیق سنگریزه دار با بافت سبک تا نسبتا سنگین برآورد گردیده است  

توپوگرافی :

عمدتا هموار و در بخش هایی کوهستانی

پوشش گیاهی :

پوشش گیاهی مرتعی و در بخش هایی پوشش درختی تنک دیده می ­شود

وضعیت منابع آب :

استفاده از آب دو چشمه موجود و آب­های سطحی و آبراهه­ های منطقه، میانگین بارش ده ساله 455 میلیمتر است

وضعیت غالب شرایط اقتصادی – اجتماعی مردم ساکن در محل و یا در مجاورت آن
سطح درآمد، منابع اصلی و فرعی درآمد، مالکیت اراضی و حق بهره برداری رسمی و عرفی از منابع طبیعی شامل زمین/ آب/ تولیدات مرتع جنگل/ کیاهان دارویی و... :

متوسط درآمد افراد بومی منطقه تا 7 میلیون تومان است، عمده منابع درآمدی شامل دامپروری، کشاورزی و کارگری های فصلی- دایمی تولید گل نرگس است.

بر پایه چه معیار و شاخصهایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را اثرگذار در مدیریت پایدار منابع طبیعی و آبخیزداری می دانید

1. تولید موفق و درآمدزایی برای بهره برداران، انگیزه تولید گل نرگس را بعنوان شغل دائمی و در نتیجه حفاظت همیشگی از عرصه ­ها فراهم آورده است

2.  استفاده از ظرفیت و توان نیروهای بومی در مراحل مختلف تولید و در نتیجه کسب درآمد خارج از مشاغل سنتی، دامداری و کشاورزی

3. احیاء پوشش گیاهی در مناطق تخریب شده بدلیل کاهش دام متکی به مرتع

4. استفاده از گونه­ های بازارپسند بومی و سازگار با شرایط آب و هوایی منطقه

5. سابقه کاری چندین دهه و دستیابی به دانش تولید بهینه گل نرگس بر اساس آزمون و خطا

6. افزايش بهره وري ملي و ارتقاء سطح مهارت و دانش بهره برداران گل نرگس

7. انتقال تجربیات بدست آمده به افراد محلی و غیربومی


4- تشریح مشکلات ( علل مستقیم و غیر مستقیم) و اهداف بهترین تجربیات/ دانش بومی
تشریح مشکلات و چالشهای منطقه در رابطه با مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری

1. عدم آشنایی با پتانسیل های درآمدزایی از منابع طبیعی در منطقه

2. فراهم نبودن زمینه­ های اشتغال برای بومیان و درنتیجه افزایش مهاجرت

3. فقر مالی و در نتیجه فشار برداشت از عرصه­ های منابع طبیعی و تخریب عرصه­ ها

4. توپوگرافی خشن همراه با خاک فرسایش یافته و فقیر که امکان کاشت گیاهان زراعی مرسوم نظیر گندم را محدود کرده است
5. دامداری گسترده و فشار بر عرصه های منابع طبیعی

چالشهایی که توسط بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده حل می شود را توضیح دهید

1. برگزاری تورهای آموزشی، تهیه و تولید کلیپ ­ها و بروشورهای آموزشی جهت افزایش دانش علاقه مندان و بومیان تولید کننده گل نرگس

2. اشتغالزایی در مراحل مختلف تولید گل نرگس و در نتیجه کاهش میل به مهاجرت

3. بکارگیری بومیان جهت تولید گل نرگس منجر به کاهش فشار تخریبی بر عرصه­ها شده است

4. استفاده از گونه گل نرگس که قابلیت کاشت در عرصه­ های شیبدار و خاک­ های سبک دارای تهویه را دارد.

5. بهره برداری اقتصادی گل نرگس و کاهش نیاز به دامداری و در نتیجه کاهش تخریب عرصه های منابع طبیعی

اهداف اجرایی بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را مشخص کنید

1. بهره وری بهینه متناسب با پتانسیل منطقه از منابع طبیعی

2. درآمدزایی و اشتغال برای بومیان منطقه

3. آموزش و آگاهی بخشی به علاقه­ مندان بومی و غیربومی پیرامون مراحل مختلف تولید گل نرگس

4. حفاظت از عرصه­ ها توسط خود بومیان

5. بهبود وضعیت خاک، آب، تنوع زیستی و ترسیب کربن در منطقه

6. ایجاد سایت الگویی برای علاقه مندان و تولید کنندگان گل نرگس




5- فعالیت ها
روشهای معمول در رابطه با اهداف و فعالیتهای بهترین تجربیات/ دانش بومی را تشریح کنید

ابتدا پیازهای گل نرگس را در فصول سرد سال در اراضی مناسب کاشته و با بهره گیری از باران های پاییزه و زمستانه اقدام به تامین نیاز آبی پیازهای کاشته شده می­ نمایند. برداشت محصولات تا دو هفته بعد از آخرین باران های فصلی و قبل از شروع فصول گرم و خشک انجام می ­گیرد.

توضیح مختصر در خصوص تکنیک و روشهای اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه دهید

1- انتخاب محل مناسب کاشت که خاک از تهویه مناسبی برخوردار است، جهت رشد بهتر و شادابتر گل نرگس

2- استفاده از چاله­ های هلالی در مناطق شیبدار بمنظور استفاده بهینه از نزولات جوی

3- کاشت 5 تن پیاز گل نرگس در هر هکتار

4- انتخاب عمق کاشت 20 تا 25 سانتی­متر که منجر به زماندهی بیشتر به پیازها جهت رشد و دسترسی به افق­ های نمناکتر خاک شده است

5- جابجایی پیازهای منطقه هر پنج سال یکبار در اراضی آبی و ده سال یکبار در زمین های دیم به نوعی منجر به زنده شدن دوباره پیازها

6- تولید بوته به روش آبی- بارانی با فاصله کاشت بیشتر 

توضیح مختصری راجع به فعالیت های اصلی با توجه به اهداف اجرایی ارائه دهید. فعالیتهای هر هدف اجرایی مشخص شده در بند فوق را بیان نمائید.

با اهداف اقتصادی- (اشتغالزایی و کسب درآمد) اجتماعی (جلوگیری از مهاجرت و خالی شدن منطقه)- فرهنگی (افزایش آگاهی مردم منطقه نسبت به چگونگی و اهمیت تولید گل نرگس، ارتقاء فرهنگ حفظ منابع طبیعی) و نیز زیست محیطی (حفظ منابع آب و خاک، حفاظت و بهبود تنوع زیستی، ترسیب کربن) اقدام به کاشت گل نرگس شده است. کاشت پیاز گل نرگس (نام محلی نرگس ششپر) به دو صورت کپه­ای (اراضی شیب­دار) و ردیفی در اراضی مسطح انجام می­شود. در هر چاله 3 تا 5 پیاز گل نرگس در عمق 20 سانتی­متر کاشته شده به میزان 5 تن در هکتار و حداقل فاصله کاشت در چاله ها برای مناطق مسطح 50 و مناطق شیبدار 70 سانتی­متر است.

نقاط اشتراک و تفاوت بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده و مزایای آن را در مقایسه به با روش های معمول مرتبط بیان کنید

نقاط اشتراک شامل:

1. استفاده از توان افراد بومی در مراحل مختلف تولید گل نرگس

2. استفاده از دانش بومی جهت تولید گل نرگس

3. بهره برداری از خدمات اقتصادی تولید گل نرگس برای بومیان منطقه

نقاط تفاوت شامل

1. کاشت پیاز گل نرگس در عمق بیشتر

2. استفاده از روش آبیاری بارانی با استفاده از منابع آبی موجود در منطقه

3. صادرات محصولات به استان های مختلف و نیز خارج از کشور

4. رعایت فاصله کاشت بهینه بر اساس آزمون و خطا

5. برگزاری دوره ها و تورهای آموزشی برای علاقه مندان، دانشجویان، مجریان و بهره برداران

آیا اقدامی در ارتباط با الگو سازی و بهره برداری از بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده در طرح های اجرایی مرتبط صورت گرفته است؟ در صورتی که جواب مثبت است تشریح نمائید.

1. برگزاری دوره های آموزشی برای دانشجویان، مجریان و بهره برداران

2. تهیه کلیپ ها و فیلم های آموزشی، بروشورها و تراکت ها از مراحل مختلف تولید گل نرگس

3. معرفی طرح در صداو سیما استان بمنظور آگاهی بخشی به سایر مجریان سطح استان


6- سازمان ها / نقش آفرینان درگیر ( همکاری، مشارکت و نقش دست اندرکاران)
نام و مشخصات تشکلها، سازمانهای مردم نهاد، تعاونیها، انجمن ها و سایر بخشهای غیر دولتی مشارکت کننده در این تجربه موفق را بیان کنید
2 مورد :

1. شرکت چنار سیکان کبیرکوه دره­ شهر (اولین نرگس کار حوزه جنوب کشور) به شماره ثبت 924

2. افراد بومی منطقه، بهره برداران بومی 

در صورتیکه این تجربه موفق با مشارکت دستگاه های اجرایی دولتی / دیگر انجام شده نام دستگاه های مذکور را ذکر نمایید
2 مورد :

1. اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام

2. اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دره شهر

3. سازمان صدا و سیما استان ایلام



نقش دست اندرکارانی را که نام بردید ( دولتی و غیر دولتی) در برنامه ریزی، و اجرا و پایش و ارزیابی بهترین تجربیات/ دانش بومی ذکر کنید

شرکت چنارسیکان دره شهر بعنوان مجری تولید کننده گل نرگس و بومیان منطقه در مراحل مختلف تولید تا برداشت گل نرگس فعالیت داشته ­اند. اداره منابع طبیعی آبخیزداری استان ایلام و شهرستان دره شهر نیز در انجام امور مشاوره ای تولید و نگهداری گل نرگس، اعزام کارشناسان در مواقع لزوم، فراهم نمودن بستر بازدیدهای میدانی برای مجریان و بهره برداران مناطق و شهرستان های مجاور، تهیه کلیپ ها، بروشورها و تراکت های آموزشی نقش داشته­ اند. صدا و سیمای استان ایلام در تهیه فیلم آموزشی و مصاحبه با مجری، در شناسایی و معرفی شرکت برای علاقه مندان نقش داشته است.


7- اثر بخشی
در مورد اثرات کاربرد بهترین تجربیات/ دانش بومی در منطقه اجرای آن توضیح دهید (دو اثر اولویت دار در زمینه های عنوان شده ذکر شود

اثرات اقتصادی – اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

2 مورد :

اثرات اقتصادی اجتماعی ( از جمله فرهنگی)

اثرات اقتصادی شامل:

- ایجاد اشتغال و کسب درآمد برای افراد بومی منطقه

- صادرات گل نرگس به میزان سالیانه 1 میلیون بوته به کشور عراق و ارزآوری به داخل کشور

اثرات اجتماعی- فرهنگی شامل:

- افزایش آگاهی افراد منطقه در ارتباط با نحوه کاشت و برداشت گل نرگس

- افزایش آگاهی افراد منطقه در ارتباط با پتانسیل های درآمدزایی در منطقه

- ایجاد انگیزه و علاقه مندی بین بومیان منطقه جهت اجرای طرح های مشابه، حفاظت و حراست از منابع طبیعی

- کاهش تخریب عرصه های منابع طبیعی در نتیجه افزایش آگاهی افراد بومی

بهبود وضعیت منابع طبیعی و آبخیزداری

2 مورد :

جلوگیری از شسته شدن خاک

حفظ بارش ها و جلوگیری از ایجاد رواناب ها

کمک به حفظ و بهبود تنوع زیستی منطقه

ترسیب کربن


در مورد دو اثر خارج از محدوده اعمال بهترین تجربیات/ دانش بومی توضیح دهید ( اثرات آن در مناطق اطراف مشاهده می شود)
2 مورد :

1. ایجاد سایت الگویی تولید گل نرگس برای آموزش بهره برداران داخل و خارج از استان

2. صادرات محصولات تولیدی به خارج از استان و کشور عراق 

تاثیر بر تخریب سرزمین، تنوع زیستی و تغییر اقلیم

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر کاهش تخریب سرزمین دارد؟ تخریب سرزمین به عوامل انسانی و یا طبیعی اطلاع می شود که در دراز مدت موجب کاهش قابلیت تولید خاک می گردند

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر حفظ تنوع زیستی دارد؟

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر تعدیل و یا سازگاری با اثرات تغییر اقلیم دارد؟ منظور از تغییر اقلیم در این سند کلیه اقداماتی است که موجب کاهش انتشار کربن اتمسفری و یا افزایش ترسیب یا ذخیر کربن در پوشش گیاهی و خاک می گردد. توسعه پوشش گیاهی از اقدامات شاخص ترسیب کربن در بخش منابع طبیعی می باشد.

بله/خیر بلی

به اعتقاد شما آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی که پیشنهاد نموده اید اثر مثبتی بر ارتقاء تاب آوری عوامل انسانی و طبیعی مرتبط دارد؟ منظور از تاب آوری قابلیت حفظ کارکرد سیستم در مواجه با یک شوک و یا ننش ناشی از عوامل اقلیمی و یا انسانی می باشد.

بله/خیر بلی
آیا توجیه اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده برای اثرات بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده انجام شده است؟ در صورتی که جواب مثبت است توضیح دهید

- استفاده از تکنیک­ های کاشت مناسب برای پیاز گل نرگس (حاصل شده از آزمون و خطا)، نظیر فاصله بهینه کاشت، عمق کاشت، نوع و دوره آبیاری، کودپاشی با ماشین و غیره منجر به حداکثر بهره وری همراه با کاهش هزینه ها شده است.

- بهره گیری از توان جسمی و فکری نیروهای بومی منطقه برای مراحل مختلف کاشت، منجر به تولید گل نرگس با هزینه کمتر و کیفیت بیشتر شده است.

- استفاده از پتانسیل تولیدی عرصه ­ها جهت تولید گل نرگس (بجای تولید محصولات زراعی که با توجه به نوع خاک و توپوگرافی منطقه امکان تولیدشان فراهم نبوده یا بازدهی کافی را ندارند)، امکان بهره برداری مالی و اقتصادی بیشتر را فراهم کرده است.

آیا اثر بخشی این تجربه موفق و یا دانش بومی را پایدار می دانید درصورتی که جواب بلی است دلایل خود را بیان کنید

با توجه به موارد زیر شامل:

1. جلوگیری و کاهش فرسایش خاک

2. جلوگیری از ایجاد رواناب ها و نفوذ بهتر آب در خاک

3. افزایش آگاهی بومیان منطقه در ارتباط با تولید گل نرگس

4. بکارگیری و اشتغال نیروهای بومی و در نتیجه کاهش فشار تخریب بر عرصه ­ها

می­توانیم به پایدار بودن این تجربه موفق صحه بگذاریم.


8- قابلیت تکرار و تعمیم
آیا بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده به سایر مناطق بسط داده / معرفی شده است؟ اگر بلی به کجا

به سایر شهرستان های استان و کشور که بلحاظ شرایط اقلیمی و خاکی شرایط مشابه با منطقه را داشته باشند امکان تولید گل نرگس با توجه به تکنیک های ارائه شده را خواهند داشت.

آیا دستگاه های دولتی اقدامات حمایتی/ تشویقی . ترویجی جهت تعمیم بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده را انجام داده اند اگر جواب بلی است نوع اقدامات را تشریح نمائید

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام و شهرستان دره شهر در مقاطع مختلف نسبت به اعزام کارشناسان جهت مراحل مختلف تولیدی گل نرگس اقدام نموده اند. همچنین اقدام به تهیه کلیپ­ های آموزشی، بروشور و تراکت ها جهت معرفی تولید کننده برتر گل نرگس از جمله فعالیت ­های اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام جهت حمایت از شرکت چنارسیکان دره شهر بشمار می­رود.

به اعتقاد شما بهترین تجربیات/ دانش بومی ارائه شده امکان تعمیم با درصدی از سازگاری به منطقه دیگر دارد؟ اگر بلی در چه سطحی؟

محلی

محلی بلی

کدام شهر و شهرها

استانی بلی

سایر استانها(کدام استان و استانها)

ملی بلی

خاور میانه (کدام کشور یا کشورها)

منطقه ای بلی

سایر کشورهای نقاط جهان(کدام کشور یا کش.رها)

بین المللی خیر

9- درس آموخته ها
مربوط به منابع انسانی

1. آموزش و آگاهی بخشی از روش های تولید گل نرگس به افراد بومی نقش موثری در ایجاد انگیزه برای اجرای پروژه های مشابه دارد

2. گزارش و درک موفقیت طرح ­ها برای علاقه­ مندان و مجریان منابع طبیعی، منجر به بازخورد مثبت و ایجاد انگیزه برای استفاده بهینه از عرصه های منابع طبیعی و جلوگیری از تخریب شان دارد.

مربوط به جنبه های مالی

1- استفاده از آب چشمه موجود در منطقه جهت آبیاری بارانی که در کاهش هزینه­ ها و کیفیت نهال­های تولیدی تاثیر بسیار مثبتی دارد

2- جایگزین کردن کودپاشی با ماشین بجای نیروی انسانی که منجر به کاهش چشمگیر هزینه­ ها و پخش یکنواخت کود در سطح منطقه شده است

3- جابجایی پیازهای منطقه هر پنج سال یکبار به نوعی منجر به زنده شدن دوباره پیازها، عدم نیاز به خرید مجدد پیاز و در نتیجه کاهش هزینه های تولیدی شده است


مربوط به جنبه های فنی

1- انتخاب محل مناسب کاشت که خاک از تهویه مناسبی برخوردار است، جهت رشد بهتر و شادابتر گل نرگس

 2- استفاده از چاله ­های هلالی در مناطق شیبدار بمنظور استفاده بهینه از نزولات جوی

3- کاشت 5 تن پیاز گل نرگس در هر هکتار (این میزان به منزله ظرفیت برد مزرعه بوده و طی آزمایش و خطا بدست آمده است)

 4- انتخاب عمق کاشت 20 تا 25 سانتی­متر که منجر به زماندهی بیشتر به پیازها جهت رشد و دسترسی به افق­ های نمناکتر خاک شده است

5- تولید بوته به روش آبی- بارانی با فاصله کاشت بیشتر باید باشد تا فضادهی به بوته­ ها بیشتر و در نتیجه منجر به افزایش تولید محصولات گردد.